Hoe handig is een slagschroevendraaier?

Wamelis

  • #1
Dag mensen,

Als titel: hoe handig is zo'n ding? De komende tijd moet ik veel houtdraadbouten indraaien, en veel gipsvezelplaat monteren.

Met gipsvezelplaten heb ik de vorige keer enorm ruzie gehad. Zodra je de bit niet precies recht op de schroef zet gaat de boel slippen, en ik moest verschrikkelijk veel kracht zetten. Het was maar een klein stukje muur, maar ik heb tientallen bitjes versleten.

Zou een slagschroevendraaier het werk van deze twee klussen makkelijker maken? Ik kan het helaas niet uitproberen (ze liggen nergens op voorraad), vandaar dat ik hier eens pols.

En zo ja:

Ik heb een 10.8v Li-Ion met 90 Nm slagkracht op het oog. (Ik heb namelijk al een gewone schroevendraaier van dat merk, zelfde accu is handig.) Is dat zwaar genoeg?

Dank,
Wim
 

Swblom

  • #2
Een slagschroevendraaier is bedoelt om een vastzittende schroef of bout los te krijgen met een tik.
Het is mij niet geheel duidelijk wat je ermee wil doen in combinatie met gipsvezelplaat of houtdraadbouten.

Het probleem dat jij omschrijft met de bitjes die verslijten lijkt mij eerder te wijten aan een niet passend bitje, eventueel gecombineerd met een slechte kwaliteit van bitje en/of schroeven.
Daar lost een andere manier van schroeven indraaien niets aan op.

Ik heb in de laatste maanden vele vierkante meters gipsvezelplaat geplaatst en daar zo'n vijf dozen schroeven bij gebruikt. Dit alles met het 1 bitje...... (wat in de doos meegeleverd was)

Succes
 

Tiho

  • #3
Gipsplaatschroef heeft een PH 2 kruis inderdaad en niet te goedkoop :wink:
 

Droid

  • #4
Een slagschroefmachine is ook handig als je flinke schroeven in het hout moet draaien... maar je probleem met de gipsvezelplaat zie ik ook niet. Dat is inderdaad een bit-probleem.
 

Swblom

  • #5
Nu snap ik het, ik dacht dat je onderin je post een beschrijving van je accuboormachine gaf. Ik was in de veronderstelling dat je het over zo'n schroevendraaier had waar je met een hamer op moet slaan.

Ik denk overigens niet dat zo'n machine je probleem oplost......
 

Wamelis

  • #6
Het waren de goede bitjes... Het ging om rigidur platen met de bijbehorende rigidur freeskop schroeven, op houten staanders. Het schroeven ging loodzwaar.

Rechte stukken op goede werkhoogte lukten nog net, maar in lastige hoeken of balancerend op een trap lukte het vaak niet om het bitje met zoveel kracht precies loodrecht op de schroef te zetten. Met kapotte bitjes als gevolg.

Ik had begrepen dat je met een accuslagschroevendraaier minder kracht hoeft te zetten, waardoor het minder gevoelig is voor dit soort problemen. Of heb ik dat fout begrepen?
 

StefanD

  • #7
Een slagschroevendraaier heeft een veel hoger moment dan een "gewone" schroevendraaier, terwijl de belasting op je pols binnen de perken blijft.
Omdat hij veel meer kracht heeft, zul je de bitjes nog sneller kapot draaien. Ik neem aan dat de schroeven in de orde van 45x5 mm zijn? Als je daar al heel veel kracht voor nodig hebt, dan is er iets aan de hand (bijvoorbeeld heel hard hout). Voorboren is dan de oplossing.
 

Jvsteenb

  • #8
Weet je zeker dat de schroeven bedoeld waren voor montage op hout?
Als de tip een soort "boortje" is, zijn ze waarschijnlijk bedoeld voor zelfborende montage in metalstuds. Daar word je in hout niet blij van.

Snelbouwschroeven zijn eigenlijk altijd voorzien van Phillips aandrijving (Ph2), en dat is een (viervoudige) enigszins holle wig. Dat is géén ideale vorm om een stevig moment over te dragen, sterker nog: de vorm is ooit ontworpen om het afbreken van schroeven in een automatisch bevestigingsproces te voorkomen, d.m.v. "cam-out".
PoziDriv is al een stuk beter, omdat de flanken recht zijn. Voordeel van Phillips is vooral dat het bit in vrijwel iedere aanvangsstand (axiaal !) eenvoudig koppelt met de schroef - ideaal voor automatische verwerking dus.

Ik heb nog geen enkele professionele snelbouwschroefmachine gezien met een impact-mechanisme. Aan de overkant van de plas schijnt men graag impacts te gebruiken, zelfs met Ph bits (ze moeten wel: PZ is nauwelijks te krijgen, en Torx moet je ècht met een lampje zoeken) maar daar schijnt vooral de snelheid gewaardeerd te worden.

Een impact i.c.m. met een Ph bit: uit de aard der zaak een matige combinatie. Door de massatraagheid ( de bit/boorcombinatie moet ook energie gebruiken om "uit de schroef" te komen, en de slagfrequentie is veelal vrij hoog ) kan het in jouw situatie best werken, wie weet.

Overigens vertel je niet of de bitjes die je gebruikt ook bij de schroeven werden geleverd? Het verschil tussen een kwaliteitsbit en een bitvormig stalen (?) werploodje is enorm groot, misschien wel groter dan je beseft.

vr. gr.

Job
 

Swblom

  • #9
Rigidur geeft inderdaad aan dat de schroef voor zowel montage op hout als metalstud gebruikt kan worden. Dus het blijft een vreemd verhaal.

Ik heb Fermacell geplaatst met de Fermacell schroeven. Ook in hout heb ik daar geen opmerkelijk probleem mee gehad.
Wel heb ik maar een paar platen op hout geschroeft en het merendeel op Metalstud.
Het enige verschil dat ik denk te zien is dat de Rigidur schroeven de ook door jou genoemde "freeskop" hebben.
De Fermacell schroef heeft dit volgens mij niet, hij lijkt als ik de foto's vergelijk een gelijkmatiger draad te hebben. Misschien eens een keer andere schroeven proberen?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #10
In welke houtsoort was je aan het schroeven ?
normaal vuren zou toch geen probleem moeten zijn.
 

Wamelis

  • #11
- Het was inderdaad gewoon vurenhout.

- Die rigidur schroeven hebben een freeskop, geen boorpunt, maar wel een vrij grove spoed.

- De eerste bit kwam uit de schroevendoos, de volgende 30 uit de winkel. Allerlei types gebrobeerd van standaard to duur, maakte niets uit. De diamantbit ging net zo snel aan gort als de rest.

Als ik alle reacties zo lees -waarvoor dank!- lijkt het me inderdaad slim om eerst eens andere schroeven te proberen.

Wat vinden jullie overigens van bevestiging met nieten? Dat zou desnoods ook nog kunnen, maar gevoelsmatig lijkt het me minder strak (trekt niet aan) en minder stevig dan schroeven.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #12
En nieten zijn bovendien verboden voor plafonds.

Je had heel wat schroeven kunnen kopen voor de prijs van die bitjes :wink: .
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Zijn nieten ook gefosforteerd verkrijgbaar?
In Engeland spijkeren ze geloof ik.

In mijn huis zitten gipsplaten ook gespijkerd, met normale spijkers, dus die zijn aan het roesten :(
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Met een goed bitje zijn er toch al gauw 300 tot 500 schroeven van dat type in te draaien, misschien toch een verkeerde bit gebruikt :?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #16
Mijn laatste verbouwing met dergelijke platen is al weer een paar jaar terug
Maar voor gipsvezelplaten verzink ik de de schroeven vooraf.
dat spul is bijhoorlijk hard en breekt anders vrij gemakkelijk aan de randen.

Misschien moet je met een ander toerental schroeven
Om de freeskop goed zijn werk te laten doen.
 

Sjaan Smit

  • #17
Persoonlijk vind ik een slagschroefmachine (wij noemen hem op de zaak ''de tikker'' ) ideaal voor houtdraaibouten. Gebruikte hem een paar jaar geleden ook altijd al als we golfplaten moesten vervangen en dat was ook altijd in houten gordingen...en nu hebben we regelmatig mallen op ons werk die we met houtdraaibouten open en dicht moeten draaien...Ideaal....
 

Tiho

  • #18
Maar voor gipsvezelplaten verzink ik de de schroeven vooraf.

Hoe moet ik dat voor me zien, boor je ze voor en dan een soevereinboor?

Misschien iets bredere rachels en niet te dichte aan de rand schroeven, bij mij breken ze nooit. De schroef zal hier overigens ook geen probleem mee hebben.
 

Wamelis

  • #19
Inmiddels heb ik een ander merk schroeven gehaald. Er moet nog ergens een reststukje van de plaat rondslingeren, zal komend weekeinde een testje doen.

Verzinken is inderdaad een oplossing, maar zou niet nodig moeten zijn volgens de instructies... En op de laatste opmerkingen: toerental maakte niet uit, heb ik ook mee gestoeid. En écht, het was het goede bitje :D

Dan @Sjaan, over de machine: ik noemde in het begin een slagkracht van 90Nm. Is dat voldoende in jouw ervaring voor 6x120 of 8x120 houtdraadbouten, om twee stukken 70mm vuren aan elkaar te schroeven?
 

Sjaan Smit

  • #20
Volgens mij moet dat lukken...maar is een met een moment van 125 dan veel duurder??
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu