Hoe monteer in een hoeklijn als de muur niet recht is...

Mathh

 • #1
Ik moet hoeklijnen (150x100x10) monteren op twee spouwmuren om daar een renovatievloer op te leggen, de nieuwe liggers moeten op 90cm hart op hart komen te liggen. Een constructeur heeft eea berekend, M12 draadeinden met chemische ankers 500mm hart op hart. Omdat ik net op de overgang van betonblokken naar bakstenen zit heb ik de hoeklijn omgedraaid (150 deel wijst naar beneden). Tor nu toe heb ik de hoeklijnen op een lengte van 3,5 meter gelaten en provisorisch met 2 stelgaten opgehangen. Ik zie dat de betonblokken niet netjes gemetseld zijn en heb op meerdere plaatsen 5 tot 10 mm speling tussen de muur en de hoeklijn. Tevens zitten op meerdere plaatsen reparaties met baksteen (waar de houten balken hebben gezeten). Wat is de beste oplossing?

1) de betonblokken met een beitel grotendeels gelijk maken zodat ze bijna even ver uitsteken?
2) de ruimtes opvullen met beton en daarna de hoeklijn vastschroeven?
3) de ruimtes opvullen met plaatstaal van de juiste dikte en dan vastschroeven?
3) de hoeklijnen in meerdere stukken zagen zodat ze zoveel mogelijk mee verspringen met de betonblokken (rekening houden met de minimum lengte)?
4) de hoeklijnen gedeeltelijk inflexen, aanpassen, vastschroeven en daar na weer lassen?

Op sommige plaatsen is ook cement over alles heen gesmeerd, soms meerdere mm's dik. Moet dat er allemaal af, of alleen wat los zit? Of gewoon laten zitten?
Alvast bedankt voor het meedenken.
 

Krunnie

Specialist Elektra
 • #2
Je zou de constructeur kunnen vragen of deze speling invloed heeft op de sterkteberekeningen. Misschien is opvullen niet nodig in deze situatie.

Je kunt eerst de hoeklijnen plaatsen. Vervolgens de onderkant tijdelijk dichtzetten met wat latjes die je tegen de muur aanspijkert en dan de openingen volgieten met een speciale krimparme gietmortel. Er zijn krimparme gietmortels speciaal voor dit doel, Je kunt de latjes binnen een halve dag weg halen en de druksterkte na één etmaal is al hoger dan van standaard beton na vier weken uitharden.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #3
Profielen / balken / lateien welke op lijnbelasting uitgerekend zijn, zul je inderdaad over de hele lengte uit moeten vullen met dragend en krimpvrij materiaal zoals mortel. Als je dat niet doet, is het geen lijnbelasting meer en klopt de berekening niet met de werkelijkheid.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #4
het gaat al mis als je het hoeklijn omdraait.
dan steunt de vloer het hoeklijn niet meer tegen wegdraaien en komt er een fors grotere kracht op de ankers te staan.
.
waarschijnlijk is een afstandsmontage niet mogelijk met alleen ankers ook niet als je de ruimte uitvult met een mortel.
Een dienen er oortjes aan het hoekstaal te worden gelast die je infreest in het metselwerk om een goede oplegging te maken
 

Mathh

 • #5
Bedankt voor de antwoorden. VBI en de constructeur gaven beide aan dat de hoeklijn probleemloos omgedraaid kan worden. Beter de constructeur nog maar eens bellen dan...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #6
Je monteert de balk eerst met uitvulplaatjes. Daarna opvullen met mortel (tenzij de constructeur anders bepaald).
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #7
Echt?
Van de VBI zou ik als antwoordt daar bemoeien wij ons niet mee verwachten dat moet u aan de constructeur vragen.
En die laatste zou beter moeten weten heb je wel de constructeur zelf gesproken?

maar met boeren verstand zou het toch ook duidelijk moeten zijn dat er hele andere belastingsmechanisme spelen als je je voorsteld wat er gebeurd als het hoekstaal een beetje wegdraait van de muur

als je de ankers uitrekent met de software van de leverancier neemt de capaciteit schrikbarend snel af als je in plaats van het staal direct tegen de muur er een specievoeg tussen doet

ps.
vraag het zwart op wit per mail en doe er even een foto bij
dan weet je zeker dat jullie elkaar goed begrepen hebben
 

Mathh

 • #8
Ik heb vanmiddag weer contact gehad met de constructeur en ga hem foto's doorsturen. VBI heeft het omdraaien van de hoeklijn op de eigen website staan bij faq (weliswaar de eigen standaard hoeklijn). Boerenverstand tsja... ik vraag het net na bij de specialisten omdat ik het zelf niet weet he ... Maar ja, ik ben benieuwd wat hij aangeeft..
 

Mathh

 • #9
@Boertje125: wat bedoel je precies met oortjes aanlassen aan het hoeklijn? Een soort constructie als een omgedraaide oplegschoen?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #10
ik bedoel dat je een oplegging maakt door een stukje hoekstaal of strip aan het hoekstaal te lassen zodat je een echte oplegging maakt

ongeveer zoals onderstaand krabbeltje
1602331263909.png
 

Mathh

 • #11
top, bedankt voor de uitleg..
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu