Hoe kan ik schroeven schilderen?

Vosje7

  • #1
Hallo,

Ik heb even een vraagje. Ik moet de schroeven schilderen, hoe kan ik dit doen zodat de verf en niet meteen vanaf gaat zodra ik er met de schroevendraaier aan ga zitten?

Ik dacht zelf aan:
1) lichtjes schuren
2) primer aanbrengen
3) verf aanbrengen
4) topcoat aanbrengen

Het probleem is dat de primer niet blijft zitten. Ik ga er even aan krabben met mijn nagels, en hij gaat er zo weer vanaf... Ik heb een primer gebruikt die geschikt zou moeten zijn voor metaal, dus vind ik het raar dat hij niet blijft zitten... Heeft iemand misschien tips voor mij?

Alvast heel erg bedankt. :)
 

Steindew

  • #2
Ik denk dat het een moeilijk verhaal gaat worden. De verf/primer zal ook in de ster van de schroef gaan zitten en als je er dan met een schroevendraaier in gaat zitten zal je altijd de laag beschadigen.
 

Tiho

  • #3
Schroeven zijn gegalvaniseerd, dat is wat anders als gewoon metaal. Kun je ze niet schilderen na het schroeven? En wat is de functie ervan.
 

Vosje7

  • #4
Dat gaat niet omdat ik dan het hout mee ga schilderen waar de schroeven in zitten. Ik ben een tweedehands box aan het opknappen en de schroeven zijn heel lelijk, ze zijn bedekt met een soort gouden laagje metaal en dat laagje is gedeeltelijk eraf gegaan waardoor je de zilveren kleur te zien krijgt. Omdat de box er straks verder mooi uit gaat zien, gaan die lelijke schroeven gelijk opvallen, dus wou ik ze ook opknappen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
In je stappenplan staat het ontvetten niet genoemd. Dat doe je voor het schuren.

Kan je de schroeven niet gewoon vernieuwen?
 

Vosje7

  • #6
IJkenhout, bedankt voor de tip. Ontvetten heb ik inderdaad nog niet gedaan. Zou een primer die geschikt is voor non-ferro metalen moeten werken op gegalvaniseerde schroeven? Ik heb namelijk net een andere primer gebruikt, maar deze heb ik ook nog liggen en misschien werkt het beter.

Schroeven vervangen kan ik inderdaad ook proberen, maar ben bang dat dit heel moeilijk wordt om de juiste te vinden want ze moeten precies even dik/lang zijn en dezelfde kop hebben want ze moeten echt precies ergens in passen.
 

Tiho

  • #7
Haal er eerst eens een uit en neem de maat op en plaats een foto. Schroeven en bouten worden gemaakt naar een DIN norm. Ze vinden zal wellicht makkelijker zijn dan je denkt. En nieuw is echt veel mooier als geschilderd.
 

Vosje7

  • #8
Tiho, oh dat wist ik niet, en dan zijn ze allemaal echt identiek? Ik heb de foto gemaakt, het is een inbus schroef, en de kop is echt helemaal plat. Hij is bijna 10 cm lang!



Op zich zou het misschien ook mogelijk zijn om dat gouden laagje ergens mee te verwijderen? Ik weet alleen niet waarmee, aceton werkt niet iig.
 

StefanD

  • #9
Deze lijken heel veel op bouten dit ook in stoelen van het bekende Zweedse warenhuis worden gebruikt. Losse schroeven kun je bestellen via hun website, of even vragen bij de service balie.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #10
Deze worden ook gebruik in ander merk tuinmeubelen bijv.
Eventueel langs een winkel gaan die houten tuinmeubelen verkoop.
Ik dacht dat dit gebichromatiseerde bouten zijn (vandaar de kleur)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Als je de schroeven toch wilt schilderen, zou ik de inbusdiepte niet mee doen.

En nog een alternatief, mocht het vervangen niet lukken: haal heel het laagje goud er af, zodat ze egaal zilver worden. Met fijn schuurpapier en daarna polijsten om het weer mooi glad te maken.
 

Vosje7

  • #12
Bedankt voor de tips! Ik heb echt een hele goede website gevonden met een overzicht van alle Ikea-made beslag, ze hebben inderdaad een vergelijkbare bout, alleen is hij 5 mm langer, dus 100 mm ipv 95 mm, dus ik vraag me af of het gaat werken, misschien is hij net te lang.

Ik ga maar even afwachten totdat ik weer eens bij Ikea ben, misschien zijn ze toch geschikt, want het is natuurlijk mooier als de schroeven gewoon nieuw zijn! Anders moet ik ze misschien inderdaad schuren totdat het gouden laagje is verdwenen, jammer alleen dat de gaatjes dan sowieso goudkleurig blijven.
 

StefanD

  • #13
Als hij te lang is, dan kun je er toch gewoon een stukje af zagen?
 

Vosje7

  • #14
Dat is ook weer zo!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #15
Welke kleur moeten die schroeven eigenlijk worden?
 

Vosje7

  • #16
Zilver of wit, dat maakt niet zoveel uit!
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #17
Er bestaan ook kunststof dopjes voor dergelijke inbusschroeven
dan zie je niets meer van de schroef
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #18
Bijvoorbeeld.

Als het zwart moet zijn kunt u gipsplaatschroeven nemen.
 

Tiho

  • #19
Het zijn geen schroeven maar bouten.
 

Vosje7

  • #20
Boertje125, bedankt voor de tip, zulke doppen zouden zeker ook een oplossing zijn! Het is maar wat ik eerder ga vinden, dezelfde bouten of de doppen. :P
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu