Hoe kopse kant gipsplaat afwerken

JayDee

  • #1
Ik heb in de badkamer een gipsen wand geplaatst. Bij de deur eindigt de gipsplaat op het deur kozijn. De kopse kant is daardoor zichtbaar. Ik weet niet goed hoe ik dat moet afwerken. De ruwe afgezaagde rand van de gipsplaat is nu zichtbaar. Met de tegelprofielen kom ik er niet want die zijn te klein. Bovendien moet de gipwand ook nog eens betegeld worden. Er zijn wel tegelprofielen maar die plak je onder de tegels en die bedekken alleen maar de kopse kant van de tegel. Ik moet eigenlijk een T profiel hebben.

Heeft iemand een goed idee hoe ik dit kan afwerken?

 

Tiho

  • #2
Een paar mm weghalen de tegel ook iets eerder laten stoppen en daar dan een aluminium hoeklijntje omzetten?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Even los van je genoemde probleem voorzie ik een ander probleem.

Nl. als ik zo naar de slotplaat kijk dan zit die al op de rand van het hout dus je moet wel een erg dunne deur gebruiken om deze pas in het kozijn te krijgen.

Alternatief zou dan zijn om de slotplaat te verwijderen en met een bovenfrees 1,5 cm (oid. even kijken welke dikte latten er in de handel verkrijgbaar zijn) van het kozijn en de gipsplaat weg te halen.
Vervolgens lijm/schroef je daar weer een lat in van 1,5 cm.
Wel een beetje werk (je kunt niet met de frees in de hoeken komen)maar zo zijn beide problemen wel opgelost nl. je kunt weer een normale dikte deur gebruiken en de ruwe kant van het gips wordt keurig afgedekt.

suc6

Gerrit
 

JayDee

  • #4
@Tiho, je bedoelt zoiets?@Gerrit B, dat valt wel mee hoor. De slotplaat past inderdaad niet goed maar de deur past nog wel helemaal in de deur opening. Als er straks ook nog tegels op zitten ziet het er prima uit.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik zou de gipsplaat stoppen tot zijkant kozijn (dus niet door laten lopen over het kozijn). Dan na het tegelen een afdeklatje tegen het kozijn spijkeren en afkitten.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Ik had zoiets in de gedachten.Wel wat extra werk maar hoef je niet te prutsen met hoekprofielen latjes oid. wat later weer losknapt, lelijk wordt enz.

suc6

Gerrit
 

StefanD

  • #7
Ik zou het zo doen:

Dus niet met een hoeklatje, maar een balkje. Een balkje kun je veel steviger vastzetten (montage kit en schroeven), waardoor je minder kans op scheuren in je verf hebt.
Afhankelijk van je kozijn en wat je mooi vindt kun je de buitenhoek nog enigszins rond frezen en/of een afwerklatje (groen) over de tegels zetten zodat je niet in de naad tussen het kozijn en de tegel kijkt.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #8
Dat wordt dan een dun balkje :mrgreen: gipsplaat 12,5 mm, wandtegeltje max 9,5 mm, dan praat je over exact 22mm. Ik praat dan liever over een latje :mrgreen:

Gewoon methode van IJkenhout doen. Neem een wat dikker latje en zet daar het de gipsplaat en tegels tegenaan, kit nadien de naad af.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu