Hoe kan ik dit het beste realiseren, hotelschakeling?

Goedemorgen,

Ik heb een vraagje m.b.t. een uitdaging 😊

Tussen de verlichting zit een schakelklok op de verlichting (een conventionele, oudere schakelklok.

Deze geeft, wanneer de klok actief wordt, 230V richting een lichtpunt. (via een bruine draad in een lasdop). Dit is dus één draad. Nu wil ik hier tussen een schakelaar zetten zodat je (naast de aansturing vanuit de schakelklok) de lamp ook aankan zetten met de schakelaar. Dit lijkt me mogelijk/noodzakelijk met een soort van hotelschakeling alleen wordt er dan geen tweede schakelaar gemonteerd. Ik weet niet of ik het een beetje duidelijk heb verwoord, maar iemand een idee hoe ik dit het beste kan realiseren?



Bedankt alvast voor de moeite,
 
Een wisselschakeling (dat is de officiële naam voor een hotelschakeling) heeft voor deze toepassing geen enkele zin, want dan zou de volgende keer als de tijdklok de lamp uit wil zetten, deze juist aanzetten of andersom.

In dit geval komt de schakelaar gewoon parallel aan het schakelcontact van de tijdklok te zitten. Staat de schakelaar aan, dan is de tijdklok overbrugd. Zolang die schakelaar niet handmatig uitgezet wordt, heeft de tijdklok dan geen functie.

Wil je het 'gecompliceerder' (of zo wilt intelligenter), dus dat de eerstvolgende keer tijdklok uitschakelen de lamp tóch uitschakelt, dan zul je moeten gaan denken aan 'home automation', dus met afstandbediende elementen en een centraal besturingsapparaat(je). De tijdklokfunctie zit dan in die centrale besturing en de schakelaar is dan een draadloze schakelmodule voor wandmontage. Plus de erbij behorende programmering. Zoiets stel ik me voor, zelf geen ervaring mee.
 
  • Like
Waarderingen: verhp11
Ik wel... met binnenverlichting.

Met een app programmeer ik de bridge, zodat deze het geselecteerde programma (zomer, winter, vakantie) volgt wat ik aan heb gezet. Daarnaast kan ik met zowel een app als met fysieke knop (in dit geval een dimmers) de verlichting op ieder gewenst punt aan- of uitzetten of aanpassen. En het past allemaal in of achter mijn 55 mm inbouwsysteem. Bridge staat in de TV-kast.

Wil ik een extra bewegingssensor erbij plaatsen: Dan kan dat, omdat je niet door het draadloze signaal niet afhankelijk bent om alles op 1 groep te houden.
 
  • Like
Waarderingen: Kees
Goedenavond @verhp11

Heb je een foto van die tijdklok?

Want opzich is dit prima te doen met één extra schakelaar. Maar hoe en waar is wel afhankelijl van waar de tijdklok nu zit en welke ruimte daar bij is.
 
  • Like
Waarderingen: verhp11
Wil je met de schakelaar de lampen uit kunnen zetten als de klok aan staat.... of wil je de lampen aan kunnen zetten als de klok uit staat... ?
Of wil je met de schakelaar de lamp uit zetten als de klok aan staat, en als de klok uit staat, de lamp weer aan?
 
En hoe lopen de draden?
Simpel een contact parallel over het contact van de schakelklok is het makkelijkste,
maar dat is weer afhankelijk van hoe de bedradingen lopen en waar de schakelaar moet komen.

Maar als je vervolgens dit stukje tekst leest dan wordt het niet bepaald duidelijk:
230V richting een lichtpunt. (via een bruine draad in een lasdop). Dit is dus één draad. Nu wil ik hier tussen een schakelaar zetten zodat je (naast de aansturing vanuit de schakelklok)

Stel dat je een buis hebt lopen van de centraaldoos naar de schakelaar dan kun je daar een
bruine en zwarte draad in trekken. De bruine zit in de centraaldoos op de fase en de zwarte gaat
naar de lamp. Op de lamp komen dus twee draden, de zwarte vanuit de schakelaar en de draad
vanaf de schakelklok.

Er zijn vele mogelijkheden, maar eerst moeten we exact weten hoe het nu zit.
 
  • Like
Waarderingen: verhp11
Hoi Ronny,
Er is een draad vanuit de schakelklok waar de spanning opkomt wanneer de klok aanspringt. In de schakelaar is een zwarte en blauwe draad.

@Henk, ik heb nu geen foto van de tijdklok helaas.

@Nth Wanneer de klok niet aanstaat zal het licht wel aangezet moeten kunnen worden. Maar ook idd wanneer de klok aanstaat zal het licht uitgezet moeten kunnen worden.

Ik hoop dat het wat duidelijker is zo?
 
Wanneer de klok niet aanstaat zal het licht wel aangezet moeten kunnen worden. Maar ook idd wanneer de klok aanstaat zal het licht uitgezet moeten kunnen worden.
In dat geval zou ik het als volgt aanpakken:
Scherm­afbeelding 2024-10-02 om 09.00.11.png

Als je een schakelaar neem met 3 polen dan heb je de stand:
1=altijd uit
2=tijdklok
3=altijd aan

Scherm­afbeelding 2024-10-02 om 09.07.11.png
 
Er is een draad vanuit de schakelklok waar de spanning opkomt wanneer de klok aanspringt. In de schakelaar is een zwarte en blauwe draad.
Ook dit is voor mij weer een twijfelachtige uitspraak, ik wil niet beweren dat het niet klopt maar
een schakelaar met alleen een zwarte en blauwe draad komt mij niet bekend voor.

Hoe dan ook, als we niet weten hoe alles nu is aangesloten kom je eigenlijk niet verder.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu