Heimeier Vekolux onderblok opendraaien. Hoe ver ?

Bauker

  • #1
Beste klussers,

Ik heb een radiator, aangesloten met een Heimeier Vekolux 2-pijps haaks onderblok. Deze radiator wordt alleen aan de bovenkant warm. Ik wil daarom controleren of het onderblok wel goed opengedraaid is.

Ik heb daarom twee vragen:
1. Kan ik het onderblok ook met een inbussleutel open-/dichtdraaien of heb ik persé een Heimeier-sleutel nodig ?
2. Van informatie op internet begrijp ik dat via het onderblok de radiator ook afgetapt kan worden. Dit wil ik niet (!) want het systeem staat op druk. Hoeveel slagen zijn nodig om het blok van dicht naar open te draaien of hoe kom ik er op een andere manier achter of het onderblok volledig geopend is?

Groet,
Bauke
 

Bauker

  • #2
Ik kan mijn inmiddels mijn eigen vraag beantwoorden:
om het Heimeier Vekolux-onderblok te kunnen afsluiten/instellen is een universele Heimeier-sleutel nodig. Deze heb ik besteld. In de bijgeleverde handleiding is te lezen dat het onderblok standaard helemaal open staat. Hierbij gaat 50% van het water naar de radiator en 50% naar de retour. Om de hoeveelheid te radiator te reduceren naar 35%, moet het blok 3,5 slagen opengedraaid zijn.
Ik heb met de sleutel het blok eerst helemaal dichtgedraaid. Hiervoor waren 4,5 slagen nodig. Daarna heb ik het blok weer opengedraaid. Mijn vermoeden was dat 5 slagen overeen zou komen met helemaal open (immers, als 3,5 slagen 35% is, dan zou 5 slagen wel 50% zijn).
Dit klopte en na 5 slagen kon ik bovendien ook niet meer verder draaien. Ik was er eerst niet zeker van of het blok misschien 'te ver' opengedraaid zou kunnen worden, zodat het water eruit zou lopen, maar dit is bij dit type onderblok dus niet mogelijk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu