Hoe daklijst blokhut monteren?

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik moet op mijn blokhut de daklijsten (voor- en achterkant) nog monteren. Ze hebben een omgekeerde L-vorm, waardoor ze dus deels op de dakshingles rusten.

Moet ik deze gewoon om de dakshingles laten rusen en aan de voorkant vastschroeven aan de kopse kanten van de dakgordingen? Zo staat het in de handleiding.

Ik zelf dacht er aan om tussen het hout van de daklijst en de dakshingles geschikte kit te spuiten, zodat er geen water onder loopt. Anders kan het water tussen de daklijst en de dakshingles lopen om vervolgens (achter de daklijst dus uit het zicht) tussen de dakshingles en het houten dakbeschot te weg te lekken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het zou mooi zijn als de shingles aan de schuine randen van het dak 1 cm of iets meer omhoog zijn gezet. Vlak gelegd loopt het water inderdaad tussen de boeiplanken en de waterborden.
Met kit op basis van bitumen zou je die ruimte ook kunnen dicht spuiten. Een UV bestendige schuimband zou ook kunnen.

Als de plank breed genoeg is zou het water niet zover moeten komen. Geen idee hoe breed zoiets moet zijn.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het dakbeschot is inderdaad helemaal vlak. De dakshingles dus ook. Zou een klein afgeschuind latje (1,5 x 1,5 cm) op de hoek van de schuine kant van het dakbeschot voldoende zijn om te voorkomen dat het water ergens tussenloopt? Of waait het water er dan alsnog onder / tussen met een harde wind?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Inderdaad, goed voorstel dan krijgen de shingles wat steun. Maar zeker weet ik het ook niet hoor. Zou zomaar kunnen dat er toch eens in de zoveel tijd of tijdens bijzondere omstandigheden wat water tussen door blaast. Als dat heel zelden voorkomt is dat geen probleem. In ieder geval beter als de onderzijde van de waterboorden bij iedere bui nat worden.
Je zou aan het begin, waar de shingles omhoog gaan, als extra zekerheid, nog een schuimband, compriband kunnen plaatsen. Dit band hoeft niet bestand tezijn tegen UV.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Een schuin latje van ongeveer 20 mm onder de shingles plaatsen en de naad tegen de boeiplank kitten met een bitumenkit.
Als de windveer te laag komt gaat er rommel onder zitten en blijft het nat met rot als gevolg, bij 20 mm spoelt de troep bij een flinke regenbui wel weg.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu