(Heel veel) Pissebedden op buitenmuur!?

Lekker Weertje

 • #1
Klussers, misschien een wat rare vraag en ik weet eigenlijk ook niet of dit het juiste subforum is, maar het gaat tenslotte om mijn (buiten)muur, dus probeer het toch maar even hier... Mocht het beter bij Tuin passen, hoor ik het vast van de moderator.

Nogmaals, een wat merkwaardig probleem, waarover ik op internet heel weinig kan vinden, aangezien pissebedproblematiek vooral over binnenshuis gaat.

In de hal bij de voordeur ontdekken we geregeld (meestal dode) pissebedden. Geen tientallen, maar bijna elke dag wel één of twee. Vlak naast de voordeur zit een ligusterheg en verder een tuintje dat we nog eens aan moeten pakken, maar waar nu een paar planten groeien en verder vooral veel zand en weinig tegels liggen. Het is geen composthoop, maar ongetwijfeld goed toeven voor insecten. Dat er pissebedden leven, is dus evident en ook niet zo dramatisch; leven en laten leven. Maar toen ik vanmiddag toch maar eens op zoek ging naar kieren bij de voordeur om te dichten, ontdekte ik dat er bij de kieren wel meer dan één of twee pissebedden zaten (een stuk of tien, twintig, zeg maar gerust) en ik zag vervolgens dat er aan de buitenkant van de voordeur zich nog veel meer van die deuren zich schuilhielden in de kieren tussen kozijn en muur. Daarom was ik wel benieuwd hoe het er 's avonds voor stond, dus ik ging zojuist naar buiten en ja hoor, het wemelt werkelijk van de pissebedden die over de muur van de voorgevel kruipen. Sommige metershoog, maar vooral veel laag bij de grond. Het zijn er zo op het eerste oog tientallen, maar als je langer kijkt, concludeer je al snel dat het er honderden zijn... Nu weet ik dat het - in principe - onschuldige beestjes zijn, maar dit vind ik toch wel heel erg extreem (en zo wordt het natuurlijk ook steeds moeilijker om ze buiten de deur te houden). Iemand hier ervaring mee? Is hier überhaupt kruid tegen gewassen?

Lang verhaal kort: 's avonds als het donker is, lopen er enorm veel pissebedden over de buitenmuren (aan de BUITENkant dus). Tientallen, of zeg maar gerust honderden. En er glipt er dus wel eens eentje tussendoor naar binnen. Ziet er niet heel smakelijk uit, maar ik vraag me vooral af: in hoeverre kan dit nu helemaal kwaad en is hier sprake van een probleem, of is dit eigenlijk best wel normaal en komt dit veel vaker voor? Toevallig iemand ervaring mee? Ben heel benieuwd!

Informatie die wellicht goed is om te weten:
- De pissebedden lijken dus voornamelijk vanuit de bodem te komen. Het stikt er overigens ook van de naaktslakken, maar goed, in welke tuin in Nederland niet..?
- Tegen deze voorgevel heeft tot in mei jarenlang een behoorlijk grote klimop gegroeid. Juist op die plek zitten er veel pissebedden.
- In mei is de spouw geïsoleerd.
- De voorgevel is in juni opnieuw gevoegd en daarna ook geïmpregneerd.
- Het houtwerk is in orde en in juni nog volledig geschilderd. Rotte plekken waren er niet (op het oog tenminste, en volgens de schilder...). Wel zijn bij de kozijnen links en rechts wat kieren, zeker groot genoeg voor een pissebed en ander gespuis.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #2
Zijn de wortels van de klimop verwijderd?
rottend hout is hun natuurlijke omgeving
 

Lekker Weertje

 • #3
Ha Boertje, da's een hele goeie, daar had ik niet direct aan gedacht!

Klimop moest er onverwacht uit (vervangen van voegwerk werd naar voren geschoven), dus ja, het was een beetje een haastklus en heb op een centimeter of 30/40 wel echt wortels afgehakt met het idee dat als de klimop weer terug zou groeien, ik 'm later op een rustig moment alsnog verder kon uitgraven. Het waren geen ontzettend dikke wortels meer, al weet ik natuurlijk niet wat er allemaal nog onder zat... En de klimop was zo'n ruime meter breed (en twee meter hoog).

Kan dat dusdanig gaan rotten met zo'n plaag tot gevolg?

Bedankt voor het meedenken!
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
 • #4
Zoek op internet eens naar, waar houden pissebedden van
 
 • Like
Waarderingen: Lekker Weertje

Lekker Weertje

 • #5
Dat heb ik uitgebreid gedaan, inmiddels weet ik alles van die beesten. :D Wat ik alleen nergens tegenkom? Kan het kwaad, zo'n "plaag", en moet je ze echt uitroeien, of is het gewoon de natuur? Heb me helemaal suf gegoogeld, maar ik lijk wel de enige die 's nachts zo'n hele kolonie over zijn buitenmuur heeft krioelen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #6
Ze doen geen kwaad, maar als het er zoveel zijn, zal er organisch materiaal aanwezig zijn in de kieren en dat houdt vocht langer vast waardoor hout sneller zal rotten.

Je kan aarde 10 a 20 cm langs de muren vervangen door grof grind of split, dat vinden ze niet leuk, wel redelijk diep, dus echt een geul.
De kieren kan je met lucht (compressor) schoon blazen.
Met water kan ook, slagregen zorgt ook voor water in de kieren.
 
 • Like
Waarderingen: Lekker Weertje

Lekker Weertje

 • #7
Ha Jackd, dat is een goeie inderdaad, zo'n soort border van stenen. En relatief snel opgelost ook nog. Wat bedoel je met diep? Een centimeter of 20 zou moeten volstaan, lijkt me?

En als ik nog even mag doorvragen: die kieren uitspuiten lijkt me juist alleen maar lekker voor ze, toch, extra vocht? Zou ik die kieren ook kunnen dichtkitten, of sluit ik ze dan op en gaat dat juist rottigheid (letterlijk en figuurlijk) opleveren?

Bedankt voor je reactie en goede ideeën!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #8
10 cm is wel genoeg hoor, maar iets dieper is handig want dan verzand het minder snel.
Dat is ook de reden om grof grind te nemen: Meer ruimte tussen de stenen en over een jaar of 10 a 20 minder werk om op te graven en schoon te zeven of spoelen.

Uitspuiten is eenmalig, dat is afhankelijk van het weer een dag later weer droog.

Kitten durf ik zo niks over te zeggen, daar kan je misschien beter een aparte vraag over stellen. Een foto kan dan helpen.
 
 • Like
Waarderingen: Lekker Weertje

Lekker Weertje

 • #9
Bedankt voor de tips, ik weet wat me te doen staat. :)
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #10
Even op mezelf terugkomen: Het is natuurlijk wel afhankelijk van het kozijn of je het met water uit kan spuiten. Het kan ook dat er water kan komen op plekken waar je dat niet wilt hebben en waar het maar lastig droogt. Bij twijfel beter van niet, luchtdruk is veiliger.
 
 • Like
Waarderingen: Lekker Weertje

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu