HELP ! Inbouwdoos niet passend voor stopcontact

Koenalders

  • #1
Dag alwetenden,

Ik knap een huurwoning op waar ik binnenkort intrek. Het appartement heeft oude stopcontacten die enorm veel uitsteken. Geen gezicht en daarnaast erg onhandig voor plaatsing van de bank etc. Ik ben bij de bouwmarkt geweest en heb nieuwe stopcontacten gekocht met alle benodigdheden. Na veel geprutst blijkt dat ze niet passen op de inbouwdozen die in de muur zitten. Dit zijn oude dozen waarbij de schroefgaten te ver uit elkaar zitten voor het vastschroeven van de draagplaten van de nieuwe stopcontacten. Is de enige oplossing de muur open hakken en er nieuwe inbouwdozen in te plaatsen of is er een hulpstuk/tussenstuk voor?
Zoals te zien is op de foto's zijn er ook inbouwdozen die overvol zitten en sommige zijn 'normaal' gevuld.
Ik heb een foto toegevoegd (met rode markeringen) waarop je kunt zien hoe de schroefafstanden te groot zijn t.o.v. de nieuwe universele aansluitingen. Dit is echter van een lichtknop schakelaar maar het idee is hetzelfde. Dit is zo door de vorige bewoner gemonteerd.

IMG_8937.jpg IMG_8938.jpg IMG_8945.jpg IMG_8961.jpg
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Dit zijn "normaal" dozen, hier past geen inbouw in zover ik het weet.
Of de doos vervangen of opbouw toepassen.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH en Vonken_trekker

Koenalders

  • #3
Ik meende dat al die dozen inbouwdozen heetten. Opbouw is wat ik wil voorkomen want dat hangt er nu en ziet er niet strak uit met de uitstekende stopcontacten.
Ik meende ook te horen dat er verschuifbare platen zijn die ervoor zorgen dat schroeven op een andere plaats gemonteerd kunnen worden aan de doos in de muur wanneer deze schroefafstanden afwijken. Echter kan ik dit nergens online vinden. Bekent mee?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Iets meer werk: De huidige wanddozen vervangen door de moderne inbouwdozen die wel geschikt zijn voor inbouwstopcontacten en schakelaar. Gezien de kleuren van de bedrading is de hele installatie zwaar verouderd. Misschien een goed moment dan ook om de bedrading te vervangen, te zorgen dat alle stopcontacten geaard worden etc.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Dit zijn inderdaad normaaldozen en die zijn anders dan inbouwdozen. Ze zijn ook niet bedoeld om een wcd in te plaatsen maar gewoon als lasdoos.

Dozen vervangen is het beste en meest toekomstbestendig.
 

Koenalders

  • #6
Bedankt voor jullie reacties! @Walker : ik zal het met mijn huisbaas overleggen. Grote ingreep om zelf even te doen in een huis dat niet van mij is. Stiekem hoop ik nog op iemand die weet over welke hulpstukken ik het heb waardoor jouw voorstel niet nodig is
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Ik geloof niet dat er adapters zijn. Omdat de bouten verder uit elkaar zitten, dekt je afdekraam ook niet eens de bouten af dus wordt nooit netjes.

Je hebt wel dozen met draaibare ring zodat je kunt smokkelen als de doos niet waterpas erin zit.
 
  • Like
Waarderingen: Koenalders

Nth

  • #8
ik weet niet of het al opgelost is, maar wat je ook zou kunnen doen is schroeven in de hoeken. Op foto 3 zie ik gaatjes die over de muur vallen in de hoeken. klein plugje in de muur.

Lijkt me makkelijker dan die dozen vervangen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu