Hoe kan ik het beste boven voordeur isoleren?

Fauc

  • #1
Bij onze voordeur hebben we een 'inham' in de gevel:


Daarboven loopt de houten zoldervloer. De zolder is in gebruik als slaapkamer en werkkamer. Dit stuk zou ik dan ook graag isoleren.

Mijn vraag is hoe ik dit het beste kan doen?
Ik heb nog glaswol over die ik ervoor kan gebruiken. Dien ik hierbij ook dampremmende folie toe te passen aan de warme kant? Ik verwacht zelf van wel.

Bij de zoldervloer liggen er een paar planken los boven dit 'portaal' (is hier een term voor?).
Via deze opening zou ik de glaswol zou kunnen aanbrengen. Echter als er folie noodzakelijk is, dien ik alle planken boven het 'portaal' weg te halen (planken inzagen ter hoogte van de vloerbalk) om dit goed te kunnen aanbrengen denk ik? Of kan dit handiger / beter?
Ook als een ander isolatiemateriaal in deze situatie geschikter is, hoor ik het graag.

Vanaf de zoldervloer naar beneden kijkend zie ik overigens geen kieren o.i.d. aan de onderzijde die nog afgedicht zouden moeten worden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als je aan de koude kant isoleert is in principe geen folie nodig. Denk eraan dat glaswol open is. Door ventilatie waait alle warmte eruit weg. Doe er bv. een dampopen folie onder.

Dicht alle kieren naar binnen toe ook meteen zorgvuldig af.
 

Fauc

  • #3
Bedankt voor je reactie en tips, zo kan ik weer verder!

Ik was in verwarring met de warme kant omdat ik het isoleren vanuit binnen doe, maar het materiaal zelf komt gewoon aan de koude kant natuurlijk.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik neem toch aan dat die inham met een plafond is afgewerkt. Ik zie dus een vloer van houten delen balklaag en een plafond. Stop je dat vol zal je toch ergens een damprem moeten aanbrengen. Tenzij je een ruimte overlaat tussen bovenzijde plafond en onderzijde isolatie en die met buitenlucht ventileerd.
Of je verwijdert alle vloerdelen. Tussen de balken breng je isolatie aan en op de balken leg je een damprem en de vloer weer terug.
De dampdoorlaatbaarheid van dat plafond is van invloed, deze moet groter zijn dan die van de vloer. Je zou aan iets met kieren of geperfooreerd kunnen denken.
 

Fauc

  • #5
Tussen de balklaag en plafondplaat zit nog een laag planken, verder klopt je beeld.
Ik verwacht dat de dampdoorlaatbaarheid van de vloer boven groter is dan het plafond + planken 'beneden'. Het plafond is afgelakt, dat komt de dampdoorlaatbaarheid vast niet ten goede.

Wat betreft deze optie: "Tenzij je een ruimte overlaat tussen bovenzijde plafond en onderzijde isolatie en die met buitenlucht ventileerd."

Hoe verhoudt zich dit tot de opmerking van IJkenhout dat door ventilatie de warmte eruit wegwaait? Is het naast de ventilatieruimte verstandig een dampopen folie toe te passen?
Of kan ik beter voor ander isolatiemateriaal kiezen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
De damp gaat van warm naar koud daar is niets aan te doen.

Een dampopen folie kan of een schuim isolatie beide is een oplossing. Zorg voor ventilatie zodat het vocht niet ergens wordt opgesloten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu