Hinderlijke fluittoon AGPO Econpact

Meister

  • #1
Al maanden erger ik me kapot aan de fluittoon in mijn HR ketel, een AGPO Econpact. De fluittoon is door het hele huis te horen wanneer de verwarming aanstaat.

Zodra ik de pomp/motor stop zet dan is de fluittoon direct weg. Ik heb alle standen van de pomp geprobeerd maar de fluittoon blijft. De stand van de pomp heeft alleen invloed op de hoogte van de fluittoon: hoe sneller hoe hoger de toon.

Hoe kom ik zo snel mogelijk van deze fluittoon af?
 

W en d

  • #2
Meestal helpt het ,als je een extra radiator open draaid
 

Meister

  • #3
Alle radiatoren staan vol open. Ik heb het systeem ontlucht en opnieuw gevuld en ontlucht. De afzonderlijke kraantjes op de radiatoren maken geen lawaai.

Als ik mijn oor tegen de ketelbehuizing leg, dan hoor ik een fluitend geluid uit de behuizing komen. Zodra de pomp stopt, is het geluid weg.

Een monteur is al langs geweest en zei dat dit geluid normaal was. Zo ken ik er ook nog wel een paar... Mijn vorige CV installatie in het oude huis maakte geen lawaai, dus een dergelijke fluittoon is niet normaal.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
Hoe oud is het toestel?

Doet hij dat alleen op cv?

Dan lijkt het er op dat je warmtewisselaar verstopt raakt, hierdoor gaat hij slechter stromen en gaat kook geluiden maken / fluiten.

Oplossing, de wisselaar spoelen met natuurazijn op de stand Warm Water.
Als dat niet helpt nieuwe wisselaar er in.
ECHTER weet ik niet of zich dat nog loont bij deze toestellen.
 

Meister

  • #5
Het toestel is van 2005, niet echt oud dus. Hij fluiten komt voornamelijk voor tijdens het verwarmen van de radiatoren, wanneer de pomp loopt en het water circuleert. Ook wanneer de vlam tijdelijk uitschakelt, blijft het fluiten doorgaan.

Ik zal de zaak eens gaan ontkalken met azijn op standje WW. Maar kan dat nu al problemen geven bij een toestel van 5 jaar oud?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #6
Als hij ook fluit als de brander uit is dan is het iig niet een verstopping.
Ligt het misschien aan je pomp ??? draait die niet soepeltjes meer misschien
 

Tumkie

  • #7
Heb ooit meegemaakt dat de gasblok ook een zingend geluid maakte waar ik flink heb achter moeten zingen ... Probeer eens een van de spoelen (van gasblok)vast te houden als het geluid zich nog voordoet ...
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #8
Verstopping in de warmtewisselaar is mogelijk, maar ontkalken is niet "even" te doen voor een leek.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #9
Als de vlammen uit zijn - ook geluid, dus gasblok valt af.
 

Meister

  • #10
De pomp is recentelijk vervangen, maar de fluittoon is er nog steeds. Ik ben erachter gekomen dat de toon het sterkst is vlak na de pomp in het leidingdeel tussen de pomp en de behuizing van de warmtewisselaar . Dit heb ik weten te vinden door met een schroevendraaier te luisteren, dus met een oor tegen het handvat.

Op 15 cm na de uitlaat van de pomp zit een 90 graden bocht. Zou dit een fluittoon kunnen veroorzaken?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #11
Leiding verstopt waardoor er een fluittoon waarneembaar wordt.
Als het een los leiding deel is zou ik die eens vervangen.
 

Meister

  • #12
Met behulp van een schroevendraaier heb ik het leidingdeel aan de perskant van de pomp zijwaarts geduwd. De fluittoon verdween door de vervorming van de leiding. Uiterst merkwaardig, maar ik geloof steeds dichter bij het probleem te komen.

Ik zal deze week de pomppakkingen plus leidingdeel vervangen en kijken of dat helpt. Wellicht zit er iets scheef of niet goed vastgedraaid met als resultaat de hinderlijke fluittoon.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Een fluittoon is een resonantie, door de leiding te vervormen cq. op spanning te zetten kan de resonantie weg zijn, meestal is het probleem daarmee niet opgelost.
Kijk ook eens naar bramen in de leidingen en/of fittingen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #14
Een fluittoon in een Agpo is vaak vervuiling (kalkschilfers) in de warmtewisselaar.
Vroeger verwijderde ik deze om ze te ontkalken.
 

Meister

  • #15
Ontkalken met behulp van 1,5 liter natuurazijn heb ik al gedaan op standje WW. Het toestel is overigens nog maar 5 jaar oud, dus kalkaanslag lijkt me onwaarschijnlijk gezien het zachte water in de regio waar ik woon.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #16
Er moet iets zitten in die leiding, probeer bv. met een dunne lange metalen veer het gedeelte boven de pomp te controleren/vrij te maken.
 

Meister

  • #17
Ik zal eerst Wilo pomppakkingen en een nieuw leiding deel bestellen voordat ik de pomp demonteer. Ik moet er niet aan denken om lekkage te krijgen door hergebruik van de pakkingen, want dan zit ik met een niet werkende cv-installatie. Het leidingdeel na de pomp zit vast aan de gegoten behuizing van de warmtewisselaar door middel van schroefdraad en een pakkingring. Bij deze verbinding begon het een klein beetje te lekken toen ik het leidingdeel vervormde om de fluittoon op te heffen.
 

Lodos

  • #18
Je zou het toch moeten afstsellen op co2.
Je zegt dat de ketel 5 jaar oud is en als je vanaf het begin die fluittoon niet hebt gehad kan je bramen ook afsluiten.

Agpo econpact series zijn lastig om te onderhouden was er vandaag nog mee bezig heb perongeluk nog de gloeiplug kapot gemaakt.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #19
Is er misschien ook een zonneboiler aanwezig in uw woning?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu