Hoe krijg ik een mooie kleur op een eikenhouten kast?

Sas0040

  • #1
Hallo,

Ik heb een eikenhouten kast (donkerbruin) gekregen en wilde het gaan schilderen in een mooie witte kleur. Ze adviseerden me een grondlak voor mdf die het zuigen tegen zou gaan en een gewone witte lak (op waterbasis) als eindlaag. Ik het het kastje licht opgeschuurd en daarna met ammonia afgenomen. Daarna volgens de aanwijzingen (op de verfpot) de lagen erop gezet. Na de eerste laag grondlaag, leek het hout toch op te zuigen: een gelige gloed kwam door de laag heen. Ik dacht dat de verschillende lagen de gelige gloed wel zou dekken. Maar helaas: na 4 lagen (2 lagen grondverf en aflak) blijf je de gelige gloed op sommige delen heel goed zien. Daardoor is het eindresultaat ronduit lelijk.

Heeft iemand een oplossing hiervoor: als ik met een donkere kleur, bijvoorbeeld, donkerpaars eroverheen zou verven, dat deze kleur niet meer zichtbaar is?

Ik heb hier op het forum al een beetje rondgesnuffeld en zag dat een eikenhouten kast eigenlijk niet geverfd kan worden... Ik hoop dat iemand een oplossing heeft! Bedankt alvast!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Eikenhout kan wel degelijk zeer goed geschilderd worden met dekkende verf als u uitgaat van een onbehandelde ondergrond / goed ontvette ondergrond.

Waar u dit mdf grondverf advies heeft opgeduikelt is eigenlijk niet relevant maar onjuist: eikenhout heeft een harde oppervlakte structuur die verf juist moeilijk aanpakt. De hechting valt of staat met het juist ontvetten van deze houtsoort. Het idee is wel goed, maar de producten moeten op elkaar zijn afgestemd. Mdf grondverf heft wel zuiging op, maar de isolerende werking = 0.

Gelige doorslag kan duiden op het doorslaan van looizuur door de verflagen veroorzaakt door het ammoniakwater dat het looizooi opweekt. Ontvetten met thinner dus. Omdat eiken een vettige houtsoort is is het aanbrengen van verf op waterbasis alleen mogelijk als dooronder een laag isolatieverf is aangebracht. Vet en water zijn als water en vuur.

Daarvoor is het nu te laat. Om de inhoudstoffen te isoleren moet u een laag isolatieverf op polyvinylkunstharsbasis / schellakbasis toepassen. U hebt dan het water geïsoleerd van het looizuur dat in water oplost. Hierover kunt u met elke gewenste lak aflakken, zelfs met aflak op waterbasis. De verfspeciaalzaak kan u hiermee verder helpen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu