Herstellen plat dak

HTJP

  • #1
Hallo,

Ik heb een vraag over het herstellen van een plat dak.
Bij mijn huis heb ik een uitbouw met een bitumen bedekt plat dak van ca. 15 jaar oud. Dit dak ligt er niet goed bij, het afschot is niet goed (er blijft altijd water staan). Er zitten 'luchtbellen' in de dakbedekking en de kwaliteit van de bitumen is hierdoor ook niet heel goed meer.
De constructie is volgens mij een 'koud dak' is. De isolatie ligt namelijk tussen de huidige balken en onder de houten planken met bitumen. Tussen de planken en isolatie zit een luchtlaag.
Nu wil ik graag weten, wat ik het beste kan gaan doen.

Waar ik aan zit te denken is als volgt:

- huidige bitumen en trimmen verwijderen.
- nieuwe regels plaatsen (hoh 40 cm) gelijk onder afschot 1,6cm/m.
- watervast multiplex aanbrengen
- onderlaag aanbrengen
- toplaag aanbrengen door middel van plakrollen (ik ga zelf niet branden)

Nu zit ik met de vraag, is dit de goede methode of krijg ik hierdoor last van vocht e.d. en van scheurende dakbedekking ivm temperatuurverschillen.

Ik wacht jullie reacties af,


Groet HTJP
 

MvanV

  • #2
Koud dak is gevaarlijk. Snel condens en rotting.

Wat je ook zou kunnen doen is bovenop de huidige dakbedekking folietje leggen, en dan XPS of PIR platen leggen (volgens voorschrift fabrikant) en dan een nieuwe laag er bovop. En dan de isolatie binnen weghalen.

XPS is zo hard dat je er wel een nieuw vlak veld mee creeert, je kunt zelfs op afschot bestellen her en der.
 

HTJP

  • #3
Hoi MvanV,

Bedankt voor je reactie. Ik ben inmiddels wel overtuigd dat ik er isolatieplaten op moet leggen. Ik had al meerdere fora bekeken en wilde graag weten hoe mijn situatie is.

Is het echter ook noodzakelijk dat ik de huidige isolatie eruit haal? Ik kan daar namelijk niet makkelijk bij (zoals het er nu naar uit ziet) en ik ga mijn plafond er niet halen.
En kan ik over XPS platen nieuwe bitumen aanbrengen? Ik lees namelijk ook dat het gebruikt wordt als onderlaag voor een omgekeerd warm dak.

Groet HTJP
 

Ralphhaak

  • #4
Nee het is niet nodig zolang je er maar rekening mee houd dat van de nieuwe isolerende laag de RM (warmteweerstand van het matriaal) hoger is dan van de constructie (RC) die eronder ligt en je daarmee het bestaande overwaardeerd. Het condenpunt komt dan dusdanig hoog te liggen dat je geen condensatie de oude lagen ontstaat.

Met een PIR 60 MM kom je over het algemeen al goed weg.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik zou op XPS geen bitumen aanbrengen, volgens mij kan dat ook niet. Deze platen worden alleen gebruikt bij een omgekeerd warm dak en hier hoeft ook in principe geen nieuwe bitumenlaag overheen.

Gewoon PIR platen nemen die afgewerkt zijn met gebitumineerd glasvlies. Daarop kan gebrand worden. PIR platen zijn ook op afschot te krijgen. Je schroeft ze direct vast op je dakbeschot, je oude bitumenlaag kan je laten zitten.

Je kan trouwens ook EPDM als dakbedekking gebruiken. Dat hoeft niet gebrand te worden maar dat wordt geplakt en kan je zelf doen.
 

HTJP

  • #6
Bedankt voor jullie reacties.

Ik heb inmiddels het platte dak vervangen. Ik heb PIR-afschotplaten gebruikt met een bitumenlaag. Dat werkte echt perfect, is echt een aanrader als je afschotproblemen o.i.d. hebt. Over deze platen heen heb ik een toplaag aangebracht mbv koude lijm, wat ook goed werkt trouwens.
Ik had het vorige week vrijdag (3 juli => veel regen) ook nog op liggen, maar inmiddels dicht en het is uitvoerig getest de laatste tijd (regen). En het is nu ook zeker dicht.

Ik zal hier zeker vaker rondneuzen, het is een interessant en nuttig forum.

Groet,

HTJP
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #7
Tnx voor de terugkoppeling
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu