Hoe Kopp Wissel Wissel schakelaar juist verbinden

Nietechtklusser

  • #1
Mijn vraag
Ik heb in mijn hal 1 lamp staan. Bij de voordeur en einde van de hal zitten lichtknoppen. Voordat ik hiermee ging prutsen kon ik de lamp in de gang bij de voordeur aan doen en aan het eind van de hal weer uitdoen en vice versa.
Momenteel werkt het niet meer nadat ik een nieuwe lichtknop heb gekocht. De knop bij de voordeur kan je ook de lamp die buiten bij de voordeur hangt mee bedienen. Deze bedien je maar vanaf 1 punt, de voordeur knop)

Relevante software en hardware die ik gebruik
Kopp Wissel Wissel Schakelaar.
Het punt wat ik niet meer werkend krijg (bij de voordeur)

Knop met stopcontact aan het eind van de gang. Hier heb ik niet mee lopen prutsen en is ongewijzigd gebleven qua hoe deze bekabeld is



Wat ik al gevonden of geprobeerd heb

Ik weet inmiddels dat bij de voordeur de bruine draad op de L moet, de zwarte draden in de gaten waar de pijltjes op staan zonder L. Ik heb volgens mij alle mogelijke combinaties geprobeerd maar geen een werkt zoals het voorheen wel deed.

Ik weet niet welke draden bij welke lamp horen, er hangt ook momenteel geen buitenlamp aan om mee te testen.
Ik heb geen gereedschap om de draden door te meten zodat ik weet wat waar hoort.

Ik ben vooral op zoek naar hoe het in theorie aangesloten zou moeten worden. Krijg het niet voor elkaar.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Je hebt bij de voordeur 3 zwarte draden die bij het lichtpunt in de gang horen, vermoedelijk de draden aan de onderkant. Twee draden hiervan zijn verbonden met de andere schakelaar, 1 draad gaat naar het lichtpunt toe. Om te achterhalen wat wat is, zul je moeten meten of een en ander moeten uittesten.

De draad naar het lichtpunt kun je eenvoudig achterhalen door de draden één voor één met bruin te verbinden. Zorg wel dat het spanningsloos is voordat je verbindingen aanpast of er überhaupt aan komt, dus schakel de groep uit, verbindt één draad met bruin, schakel de groep in en kijk of de lamp aan gaat. Zo niet de groep weer uitschakelen en met de volgende proberen totdat je de juiste hebt gevonden.

Deze 3 zwarte draden moeten op één helft van de schakelaar (zwarte contacten óf witte contacten) worden aangesloten, de draad naar het lichtpunt op de L, de 2 draden naar de andere schakelaar op de andere contacten in dezelfde kleur. Op contacten van deze kleur sluit je nergens bruin aan.

De andere helft van de schakelaar (zwarte óf witte contacten) gebruik je voor het buitenlichtpunt. Hier sluit je de bruine draad aan op L en de zwarte draad naar het lichtpunt (vermoedelijk de enkele draad bovenin) aan op één ander contact van deze kleur. Er blijft ook een contact vrij aangezien er voor het buitenlichtpunt geen wisselschakeling is.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
L doorverbinden beide bruinen op L.
Dan 2 zwarten (gaan naar andere schakelaar)op de ene uitgang en 1 zwart op de andereuuitgang.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
The headhunter schreef:
L doorverbinden beide bruinen op L.
Nee...

Fase is al aangesloten op de andere schakelaar (schakelaar/WCD combinatie). Ook hou jij nog een zwarte draad over.
 

Nietechtklusser

  • #5
Hi Xander,

Ik zal jouw plan gaan proberen. Om het lichtpunt draad te vinden geef je aan dat ik de draden 1 voor 1 met bruin te verbinden. Moet ik die dan direct naast de bruine doen, aan de bovenkant, of maakt dat niet uit.

en wat bedoel je met zwarte of witte contacten?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Doorverbinden heb je de schakelaar niet voor nodig, gewoon een lasklemmetje ofzo. Naast elkaar in dezelfde aansluiting op de schakelaar steken kan natuurlijk ook maar zou niet mijn keuze zijn.

Pas ook op met de rest van de draden, op tenminste één zwarte draad zal spanning staan. Eigenlijk moet je ze natuurlijk even allemaal isoleren met bijvoorbeeld een lasklem voordat je er spanning op zet. Maar zeker als je er een schakelaar met een geleidend metalen frame naast laat bungelen...

Dit bedoel ik met zwarte en witte contacten:
IMG-20220612-WA0000_copy_1200x1600.jpg
 

Nietechtklusser

  • #7
Ah duidelijk. Heb de lichtdraad gevonden en deze op de L gedaan. De overige 2 zwarte draden in dezelfde kleur gedaan en wanneer ik nu naar eind van de gang ga kan ik hem daar niet uitzetten. Hij schakelt heel kort uit en aan maar blijft aan. Ik ga nog even proberen
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Je hebt de 2 andere zwarte draden wel daadwerkelijk op verschillende contacten aangesloten?

Klinkt alsof ze in hetzelfde contact zijn aangesloten. Let even op dat ieder contact waarschijnlijk ruimte biedt voor 2 draden maar dat er overal maar één draad in moet.
 

Nietechtklusser

  • #9
Hi xander,

100% in verschillende contacten dezelfde kleur. Heb als test even normale wisselschalaar gebruikt, hiermee werkt het wel!
Met mijn wissel wissel dus niet. Waar zou dit aan kunnen liggen?

heb beide kleuren geprobeerd op de wissel wissel
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Nietechtklusser schreef:
De overige 2 zwarte draden in dezelfde kleur gedaan
Heb nog even een foto van die schakelaar uit een andere hoek erbij gezocht...

IMG-20220612-WA0002_copy_600x338.jpg

Één van die 2 zwarte draden moet dus in de middelste klem he?

(Of precies aan de andere kant als je de zwarte contacten gebruikt)
 
  • Like
Waarderingen: Nietechtklusser

Nietechtklusser

  • #11
Xander u bint de beste. Middelste gat werkt inderdaad! Ben hier toch weer te lang mee bezig geweest volgende keer eerder hulp.

gang lamp werkt nu.

voor buitenlamp de bruine op L en de Zwarte gewoon erboven? Niet in het midden
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Erboven, of schuin er boven in het midden, kan allebei. In het ene geval zal het buitenlicht branden als de wip omhoog staat, in het andere geval zal het buitenlicht branden als de wip omlaag staat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu