Hoe goed werkt gelaagdheid van een buffervat?

Helpmnkoelkastisstuk

  • #1
Beste duurzame energieexperts,

Ik onderzoek de mogelijkheid om een buffervat te installeren i.c.m. zonneboiler, warmtepomp (lucht-water of water-water), CV-pelletkachel en/of CV-haard. Nu wordt er her en der beweerd dat je een zo groot mogelijk buffervat moet kiezen, of er worden minimale groottes geadviseerd a.h.v. liters per kilowatt verwarmingsvermogen. De gelaagdheid van het vat zou er met verschillende warmtelagen toch wel voor zorgen dat je bovenin altijd heet water tot je beschikking hebt.

Wat ik mij afvraag is in hoeverre dit inderdaad zo is. Uiteraard zal het water zich na en bepaalde tijd vermengen waardoor je eigenlijk alleen maar lauw water overhoudt.

Om een beetje gevoel ervoor te krijgen: stel ik neem een 1000 liter vat en ik verwarm dit met heet water van ruim 60 graden (bijv. met een warmtewisselaar onderin). Hoe lang duurt het dan tot ik (bijv. met een hygiënespiraal) drinkwater kan tappen van nagenoeg 60 graden? En als ik dan stop met verwarmen, hoe lang blijft het daarna bovenin nog warm en kan ik blijven tappen? En hoe erg verandert de situatie door stroming als ik geen warmtewisselaars gebruik maar het volume van het vat zelf, t.b.v. ruimteverwarming bijvoorbeeld?

Uiteindelijk gaat het er dus om of het bij een buffervat noodzakelijk is om het hele vat zo heet mogelijk te houden of niet. Een te groot vat is dan wellicht onpraktisch en tevens verspillend. Het laatste omdat de warmteverliezen aanzienlijk groter worden naarmate je buffervat groter is. Ik weet dat dit soort ontwerpbeslissingen van vele factoren afhankelijk zijn, maar ik zou graag ene beetje meer idee krijgen van hoe een buffervat reageert bij verschillende ingangstemperaturen, opwarmingsmethoden en manieren van warmteonttrekking.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zelf vind ik deze solar. limerkens .be erg duidelijk.
Wat mij opvalt in de winter kan zo'n vat niet groot genoeg zijn en in de zomer precies anders om. :lol:
 

Marcn88

  • #3
Gelaagdheid in een buffer werkt prima, de temperatuur hier nu in de 1000 ltr buffer bovenin de kop 93graden 40 cm lager 76 graden en onderin 62 graden en dit kan zo dagen blijven staan(buffer is geisoleerd met 20 cm glaswol) hoe snel de buffer zakt in temperatuur is geheel afhankelijk van hoeveel vermogen je eruit haalt dus q=MxCxdelta t oftewel hoeveel liter water van een x aantal graden opgewarmd tot een x temperatuur
Wat niet helemaal opgaat is de buffer laden met 60 graden en dan ook 60 graden tapwater willen hebben, een tapspiraal heeft altijd een overtemperatuur op de gewenste temperatuur nodig hoeveel dit is is afhankelijk van de flow en hoe groot je spiraal is en van welk materiaal deze is gemaakt zo geleid koper beter warmte dan rvs
 

Marcn88

  • #4
@ wgb u bedoelt andersom neem ik aan de zomer dag kun je de warmte niet meer kwijt en de winter dag krijg je t er niet snel genoeg in, daarom staan er hier 2 serie geschakelt 1x 120 ltr en 1x 1000 ltr de 120 liter warmt eerst voor3/4 op en begint dan door thermosifon werking de 1000 liter mee te verwarmen
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dat bedoel ik in de winter zakt de temperatuur van het water zeer snel en wat moet je nu met twee duizend liter heet water.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu