Hier ook onverklaarbare stank

Aster

 • #1
Een half jaar geleden hebben wij een huis gekocht wat gebouwd is in 1965. Het huis heeft twee jaar leeggestaan en voor die tijd heeft er een oud vrouwtje in gewoond.
Het huis bestaat uit drie verdiepingen en uit de kast op de bovenste verdieping komt stank. Door de kast loopt een standpijp en naast de kast bevindt zich de doucheruimte.
We zijn met loodgieters in de weer geweest en er is rook door de standpijp geblazen.

De pijp blijkt niet lek te zijn. Ook is er op het dak gekeken... alles is in orde. De stank lijkt ook tussen het dak en het plafond (we hebben het plafond uit de kast gehaald om beter te kunnen zoeken) vandaan te komen. De stank is niet continu maar komt in golven. Het huis heeft een plat dak wat 6 jaar geleden is vernieuwd, gelijk met het dak van de buren. Zij hebben geen last van stank.

Inmiddels ben ik echt hopeloos van de situatie met de stank. We kunnen de kamer niet gebruiken en dat met een verbouwing beneden en 4 kids... niet te doen!! Wie kan ons helpen?? Ik heb al die tijd aangenomen dat het rioolstank was maar wat voor soorten stank zou het nog meer kunnen zijn? Een lijkenlucht is het niet (dat stinkt toch niet zo lang en af en toe?)

Hoe kunnen wij verder nog zoeken zonder het hele huis af te breken? Het vervelende van deze zaak is ook dat we de oorzaak moeten vinden om de kosten die we nu moeten maken vergoed te krijgen van de vorige eigenaar (zoon van oude vrouwtje) (die noooooit wat heeft geroken!). Iedereen die mee wil denken is welkom!
groetjes van Aster
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #2
Hoi Aster,

Wij zijn geen helderziend forum, dus het is voor ons ook gissen.

Dat met vlagen stinkt het, heeft dat met bijv. de windrichting te maken?

Misschien dat de ontluchting van de standleiding te laag boven het dak staat en dat er door de wind bijv. rioollucht via een luchtinlaat weer in huis geblazen wordt.
Er zitten in het dak vaak openingen voor ventilatie van het dakbeschot.

Het zijn maar een paar ideeën over hoe snel en gemakkelijk er rioollucht in huis kan komen zo zijn er misschien nog wel meer te bedenken.

Beschimmeling en vocht kan ook stinken, maar is er meestal en gaat niet weg en komt vanzelf. Een lijklucht gaat meestal niet vanzelf weg als die er eenmaal is, dus dat lijkt me ook uitgesloten.

Vr Gr en succes
 

Aster

 • #3
Da's nog eens een snelle reactie! Dank je wel. Tot nu toe hebben we aangenomen dat het komen en gaan van de stank te maken heeft met veel of weinig druk op het riool.

Het is zo moeilijk om stank te omschrijven. Ik ken schimmel als een muffe lucht, zeg maar de lucht van een beschimmelde boterham. Kan schimmel ook andere luchten aannemen?
Ik ken de stank van een ontbindend beest, die geur heeft het niet. Bestaan er stankherkenners? (beroepsmatig of apparaten?)

Als ik in de kast sta dan kan ik tussen het plafond en het dak kijken, daar voel ik wel een luchtstroom dus misschien heeft het ook inderdaad met de windrichting te maken... Hoe lang duurt het voordat een dood beest is uitgestonken?

Groetjes en welterusten en (hopelijk) tot morgen!
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #4
Zo vroeg al :mrgreen:

Hoi Aster,

Vandaag toch nog een antwoord, dode beesten stinken lang maar dan is die lucht er permanent en niet zo nu en dan.

Vandaar mijn gedachte over de windrichting die de rioollucht ergens naar binnen blaast en omdat u schrijft dat ook het dak vernieuwd is.

Er zijn wel apparaten die verschillende lucht/gas en dat soort vluchtige stoffen herkennen, de brandweer en de milieudienst hebben wel van dat gereedschap maar of u daar gebruik van kan maken is een kwestie van hun bellen misschien. :?:

Weltrusten en succes met de oplossing.
 

Erisanamajen

 • #6
Vocht/schimmel kan wel degelijk het probleem zijn. Die stank is niet constant. Als het droog en warm weer is zal je het niet ruiken, maar op een vochtige dak zeker wel.
 

Aster

 • #7
Hallo allemaal! Bedankt weer voor de reacties!

Ik vraag me af hoe schimmel ruikt, ik bedoel, is schimmel altijd zo'n muffe lucht of kan het ook andere geuren aannemen? Een zwamschimmel die naar poep ruikt bij voorbeeld? Ik ken alleen de schimmellucht van verschimmeld eten.

Inmiddels ruikt het weer op en top slecht hier: de kamer moet worden afgesloten en het raam van de kamer wijd open, anders stink je weg op de hele bovenverdieping. Het is zo'n gemeen rotprobleem... en dat al sinds een half jaar, echt om gek van te worden. Als iemand ook maar een suggestie heeft: het is echt allemaal welkom!!

Inmiddels probeer ik alweer een paar dagen de loodgieters op te trommelen om ook de standpijp van de buren te testen. We gaan er beslist op failliet maar zo kunnen we niet leven in dit huis.

Ik blijf nadenken over mogelijke andere oorzaken...

Bedankt overigens voor het linkje; dit huis heeft echter een cv. Ik heb ook nog e.e.a. over steenmarters proberen te achterhalen, ik geloof niet dat dat het kan zijn. Ze schijnen nogal herrie te maken en ik heb hier niets gehoord, ook van mensen in de omgeving heb ik nooit iets gehoord over marters, volgens mij zitten ze meer in het oosten en ik woon in het (noord)westen van het land.

Nog een vraagje: Als er onder in het riool iets niet goed zit, kun je dat dan bovenin ruiken? Onze standpijpen zijn dus getest op lekkages. Iemand beweerde dat dat zou kunnen, ik geloof het gewoon niet...

O ja, over dat snuffelapparaat: ik ben met de loodgieter overeengekomen dat hij komt wanneer het hier weer zo stinkt als hij in de gelegenheid is (vandaag zat hij in België... pech dus).

Okay, bedankt voor het lezen!

Groetjes!
 

Fiesiekus

 • #8
Het lijkt me toch, ondanks de rookproeven (waarop is die methode gebaseerd?) een probleem met het riool.

Kunt u een gaatje in de standpijp boren; die stank "determineren" en dat vergelijken met de lucht waar u last van heeft? (Gaatje dichtlijmen)
 

Aster

 • #9
Hallo allemaal voor degene die hier hebben meegedacht of gelezen!
Ik kom hier nog even het plot van het verhaal vertellen.

Woensdag kwamen drie loodgieters en een rioolspecialist. We liepen naar boven waar de stinkkast zich bevindt. 'Nee' riepen ze in koor, da's geen rioollucht!
Ik trok bleek weg want wat zou het dan zijn? Ik was bang dat ze de rookproef die we bij de buren hadden gepland zouden cancelen. Door de tijd heen wist ik dat er een aardige kans op was dat daar het lek zou zitten...

De rookproef hebben ze uiteindelijk wel gedaan. En gelukkig maar! Dikke wolken rook kwamen onder het dak vandaan. Zes jaar geleden is bij hen het dak vernieuwd. De dakdekkers hebben de hemelwaterafvoer (wat tegelijk standpijp is) laten zitten. Daar is overheen gedakdekt. Waarschijnlijk hebben ze de pijp ook niet afgedopt.

Wij hebben het huis een half jaar geleden gekocht. Wij hebben dus een half jaar naar de oorzaak van stank gezocht. Zes jaar heeft die pijp daar zitten stinken. Oma die in dit huis woonde was bijna blind en doof... waarschijnlijk ook nogaf reukloos. Het huis heeft voor dat wij het kochten twee jaar leeggestaan.

In die twee jaar was haar zoon hier regelmatig. Hij heeft de verkoop van het huis geregeld. Hij vertelde dat hij bijna weekelijks hier in het huis was om te zoeken naar de kostbaarheden van mama (die hij overigens niet heeft gevonden tussens de onvoorstelbare puinhoop). Maar zoonlief moet het geweten hebben van de stank.

Maar dat is moeilijk om aan te tonen. Het is een verborgen gebrek... maar het komt van de buren af! (Weet iemand misschien een site met goed juridisch advies?)

Het stonk niet altijd zo heftig maar na 6 jaar meuren is de lucht helemaal in de kast getrokken, in de stenen rondom... (wie heeft daar misschien nog een tip voor... ?) Vandaar dat de lucht niet meer was te herkennen als rioolstank... het is een gore oude gassige smerige gore stank!

Volgende week komen de dakdekkers. Het dak moet helemaal open worden gemaakt.
Binnenkort zijn we van de stank af, hoera!

met groetjes,

Aster
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #10
Mooi dat de oorzaak eindelijk gevonden is.

Voor de juridische kant heb ik geen oplossing, misschien een rechtswinkel?

Op verschillende plekken bakjes azijn neerzetten helpt tegen de stank, het kan wel even duren voordat de stank uit de muren getrokken is, veel ventileren is ook nooit weg.
 

Fiesiekus

 • #11
Na een paar keer doorlezen rijst bij mij de vraag of de buren (of hun andere buren) dan geen last van die rioollucht hebben gehad? Zij zaten toch nog dichter bij de bron?
 

Aster

 • #12
Hi! Dank voor tip met het azijn. Zodra de dakdekkers het gat hebben gedicht ga ik dat zeker doen.

En nee, de buren hebben niets geroken. Tenminste, ze heeft wel eens een zweem vernomen. Maar dat klopt. De stankkast bevindt zich tegen de muur bij de buren. De standpijp van de buren bevindt zich maar op zo'n 60 cm afstand van deze kast.

Deze kast heeft een houten plafonnetje waar nogal kieren in zaten. Dit plafond hebben we er uitgeslagen omdat we naar de oorzaak van de stank zochten. We konden zien dat de tussenmuur met de buren niet helemaal tot aan het dak liep, er zaten kieren tussen. De rioollucht (die zwaarder is dan gewone lucht) zakte als het ware in deze kast.

Zij hebben net zo'n kast als wij maar ik denk dat zij het niet hebben geroken omdat de afstand tussen hun standpijp en hun kast ongeveer 4,5 meter is. En vannacht bedacht ik me dat de wind ook meer onze kant opblaast. Zij wonen ten noord-westen van ons.

En tenslotte bleek ook dat hun luchtafvoer tussen dak en badkamer ontbrak; voordat de stank van hun standpijp hun kast zou bereiken kwam het nog een gat in het plavond tegen waardoor het kon ontsnappen.

Je ziet... ik heb me er nogal in verdiept... wat een materie. Ik voel me een soort detective. Ik heb alle kaarten er en plattegronden er bijgehad en maar nadenken wat het was hè?. Die stank werd een soort obsessie voor me. Ik voelde me ook helemaal niet meer serieus genomen door de loodgieter (het was tamelijk eerlijk dat hij dat achteraf wel heeft toegegeven).

Toen er rook onder dat dak vandaan kwam heb ik echt staan grienen van opluchting (van weeromstuit ben ik ziek geworden, een stevige griep heb ik te pakken). Eind goed-al goed. Het was een gezellig lijntje hier... ik ga maar eens de volgende klus bedenken :D
 

Fiesiekus

 • #13
We houden ons aanbevolen voor klussen... en het kan hier inderdaad oergezellig zijn. :wink:
 

EdP

 • #14
Voor de meer juridische kant van het verhaal zou je kunnen proberen bij de site van Kassa en dan naar Vraag & Beantwoord. Niet alle beantwoorders zijn even deskundig, maar er zitten meerdere juristen die zinvol beantwoorden.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #15
Hoi Aster,

Fijn dat het opgelost wordt, voor de juridische problemen gaan mensen vaak naar een advocaat.

Deze zijn per de telefoon vaak te benaderen voor advies wat vaak ook nog niets kost.

All het wel wat kan worden met een zaak vertellen ze dat ook wat het eventueel kost, niet geschoten is altijd mis toch.

Vr Gr en ook daarmee succes.
 

Rotjeknor

 • #16
Ook zou ik eens informeren bij Vereniging Eigen Huis, die hebben veel ervaring met dit soort situaties.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu