Hoe aanvoer en retour omdraaien onderblok radiator?

Robert de klussert

  • #1
Beste experts,

Ik heb een onderblok van een een radiator. De haakse variant. Het merk mag ik misschien niet noemen, maar bijgaand de tekening.
Nu staat er bij de specificaties en ook op de tekening dat je de aanvoer en de retour kan omwisselen.
Nu zit de radiatorkraan rechts, zoals op de tekening, terwijl ik de aanvoer van warm water links heb. Links zit een soort van kraan die ik kan afsluiten met een inbussleutel (voetventiel neem ik aan). Het blok zelf kan niet omgedraaid worden, want de schroefdraden om het zo maar de noemen hebben andere diameters. Hoe draai de dit dan om?
Kunnen voetventiel en afsluiter waar de radiatorkraan op past uit de buis geschroefd worden? Zonder advies durf ik dit niet zomaar te doen, want wil dit niet kapot draaien.
Bedankt!

onderblok.PNG
 
Laatst bewerkt:

Robert de klussert

  • #2
In een aparte comment schrijf ik maar even het merk dan. Het is een Plieger como onderblok, haaks. HoH is 50 mm.
Misschien denk ik te moeilijk en kan de radiatorkraan bij deze wel gewoon op de retour op een of andere manier. Alleen lees je overal dat een radiatorkraan niet op de retour kan.
 

Robert de klussert

  • #3
Nu, inmiddels antwoord van Plieger zelf. Zij geven aan: ' Bij een onderblok maakt het eigenlijk niet uit waar de aan of afvoer zit'.
Toch apart dat hier geen eenduidig idee over lijkt te bestaan in de markt, als je zo op internet kijkt.
ik kreeg het overigens voor elkaar om de aanvoer zelf, vanuit de cv-ruimte, om te draaien (flexibele multilaagbuis), voor de zekerheid.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Ik denk dat je de binnenwerken er allebei uit kunt draaien en dan wissel je links en rechts om. Zo werkt dat bij bekende merken, mogelijk ook bij deze.

PS, het kan best zijn dat degene waarmee je contact had dat niet wist.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Inderdaad kun je bij die ook het binnenwerk er uit draaien aan 2 kanten en dan verwisselen.
Maar het maakt wel uit waar de aanvoer en retour zit, want de thermostaatknop hoort op de aanvoer te zitten.
 

Robert de klussert

  • #6
@Ronny. Bedankt voor antwoord. Ja, precies, zoiets schreef ik ook in mijn eerste comment: '' Dat voetventiel en afsluiter waar de radiatorkraan op past (dus met het pinnetje) uit de bus geschroefd kunnen worden". Alleen dat hadden we geprobeerd. Zit muurvast. Geen beweging in te krijgen. Daarbij was ook het probleem dat er nauwelijks grip mogelijk is op het binnenwerk van de radiatorkraan met een sleutel.
Maar goed het was dus gelukt om het aan de aanvoerkant op te lossen, door die om te draaien.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu