Hoe deklatten los van vloer plaatsen?

LangePier

 • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een eiken parketvloer gelegd op zolder en wil nu de deklatten gaan plaatsen. De afstand tussen de muren en de parketvloer verschilt per plek/muur en is overal tussen de 1 en 2 cm. De deklatten zijn 2,8 cm breed. Als ik de deklatten vast zet op de vloer, en de vloer gaat werken, dan kunnen de deklatten in de weg komen te zitten of juist gaan knellen.

Dus ik had het idee om de deklatten daarom op de muur vast te lijmen (hoogte deklatten is 5 mm) met een MS polymeer kit (blijvend elastisch, droogt snel, 'extra sterk' voor montage). Maar ik zie nu dat sommige van de eiken deklatten ook bol staan, dus dan wordt er wel veel druk uitgeoefend op de lijm en is de kans groot dat ie losspringt.

Heeft iemand tips of ideeen hiervoor?

Alvast bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #2
  Dat is precies hoe de deklatten moeten werken: Als de vloer uitzet, zal de deklat van de vloer gedrukt worden. Beter een losse deklat dan een rondstaande vloer.
   

  LangePier

  • #3
  Dus je zegt gewoon op de vloer vastmaken? Met een spijkerpistool dan?
   

  Edwinnn

  • #4
  Ik zat er laatst ook mee. Heb uiteindelijk de deklatten helemaal niet gebruikt. Ik kon de houten plint die er zat eraf halen en heb die net iets zwevend boven de vloer terug geplaatst. Nu kan de vloer onder de plint aan alle kanten ongeveer een cm werken. Ik vind het resultaat veel mooier. Het moet wel kunnen natuurlijk.
   

  LangePier

  • #5
  hoge plinten is geen optie (meer) helaas
   

  Edwinnn

  • #6
  Ik heb wel eens gezien dat ze de deklatten op houten blokjes /latjes spijkerden die tussen de houten vloer en de muur lagen (met een beetje speling). Die blokjes waren aan de dekvloer gekit. Dan moet je daar wel nog ruimte voor hebben en moet de deklat breed genoeg zijn, maar ik denk het wel bij 2.8 cm.
  Mij lijkt dat wanneer je in de vloer gaat spijkeren bij beweging het zwakste deel het zal begeven (dat de lat stuk zal gaan, zeker als die zo dun is).
   

  LangePier

  • #7
  toevallig inderdaad net ook zoiets gelezen over blokjes waarop je de deklat vastmaakt. Ik heb even gekeken maar het is wel weer een hele klus en op veel plekken zal dat uberhaupt niet passen, althans niet voor blokjes groot genoeg om niet direct te splijten als er een spijker in gaat.

  En wat je zegt hoop ik ook inderdaad, als het de kracht van de vloer tegen de spijkers is, hoop ik dat de spijkers eerder zullen meebuigen met de vloer mee, al weet ik niet in hoeverre dat echt zo werkt ..

  ik zit in een erg last ... parket :p
   

  LangePier

  • #8
  kan iemand nog wat zeggen over deklatten vastspijkeren op de vloer? Verhindert dat de vloer om te kunnen werken?
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
  Ja, want spijkers buigen niet mee.
  Je kunt de deklatten ook met dubbelzijdige tape vast plakken op de vloer.
   

  LangePier

  • #10
  bedankt voor het antwoord, inderdaad spijkers zie ik ook niet bepaald meebewegen met de vloer ... Probleem van de deklat op de vloer bevestigd blijft helaas, ook met tape, dat ofwel de deklat loskomt ofwel de vloer niet vrijelijk kan bewegen. Ik heb mezelf in de problemen gebracht ...
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
  Met de tape kan de lat altijd een beetje mee bewegen.
   

  LangePier

  • #12
  ja, de winkel waar ik de deklatten heeft gekocht zegt dat ik ze gewoon moet vastzetten met wat dotten ms polymeer kit om de 15 cm.

  En de kromming in de deklatten is volgens de winkel normaal, waardoor ze her en der van de muur aflopen. Heeft iemand misschien nog een handig idee om de kieren tussen deklatten en muur (0,5 - 1 cm) netjes te dichten? Gewoon nog meer kit ertussen?
   

  Edwinnn

  • #13
  Heb ik ook wel eens gedaan, hier en daar een dot polymeerkit (helemaal vastkitten durfde ik niet, dan kan er niets meer werken en gaat de zaak wellicht toch opbollen). Ideaal vond ik het niet. Een jaar later gingen ze plaatselijk toch loslaten door werking. Als ik kit tussen muur en lat had gedaan was dat ook gaan loslaten.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu