Herstel waterschade , stucen: isolatieverf nodig?

MissDIY

  • #1
In de keuken heb ik een smal muurtje boven het aanrecht waarvan de stuc boven wat is los gekomen. Ook is de muur boven bruin geworden door waterschade.

De muur wil mooi glad stucen, er zal 2-3 mm stucwerk op komen. Nu is mijn vraag, dekt dit pleisterwerk de bruine vlekken, of zou ik die eerst met isolatieverf moeten behandelen? Ik durf dit niet zomaar te doen, omdat ik niet weet hoe de voorstrijk reageert op deze verf. Zou erg zuur zijn als dadelijk blijkt dat de verf niet nodig was geweest en erger nog, als mijn primer er niet op pakt!

Alvast bedankt voor de moeite.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #2
Bruine vlekken moet je eerst isoleren inderdaad. Er bestaat isolatie voorstrijk(ben je in 1 keer klaar) of isolatie spray. Ook kun je een eerst een isolerende grondverf gebruiken en wanneer dit droog is hechtprimer aanbrengen.
 

MissDIY

  • #3
Hoi Dennis,

Super bedankt voor je snelle reactie. Omdat ik ook een (gips) plafondplaat heb die besloten heeft bruin te worden, had ik al isolatieverf gekocht vorige week.
Ik heb gele voorstrijk staan.

Hoeveel tijd laat ik tussen de isolatieverf en de voorstrijk? Ik bedoel eigenlijk, of ik na het goed laten drogen van de isolatieverf ik de muur weer met ammonia moet ontvetten (en daarna schoon spoelen met schoon water)?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #4
Je kunt de vlekken van te voren even reinigen. Wanneer dit droog is isolatieverf er over. Mocht er nog steeds een vlek doorheen komen nogmaals schilderen. Na een 6 uurtjes moet de verf wel droog zijn en kun je primeren. Je moet wel een hechtprimer voor niet zuigende ondergronden aanbrengen. Daar is de gele waarschijnlijk niet geschikt voor.
 

Smits88

  • #5
Heb je al wel de oorzaak van de waterschade opgelost, MissDIY? Als je begint met het herstellen van het stucwerk, terwijl de oorzaak nog niet definitief en 100% opgelost is, dan is het dweilen met de kraan open. :-)

Ik kwam toevallig deze blog tegen over verven over vochtplekken/waterschade: vochtplekken schilderen
Misschien heb je er iets aan? :-)
 

MissDIY

  • #6
@StucDennis
Ik had de muur al een paar dagen daarvoor gereinigd met ammonia en met schoon water daarna schoon gespoeld. De isolatieverf op een paar stukjes getest. Blij toe, want heb de deur zelfs een tijd voor de chemische stank open moeten zetten en anders nog langer (met deze kou s avonds :lol: )
Maar goede nieuws is dat wat is behandeld mooi wit is!

Als ik de verf goed heb laten drogen, weer de plek met ammonia wassen voor ik de stuc primer aanbreng?

Uhm.. nu boor je precies wat aan waarover ik al tot hoofdpijn aan toe hoofdbrekens aan heb gehad... en zo in verwarring geraakt..

Voor welke soort ondergronden is die dure, veelgebruikte voorstrijk geschikt?

Ik heb thuis nog meer te doen (iemand moet het doen, helaas...) en ik verwacht dat er zeker een ondergrond bij zit waarvoor hij wel geschikt is).

Klopt het dat als ik het verkeerd om doe, dus gebruiken van een primer voor sterk zuigende ondergrond op niet zuigende ondergrond en v.s. een groot probleem heb?? :shock:
 

MissDIY

  • #7
@Smits88
Bedankt voor het meedenken! Je hebt helemaal gelijk, en ik heb een hekel aan dweilen en zeker met de kraan open!
De lekkage is al een tijd geleden opgelost, gelukkig. Alles heeft lang kunnen drogen, zodat ik het nu echt kan aanpakken.

Bedankt voor de leestip, jazeker kan ik daar wat mee! Nu weet ik ook zeker dat ik een dag extra moet tellen voor het laten drogen van de isolatieverf. Dat ventileren als men dat niet van tevoren bedenkt dan direct na het aanbrengen wel! :wink:
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #8
Na aanbrengen van isolatieverf hoef je dit niet opnieuw te reinigen. Stucprimer breng je aan op sterk zuigende ondergronden. Bijv. Gips/baksteen/kalkzandsteen en kalkcementmortel/spack ondergronden. Hechtprimer met de kwartskorrel op alle zwak tot niet zuigende ondergronden waaronder gesausde/betonemaille/tegel/gipsplaat/betonen ondergronden. Doordat deze ondergronden niet tot nauwelijks zuigend zijn trekt vocht van uit de gipsspecie niet voldoende in ondergrond en komt er een minder goede hechting tot stand. Door een hechtprimer te gebruiken zorg je voor een ruw oppervlakte waar de gipspecie dan goed aan kan hechten. Breng je verkeerde voorstrijk aan ligt het eigenlijk wat op het oppervlak en krijg je sneller onthechting.
 

MissDIY

  • #9
@StucDennis Bedankt weer voor je uitleg en adviezen, ik moest het even laten bezinken, want ik vind dit vrij lastige materie :?

Stuc primer op sterk zuigende ondergronden. Dan hebben we het over de gele primer voorstrijk toch?
Als ik deze te dik aan breng, kan mijn gips dan verbranden? Of is dat verbranden juist bij het laten zitten van een primer/voorstrijk?

Bedoel je met de hechtprimer met kwartskorrel (ik weet niet of ik die naam mag laten vallen..) de d***grond?

Een holle (gips) voorzet wand, een oude gestucte muur (mijn baldadige pup heeft er voor gezorgd dat ik nog minimaal een muur extra moet stucen) en spachtelputz zijn sterk zuigende ondergronden? De muur die mijn hond heeft bekrast gaf gemakkelijk veel wit poeder...

En de gipsplaten op het plafond is een zwak tot niet zuigende ondergrond?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #10
Het is niet heel moeilijk😉
Gele primer van Kn@uf of Stucgoed is voor zuigende ondergrond. Wanneer je geen primer aanbrengt op een sterk zuigende ondergrond. Verbrand je pleisterlaag. Het vocht wat nodig is voor het uithard proces trekt dan in te snel in ondergrond.

Met hechtprimer bedoel ik bijvoorbeeld betokontakt.

Spachtelputz moet in hechtprimer
Schone gipsplaat in hechtprimer
De muur die poederd in diepgrond(dit is verdunde stucprimer)
Hoop dat je hier wat mee uit de voeten kunt.
 

MissDIY

  • #11
Super bedankt StucDennis, hier kan ik wat mee! Ik ga op vrij korte termijn hiermee aan de gang!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu