Hoe fout bij muur stuccen oplossen

Stoffel_KT

  • #1
Heyz,

Ik ben bezig met het renoveren en verbouwen van mijn appartement. Nu ben ik net begonnen met 2 muren te bezetten in de slaapkamer maar dit levert me toch wel de nodige probleempje op.

Allereerst was ik begonnen vorige week en bleek de boor die ik gebruikte (B&D) desondanks voldoende wattage niet stevig genoeg en was da na enkele porties te mengen min of meer opgebrand desondanks het een nieuwe was :) Al een geluk ben ik die mogen gaan inruilen en heb ik nu een iets stevigere Bosch ;)

De muur waar ik aan begonnen was maar dus niet mee verder kon was reeds voor een vierde opgezet, maar moest eigenlijk nog wat dikker opgezet worden. Toen ik daar allereerst wilde aan beginnen kon ik dus niet meer verder vanwege mijn boor.
Vandaag dan opnieuw begonnen om de eerste muur klaar te krijgen maar wederom is het niet echt goed gegaan.
Iemand dat ik ken heeft net zijn huis grotendeels opnieuw bezet en deze had me de nodige tips gegeven maar enkele had ik fout begrepen blijkbaar.
Ik dacht altijd in stroken te werken, maar dacht dat hij me had gezegd dat hij de muur volledig opzette en daarna pas begon met afreien en dergelijke (de muur waar hij toen aan begon was redelijk lang).

Toen ik dus uiteindelijk wilde beginnen met afreien was de gips dus natuurlijk reeds veel te droog. Ik heb er uiteindelijk nog lang aan zitten werken om alles zo vlak mogelijk te krijgen en oneffenheden weg te krijgen. Dit leek allemaal nog relatief te lukken. Het was nooit noodzakelijk het strakste resultaat te bekomen.
Het leek dus zeker alles behalve strak maar als we het beschouwden als een beetje rustiek, kon het er eventueel wel mee door dan gezien er weinig anders op zat....

Nu heb ik er daarna nog eens een werflamp langs geschenen en dan viel toch wel hoe hoe rustiek dit wel was :D
Net iets te laat ons zeggen....
Wat kan ik het beste doen nu: Wederom enkele dagen laten uitdrogen en nogmaals een dunne laag overzetten en ditmaal dus wel in stroken van anderhalve meter werken en eerst beginnen met afwerking alvorens de hele muur te doen? Hoe ver ga ik dan in de afwerking reeds? Enkel even afreien zodat het al wel vlak ligt?
Dit zou dan wel betekenen dat op een deel van de muur nu een derde laag stuc zou komen, kan dit kwaad? Dat eerste stucje dat ik gedaan had maar was mee moeten stoppen had ik horizontale lijnen in gemaakt voor een betere hechting van de laag die er over kwam. Nu is dit er niet in, smeer ik er dan gewoon een beetje betoncontact over om terug een grove korrel te hebben om op te hechten?

Nog een laatste puntje: De muur is 3.40m hoog wat het niet zo makkelijk maakt om te werken. Werk ik best in verticale stroken zoals je normaal zou doen of kan horizontale stroken een tip zijn om het eenvoudiger te maken?

Alle hulp is welkom....
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Erg ambitieus om op zo'n wand te beginnen! Het is handiger te leren stucen op een kleine, goed bereikbare wand. Je kan een cursus volgen of op internet je goed inlezen en filmpjes kijken.

De kunst van het opzetten is snel werken, je kwakt het zo snel mogelijk op de muur, zodat je het glad kan maken voordat het te droog is. Dit is voor een beginner lastig. Je kan ook een product gebruiken dat minder snel hard wordt. Begin dan niet te laat op de dag :)

Betoncontact is alleen nodig op een niet zuigende ondergrond, zoals beton. Op stuc gebruik je een stucprimer (ik gebruik overal diepgrond voor).

Zet over de wand gewoon een nieuwe laag. Maar probeer dus eerst te oefenen op een andere wand.

Grotere wanden doe ik in vakken, linksonder beginnen, naar boven en dan naar rechts. per vak maak ik het gelijk (globaal) vlak met de spaan. Overigens heb ik nog niet super veel ervaring, ik heb een cursus gevolgt en kan een wand wel netjes strak krijgen.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #3
Om even dingen in perspectief te plaatsen: als je met een 500Watt bouwlamp strijklicht gaat projecteren op een gestuukte wand zie je altijd wel dingen. Bij 99,9% van de wanden hier in Nederland barst je dan spontaan in snikken uit.

Het gaat er om wat je bij normaal daglicht ziet (mits het dus geen muur is die volhangt met verlichting dat strijklicht veroorzaakt).
 

Stoffel_KT

  • #4
Alvast bedankt voor jullie reactie.

Ivm met welke muur ik uitgekozen heb om mee te beginnen dit is jammer genoeg omdat ik weinig andere keus heb. Eerst ging ik een groots project beginnen met het opzicht van eerst alle afwerkingen te kunnen oefenen in de kleinere niet belangrijke kamertjes. Door een zware financiele kater is dit project echt verwisseld naar een klein appartementje waar ik enkel het hoogst nodige in wil/kan doen. (ondertussen is dit al uitgelopen op veel meer dan eerst gepland, zoals te verwachten :) )

Maar dan zal ik er eerst stucprimer op doen en dan zoals ik toch verwacht had alles eerst in stroken/vlakken reeds deels afwerken.
Gezien ik er nu ook dan stucprimer op ga smeren, moet ik dan hetgeen er momenteel opzit eerst wat meer laten uitdrogen of is een drietal dagen wel voeldoende? Kan het kwaad dat er dan dus wel op een deel van de muur 3 apart gezette lagen stuc komen uiteindelijk?

Ivm de bouwlamp. Ik weet dat dit idd natuurlijk wel extreem veel bloot legt. Beide muren die ik moet doen gaan idd geen direct zonlicht erop krijgen en het is in de slaapkamer dus fel licht is er sowieso niet nodig. Vandaar dat ik het als eerste muur wel aandurf gezien het dan niet ultra strak moet staan.
Als je er gewoon voorstaat, lijkt het op zich nog wel min of meer ok maar als je er over voelt is het echt belachelijk hoe golvend hij aanvoelt :)
Ik weet dat ik dit veel beter kan, stom dat ik mijn eerste eigen gedacht van in stroken te werken niet gewoon gevolgd had :)
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Ook die wat steviger boormachine gaat naar de vaantjes.
Koop eventueel een echte mixer of huur er een.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Als je geen ervaring hebt, met wanden vlakstuken, kun je het beste eerst stucprofielen (guides) tegen de muur aan maken.



Die stel je dan van vloer tot plafond waterpas in het lood, onder 1 liijn.
Je zet die iets korter uit elkaar, als dat je rei lang is.
Over die profielen, kun je dan de muren goed vlak afwerken, en je kunt dat ook per vak doen.

Gebruik voor het stuken, mp75.
Die werkt stukken gemakkelijker als roodband, en die is ook langer te verwerken.

Als je de muur vlak hebt gezet, laat deze dan eerst gedeeltelijk uitharden.
Schuur dan met een stucspons en water over het stukwerk, zo schuur je eventuele oneffenheden weg.



Laat dit dan net zo lang drogen, totdat het bijna droog/hard is.
Dan kun je met een breed spacmes, de muur afpleisteren.
Resultaat, is een vlakke gladde muur.

De grootste fout is vaak, dat je de muur te snel vlak wilt afwerken.

Wat betreft het opnieuw stuken van de bestaande muren, laat die eerst goed drogen, voordat je de stucprimer (geel) er op zet, en daarna de voorstrijk 24 uur laten drogen voordat je opnieuw de muren gaat stucen.
 

Stoffel_KT

  • #7
@Peter: Alvast bedankt voor je uitgebreide reactie.
Ik werk momenteel met Goldband XT, deze heeft ook een langere droogtijd.
De grootste fout die ik gemaakt had was eerst de volledige muur opgesmeerd hebben en dit dan ook nog eens te precies willen doen wss. Als ik dus al vlugger was gaan afreien, wat nu dus niet meer lukte, was ik wel tot een aanvaardbaar resultaat gekomen denk ik.

Hoelang bedoel je met voldoende laten uitdrogen? Als ik volgende week maandag of dinsdag opnieuw afwerk is dit dan voldoende uitgedroogd of raad je aan dit nog langer te laten uitdrogen?

Alvast bedankt
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Als het oude stukwerk helemaal egaal wit is, dan is het droog, en kun je verder gaan.
En als de ruimtes nu verwarmd worden, zal dat waarschijnlijk wel kunnen volgende week.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Peter schreef:
Als je de muur vlak hebt gezet, laat deze dan eerst gedeeltelijk uitharden.
Dat vlak zetten zit het hem in. Dat is lastig om snel te doen. Sommige doen het met een rij, ik heb het geleerd met een spaan, door horizontale en verticale banen afwisselend te strijken. Als je het in deze fase niet vlak maakt, wordt het nooit vlak. Want in de tweede fase, als het al behoorlijk is aangetrokken, kan je alleen nog putjes en bultjes wegsmeren, maar niet meer het grote vlak.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
Met een spaan, zet je in eerste instantie het stucwerk op de muur, en strijkt het dan gedeeltelijk vlak.
Daarna ga je er met een rei overheen, om het helemaal vlak te maken.
Nadat het wat aangetrokken is, kun je het glad zetten.

Maar zoals gezegd, gaat dit het gemakkelijkst met die stuc profielen.
Zo krijg je een retegoed strak en vlak resultaat.

En bij goed stucwerk, komt veel ervaring bij kijken.
Dus aldoende leert men.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu