Hoe gaten in oud gestuct plafond repareren?

Grondig

 • #1
Beste professionals,

Het plafond van mijn garage is een verlaagd gestuct plafond en de kwaliteit is hier en daar matig. Als je er tegen aan tikt en stompt steek je er op sommige punten zelfs doorheen. Zie foto's. Het stukwerk lijkt te bestaan uit een soort gaaswerk dat overgestuct is, dus het lijken me geen gipsplaten.

Ik wil dit graag op de slechtste punten repareren. Het hele plafond vervangen zie ik niet zitten want het is best een oppervlak (30m2) en veruit het grootste deel is qua stevigheid nog prima. De slechte stukken zijn misschien een paar m2 (zeg 1m2 rondom zo'n gat dat je op de foto ziet - ik ga er van uit dat het pleisterwerk bij de scheuren die je ziet ook erg zwak is).

Hoe kan ik slechte stukken het beste repareren? Het stuk rondom uitzagen en proberen opnieuw te beplaten?


 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #2
  Hier valt geen eer meer aan te behalen. De stucwapening is door roest aangetast en laat los van de bevestigingspunten. Bij plaatselijke reparaties krijg je altijd scheuren tussen oud en nieuw.

  Beste oplossing: oude plafond verwijderen, houten regelwerk aanbrengen en gipsplaten aanbrengen.
   

  Grondig

  • #3
  Ik had gehoopt dat er toch lokaal gerepareerd kon worden... helaas.

  Ik ga me nu orienteren op wat een nieuw plafond zou kosten. Zijn er optie's om een nieuw glad plafond te maken zonder dat er na afloop gestuct hoeft te worden? Dus alleen beplating die redelijk naadloos (of met optisch nette naden) aansluit? Het is een garage dus het hoeft niet superglad te zijn, maar ik wil ook geen verzameling gipsplaten vol met zwarte gipsschroeven, dat ziet er niet uit.

  Ik ga ook eens rondom het gat een groter stuk uitzagen zodat ik er goed boven kan kijken. Dat leert me ook meer denk ik.
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Zoek maar even op plafondplaten.
  Die kan je uit het zicht schroeven en hoef je niet af te werken.
   

  Grondig

  • #5
  Ik heb de diverse plafondplaten bekeken en hier zitten aardige systemen tussen met messing/groef. Nu is het zo dat in mijn garage de luchtvochtigheid hetzelfde is als buiten, kan dus hoog zijn in natte seizoenen.

  Klopt het dat platen op spaanplaatbasis dan niet geschikt zijn (ik heb begrepen dat spaanplaat opzwelt indien vochtig)?

  Welke materialen zijn het beste voor gebruik in garages? (dus niet echt buiten, maar wel in een omgeving met 'buitenklimaat')

  Ik vind die vezelplaten (weliswaar vochtbestendig) niet mooi.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
  Waarom een plafond? Steengaas en de latten eruit en beschot en de balklaag schilderen geen optie?
   

  Grondig

  • #7
  Ik moet het dakbeschot eerst nog inspecteren (vanwege het bestaande plafond heb ik het nooit kunnen zien). Als dat er goed uitziet is het weglaten van een verlaagd plafond misschien een optie.

  In de tussentijd blijf ik zoeken naar wat de beste plafond mogelijkheden zijn voor een garage.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
  12 mm Underlayment of osb platen als plafond. Is ook stootvast.
   

  Grondig

  • #9
  Houtkleurige platen als plafond hebben niet mijn voorkeur, ik heb liever iets met een lichte kleur i.v.m. goed kunnen werken in de garage. Het wordt een klusruimte.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #10
  Houtkleurig is met een rollertje en wat verf daarop gauw te veranderen in wit.
   

  Grondig

  • #11
  Ik heb inmiddels het plafond nader geinspecteerd. Ik heb er een klein gat in het stucwerk gezaagd om zo de balken erboven te kunnen bekijken. Zie foto.

  Het houtwerk ziet er goed uit. Onder de dikke dwarsbalken zijn zoals verwacht rachels aangebracht waarop dan weer stucgaas wat gestuct is. Ik ben van plan het stucwerk er zelf af te halen en ik denk dat als ik dit netjes doe alle rachels netjes tevoorschijn komen direct geschikt voor hergebruik.

  Ik wil dan nieuwe beplating aanbrengen, ook omdat ik dan mooi leidingen erboven kan wegwerken en verlichting kan integreren.

  De laatste vraag die ik nu heb is:
  Welk type plaatmateriaal is redelijk vochtbestendig en dus geschikt voor een garage, en kan met nette of nauwelijks zichtbare naden aangebracht worden zodat opnieuw stucen vermeden kan worden?

   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #12
  In plaats van gipsplaat zou ik hier voor gipsVEZELplaat kiezen. Naadloos gaat niet, maar ik zou kiezen voor een kleine ruimte tussen de platen. Eventueel stroken van hetzelfde materiaal achter de naden.
   

  Grondig

  • #13
  Hoe bevestig ik deze onzichtbaar?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu