Hoe laminaatvloer leggen bij stalen deurkozijnen

BasGoed

 • #1
Hey allemaal,

Ik wil een ruimte van ca 40m2 gaan voorzien van een nieuwe laminaatvloer. De laminaatvloer is een wat duurdere uitvoering van 8mm dik.

Nu heb ik in deze ruimte vier deuren met stalen posten. Ik wil echt af van platte plintjes en dacht daardoor dat het misschien een idee was om de stalen deurposten door te slijpen en het eronder door te leggen (al lijkt me dit best een uitdaging met de klik). Naast de uitdaging met het kliksysteem wanneer ik het laminaat onder de deurposten zou willen doorschuiven bedacht ik me dat stalen kozijnen veel smaller zijn dan houten deurkozijnen. Wellicht heeft dit helemaal geen zin.

Nu las ik dat bepaalde bedrijven adverteren met het strak leggen langs de stalen deurkozijnen (2-3mm ipv 1cm ruimte, dit achteraf met siliconenkit dichtmaken) middels zon laminaatlineaal die vormt naar het kozijn, met het idee dat deurkozijnen in het midden van de muren staan en daardoor meer uitzetruimte hebben. Het laminaat bij de lange muren dan uiteraard wel gewoon voorzien van 0,8mm-10mm ruimte voor uitzetten, alleen bij de deurposten strakker.

Heeft iemand hier ervaring mee? Is dit een goede oplossing? Iemand een ander idee bij het leggen van laminaat bij stalen deurposten? Erg benieuwd.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #2
Zijn het montage kozijnen, dan het glas van het bovenlicht eruit halen, de stijlen losschroeven en daarna omhoog schuiven.
 

BasGoed

 • #3
Helaas zijn het vaste kozijnen uit de jaren 70. Ze zijn volgens mij niet uitschuifbaar. Vervangen mag ook maar ik geloof niet dat dit heel makkelijk gaat en zeker niet zonder schade.

A788DD90-665E-4E82-8C2A-AE9902DE55F0.jpeg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #4
Ik zou inderdaad gewoon om de kozijnen heen werken. Niet te veel speling houden en dan met de juiste kleur kit opvullen.

Zo'n liniaal heet een profielmal. Zijn bij de meeste bouwmarkten gewoon te koop en niet zo duur. Die zijn wel heel makkelijk om te hebben bij zo'n klus.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #5
Of een stofdorpel toepassen waar je aan beide zijden een sparing uitfreest zodat het laminaat onder de dorpel ruimte heeft om te werken. Technisch gezien is dit de beste oplossing.

Doorleggen van laminaat naar verschillende ruimtes is in strijd met de legvoorschriften van vrijwel alle fabrikanten en kost je dus de garantie.
 

BasGoed

 • #6
Bedankt allemaal. Dat mensen nog stofdorpels gebruiken begrijp ik eerlijk gezegd niet. Heb vele vloertjes gelegd maar het is nooit verkeerd gegaan. Misschien als je héle lange ruimten hebt. Maarr ik ga het met een profielmal doen en dan een paar mm ruimte houden bij de kozijnen. Bij de rest wel 8-10mm.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #7
Er is niets mis met een nette stofdorpel. Ik heb in het verleden in mijn eigen huis het laminaat ook doorgelegd vanuit de woonkamer naar de gang. Het laminaat in de gang stond altijd onder spanning door werkingsverschillen, waardoor het wel eens wilde kraken.

Ik heb er onlangs een rigid pvc vloer ingelegd met een onderbreking onder elke deur. Dan ben dit soort spanningen in de vloer kwijt. Verder is het met leggen ook praktisch, je kunt wat makkelijker ruimte voor ruimte aanpakken. Al heb ik er wel voor gezorgd dat de vloerdelen per deuropening exact in elkaars verlengde liggen.

Beroepsmatig heb ik in het verleden ook menig laminaatvloertje gelegd. Doorleggen gaat vaak goed, maar ook wel is mis. Bij een beroep op de garantie is het wel een probleem als het laminaat is doorgelegd.
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #8
BasGoed schreef:
Dat mensen nog stofdorpels gebruiken
Het is absoluut niet zo dat dit iets achterhaald is ofzo. Materialen werken nu eenmaal en dan is het soms nodig om het daar de ruimte toe te geven.

"Ik heb het altijd zo gedaan" wil niet garanderen dat het dan altijd goed blijft gaan :wink:

Zijn helaas ook genoeg vloeren die kraken of bol staan doordat men te lange lengtes aan elkaar blijft doorleggen. Op de verpakking van het laminaat staat meestal ook een maximale lengte vermeld hoe ver je door mag leggen.
 
 • Like
Waarderingen: M.Schipper

BasGoed

 • #9
Goede reacties mensen! Weer wat geleerd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu