HELP "Eiken" houten mooie tafel gekocht via Marktplaats!

Elodie84

  • #1
Beste leden van kluisde,

ik hoop dat jullie ons kunnen en willen helpen wij hebben een tafel gekocht via marktplaats, waren er helemaal blij mee.
Maar toen we thuiskwamen bleek de kleur van het hout niet zo goed bij onze laminaat en interieur te passen. Wij hebben onlangs een antiek Spaanse eettafel gekregen en een oud eiken kast.

Graag zouden wij het blad willen boenen, zodat hij dezelfde kleur heeft als onze andere meubels (die wij ook maandelijks behandelen met boenwas), maar hebben geen idee hoe wij dit aan moeten pakken.
Weten ook niet zeker van wat voor soort hout de tafel is gemaakt, verkoper geeft aan Eiken. Wij denken dit ook, maar zijn hier niet in gespecialiseerd.

Wij denken dat de tafel is gelakt, hebben al geprobeerd met schuren en groene zeep de laag te verwijderen. Wij wilden vandaag aan de slag met een afbijtmiddel, maar lazen op internet dat dit sterk wordt afgeraden bij eiken meubelen en nu weten we helemaal niet meer wat wij moeten doen.

Zou u ons kunnen adviseren?

Alvast bedankt voor uw genomen moeite en nog een fijne dag toegewenst..
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #2
Beste Elodie, ik vrees dat je de tafel qua kleur moeilijk gaat kunnen matchen met het laminaat, de tafel is eikenhout en het laminaat lijkt mij verouderd grenen te zijn.
Beide zijn specifieke en verschillende houtsoorten en hebben dus elk hun eigen specifieke uitstraling en kleur.

Niettemin, mocht je het tafelblad van alle bestaande afwerking kunnen ontdoen (schrapen, afbijten, schuren...eventueel bleken...)) en daar een paar lagen naturel boenwas over aanbrengen dan ga je de kleur van het laminaat min of meer benaderen...enfin, dat denk ik toch, op foto is dit niet zo makkelijk te evalueren. Weet wel dat eiken en grenen zoals ik al zei compleet verschillend zijn, dus verwacht geen wonderen :-)
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #3
Nog een randbemerking: die eiken tafel lijkt mij nogal zwaar met ijzersulfaat te zijn behandeld, vandaar die grijze zwarte vlekken in het hout. Die zijn moeilijk weg te schuren. In dat geval dien je "ontgrijzer" te gebruiken of oxaalzuur opgelost in heet water.
Laat gerust iets weten via PM mocht je meer willen weten over deze behandelingsmethode, ik ben niet zoveel aanwezig op deze site wegens tijdsgebrek.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik zou gewoon aan de slag gaan met een schaaf en of schuurmachine.

Er moet een laagje van die tafel af om die zwarte vlekken er uit te krijgen.

als je hen vervolgens in fase opschuur naar korrel 320 kan je hem daarna mooi in de was zetten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu