Hoe kom je erachter of je dakgoot lekt?

david.je

  • #1
Ik heb sinds een paar weken een vochtige binnenmuur op de slaapkamer. Al een paar keer op onderzoek geweest waar het vandaan komt, maar niets kunnen vinden tot nu toe. Het lijkt niet door het dak te komen, op zolder is alles droog en vanaf de buitenkant zie ik geen kapotte pannen of zo. Bovendien liggen er zonnepanelen op, wat het dak ook iets droger houdt.
IMG_20230115_113238.jpg

Twee weken terug zag ik een barst in de buitenmuur, op de plek van de vochtschade, dus ik dacht dat dat wellicht de oorzaak was, ook al zit dit dicht onder een flinke overstek. Deze barst heb ik dichtgekit, maar daarna is de vochtschade nog verergerd. Hierdoor denk ik dat de barst in de buitenmuur een gevolg is van een lekkage in de spauw, in plaats van een oorzaak.
IMG_20230115_113430.jpg

Vandaag heb ik me op de dakgoot gericht. Wat me sowieso opviel, is dat deze niet goed afwatert naar de regenpijp, dus ter plaatse van de vochtschade blijft er water in de zinken dakgoot staan. Ik heb de dakgoot schoon geveegd en goed bekeken, maar kan eigenlijk niets vinden wat op een lek zou kunnen duiden. Helaas heb ik geen foto gemaakt van het water in de dakgoot, maar het hele stuk boven het gat naar de regenpijp stond vol water en drab.
IMG_20230115_113115.jpg

Hoe kan ik erachter komen of de dakgoot lekt? Het probleem is dat ik door de overstek niet kan zien hoe de dakgoot er van onder uitziet. Ik kan de overstek natuurlijk open maken, maar dat levert wel een flinke klus op: de overstek weer netjes dicht maken.

Dus kortgezegd, hoe kom ik erachter of de dakgoot lekt, bij voorkeur zonder de overstek te slopen. En is het nodig om iets te doen aan het afwateren van de dakgoot? En zo ja, hoe kan ik dat het beste doen? Is het mogelijk om de een nieuw stuk dakgoot in de bestaande dakgoot te plaatsen, dat deels verhoogd ligt, zodat het wel goed afwatert?
 

Sander 1972

  • #2
Liggen je pannen nog wel goed? Ik zie bij de laatste foto dat bij de laatste paneel er een is onderuit gezakt. Zo lijkt het.

Zo op een foto een goot beoordelen is lastig, en met zo'n overstek zou je het onder je panelen moeten zoeken denk ik
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Ik zou als alles goed droog is alle naden insmeren met een soort bitumen.
Als je een paar laagjes op elke naad smeert dan zijn die in elk geval dicht, en dat blijft heel lang goed.
 

david.je

  • #4
@Sander 1972, ze liggen inderdaad niet allemaal even recht, maar dat heb je met een dak van 90 jaar oud. Het probleem lijkt niet bij de pannen vandaan te komen.

@Ronny, dat zou ik inderdaad kunnen doen, maar dan blijft daar wel altijd water op staan door het slechte afwateren. Ik heb ook nog een halve emmer isonit dakcoating, dat zou misschien ook werken om de dakgoot mee te beschermen. Kan eerst tixophalt over de naden doen, en later het geheel coaten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als die goot een jaar of 10 oud is zou ik niet gaan baggeren met die producten.
Een fatsoenlijke reparatie wordt dan bijna onmogelijk.
Water en dan dat speciale gekleurde spul in de goot, wellicht krijg je te zien waar het lekt.
 

Nailfarmer

  • #6
Ik zou zelf met een gatenzaag een gat zagen in die overstek en met mobieltje een opname maken om te zien wat daar evt. lekt (mits de goot niet koud op die schroten ligt.....). Gat daarna afdichten met een rond plafond afdekplaatje. Leuk inspectieluikje ;)
Als het daar lekt gaat je overstek eraan en je muur van binnen en mocht het eens streng gaan vriezen misschien nog meer scheuren.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu