Hoe luchtslang afzuigkap op ventilatie plat dak aansluiten?

Jochem84

 • #1
Dit is niet echt een klus maar meer een uitdaging. Voor mij althans. Advies is in ieder geval welkom.

Het euvel: ik wil een afzuigkap monteren en aansluiten op een ventilatiekanaal in een plat dak.
Vanaf het dak zit daar een ontluchtingsbuis (metaal met een zwart kapje. Anjo vermoed ik) in met op de luchtbuis een paar ringen waar je meerdere diameters ventilatiebuis/slang op aan kunt sluiten. Waar ik tegenaan loop is dat het eind van de buis nog een behoorlijk stuk van (/in) het plafond zit.

Wat vraag ik me af:
1) Waarom wordt zoiets niet geplaatst met een buis die echt uit het plafond steekt, zodat de eindgebruiker simpel met een klem een aansluiting kan maken?
2) Hoe zorg ik dat de slang die ik wil aansluiten (zo'n flexibele kreukelbuis van alufolie zeg maar) blijft zitten, aangezen de aansluting ergens tussen dak en plafond zit en er na het aanschuiven geen ruimte meer is voor het plaatsen van een tiewrap of slangklem?
Blijft een standaard verloopstuk in de juiste maat gewoon zitten zonder extra bevestiging of zijn voor dit type ontluchtingsbuis specifieke aansluitstukken?
 
Laatst bewerkt:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  De standaard werkwijze is er staat een PVC buis in het dak gelijk met de bovenkant isolatie en of dakbedekking. De dakdekker prikt daar de doorvoer in werkt deze boven op het dak verder af.
   

  Jackd

  • #3
  Wat zit er precies? (materiaal, diameter)
  Waarschijnlijk kan je het wel verlengen met pvc buis o.i.d. ( foto?)

  Kijk ook naar de diameter en de doorvoer op het dak, vaak is dat te klein voor moderne afzuigkappen. Dan weet je alvast waarom ie mogelijk meer geluid maakt.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
  Bijvoorkeur geen slang gebruiken, geeft teveel weerstand.
  Pijp heeft sterk de voorkeur.
   
  • Like
  Waarderingen: Jochem84

  Jochem84

  • #5
  Jackd schreef:
  Wat zit er precies? (materiaal, diameter)
  Waarschijnlijk kan je het wel verlengen met pvc buis o.i.d. ( foto?)

  Kijk ook naar de diameter en de doorvoer op het dak, vaak is dat te klein voor moderne afzuigkappen. Dan weet je alvast waarom ie mogelijk meer geluid maakt.
  ik zal het een beetje verduidelijken:

  Ik weet niet of het exact dit type is, maar vanaf het plat dak steekt iets dat lijkt op een 'Vent-Alu 3000 dubbelwandige ontluchting voor plat dak' in het gat boven plek waar de afzuigkap gaat komen.

  Dat is alles wat er aan ventilatiebuis zit en daar wil (/moet) ik dus de flexibele slang op aansluiten.
  Met pvc een stuk verlengen zou ik best willen, ik moet sowieso een verschil in diameters overbruggen met een verloop-of koppelstuk, maar hoe maak je dan een strakke aansluiting als je met tape of klem niet kunt werken omdat dit aansluitpunt zich ergens tussen dak en plafond bevindt? Dat is in essentie mijn vraag.

  Of zal een standaard pvc koppelstuk in dezelfde maat als de buis van de dakontluchting al voldoende klemmen en zie ik beren op de weg die er helemaal niet zijn?
   
  Laatst bewerkt:

  Jackd

  • #6
  Dat is een stuk duidelijker.
  Als ik google op afbeeldingen zie ik een aansluiting waar een buis overheen geschoven kan worden. Die buis zet je vast op een manier dat ie niet naar beneden kan komen. Tape o.i.d. is daarboven niet nodig.
  Op de buis sluit je jouw flexibele slang aan.
   
  • Like
  Waarderingen: Jochem84

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Je dak is van hout, beton met of zonder isolatie. Let op dat er tussen kieren van die buis onder de doorvoer geen warmte van onder het dak naar de bovenkant van het dak kan gaan stromen.
   
  • Like
  Waarderingen: Jochem84

  Bademutze

  • #8
  Als het een afzuigkap is met een grote lucht verplaatsing ( zeg maar 450 of 600 kuub per uur ) dan zou ik de kap hier niet op aansluiten, dit soort dakdoorvoer is voor ventilatie , en niet voor een afzuigkap, deze geeft teveel tegendruk, met slecht afzuig resultaat en evt herrie of resonantie van je kap
   
  • Like
  Waarderingen: Jochem84

  Jochem84

  • #9
  Ik vind het zelf ook nogal beperkt, maar
  dit de enige optie in de keuken helaas en ik ben niet vrij om aanpassingen te doen want het betreft huur.
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Jochem84

  • #10
  En met fixeren bedoel je kit/vulling tussen de opening in het plafond en buis of al iets rigoreuzers als een beugel op de muur boven de afzuigkap? Een überstrakke aansluiting qua diameters op die eerste (overschuif)buis is niet nodig?
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Jackd

  • #11
  Iets van een beugel zou mijn voorkeur hebben.
  De buis moet natuurlijk wel goed passen op jouw "Vent-Alu 3000 "
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu