Hebben de muren wel of geen spouw

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Nieuw op het forum en meteen een vraag:
Ons oog is gevallen op een prachtig vrijstaand huisje in Noord Holland van 1910. Bouwtechnische keurings rapport komt snel en daar zal een hoop vanaf hangen (doen we wel/geen bod), echter: ik kan er niet achter komen wat voor een buitenmuren het huis heeft en de bouwtechnicus kon me er ook geen duidelijk antwoord op geven.
Ik wil graag weten of de muren geïsoleerd zijn/moeten worden, maar ik kan er niet achter komen of de muren een spouw hebben.

Aan de buitenkant allemaal halfsteens muren, een spouw, dacht ik dus. Echter, aan de achterzijde en zijkanten van het huis is de totale muurdikte slechts ca 20-23 cm (kon alleen vanaf de buitenzijde meten, maar het is zeker geen 25 cm), geen spouw dus?!
Aan de voorzijde is de muur dikker en in het raamkozijn (waarvan de vensterbank verwijderd is) is duidelijk te zien dat er een halve steen zit, dan een kozijn van ca 6 ca dik en dan een (witte) binnenmuursteen. Dan denk ik: daar zit een spouw van ca 6 cm tussen.

Maar de zij- en achterwanden zijn dus een stuk dunner. Muren zijn aan de binnenzijde allemaal betimmerd, voorzien van steenstrips, lambrizering, stucwerk etc. Ik kan nergens de ware muur vinden.

Wie kan mij zeggen wat voor muur dit zou kunnen zijn: buitenzijde halfsteens verband (nergens een dwarse steen te vinden), muur ca 21 cm dik (diepte van de bakstenen: 9,5-10 cm). En wat zit er aan de binnenkant van deze halfsteensmuur (nog een halfsteensmuur?!)?

Ik hoor graag jullie ideeën...
 
Misschien een klampmuur; dat doen ze "hier" wel vaker :wink: .

Dan kan je isoleren van/in de spouw wel vergeten. Zitten er metalen muurankers (een rij van 3 - 8 op 2 meter hoogte) aan de buitenzijde tegen de muur?
 
Dat is inderdaad een snelle reactie...
Aan de buitenzijde van de muur liggen de stenen dus plat (geen klampmuur zegmaar...), aan de binnenzijde kan ik het dus nergen zien.
Ik zie nergens muurankers...

Zal eens zoeken of ik hier een footootje kan plaatsen.
 
Jemig, moeten jullie niet eten, TV kijken, klussen?! :wink:
24796_Huizen_200308_zuidje_078_1.jpg


Het gaat dus om de 'mooie' muur, rechts op de foto (de schuurmuur is een halfsteensmuur, 10 cm dik, maar het gaat om de muur van het woonhuis)...

Nog stukje muur:
24796_Huizen_200308_zuidje_076_1.jpg


Plaatjes van de achterkant volgen (dat is de dunnere muur)
 
Het klust slecht, met wat gebroken ribben... :wink:

Maar ik denk dat aan deze foto's niet zoveel is af te zien, afgezien van het spic-en-span voegwerk (op afstand).
 
Zo, eten is op, nog wat foto's... Misschien hebben jullie er wel helemaal niets aan, maar dan heb ik tenminste het gevoel dat ik wat geprobeerd heb...
Binnenzijde van de voorzijde (enige muur die niet afgewerkt is aan de binnenkant)
24796_muur1_1.jpg

Achterzijde
24796_muur2_1.jpg

24796_muur3_1.jpg


Binnenkant achterzijde
[img]https://www.klusidee.nl/Forum/userpix/24796_Huizen_200308_zuidje_038_2.jpg

Alvast dank dank...
 
Oké, dat zou dus kunnen. Nog even ongeveer precies nameten dus en/of de makelaar vragen of ik toch een gaatje in de muur mag boren :?
Maar is het dan gebruikelijk dat er aan de voor (oost) zijde een dikkere muur zit? (Ik heb echt geen idee....)

En is dat helemaal niet te isoleren dan? Ook niet door er van die spuitisolatie in te (laten?) spuiten?

En stel dat het spouw-halfsteens-klamp is: hoe goed/slecht is de isolatie dan? Moet ik er iets aan doen?

Sorry voor de vele vragen, met spouw snap ik, zonder spouw snap ik, maar een beetje spouw???
 
Ik heb hier de gevel open gehad; de spouwbreedte bedraagt circa 4 cm; met oneffenheden van het metselen. Daarin isolatie aanbrengen is onbegonnen/niet-effectief/vochtgevaarverhogend.

Je moet met deze bouw leven (dat gaat prima in N-H :wink: ) of aan de binnenzijde een voorzetwand plaatsen; wat ten koste gaat van je binnenruimte.

Verder ziet het er goed onderhouden uit aan de buitenzijde; binenzijde kan je iets van amken als je alle oude rommell wegstloopt (strippen) en door een goede stucadoor een nieuwe laag laat aanbrengen.

Staar je niet blind op dat ene punt van die klampmuur met beetje spouw!
 
Je moet een beetje terug in de tijd : de voorkant was de pronkkant, daar werd geld in gestoken. De achterkant was slechts noodzakelijk.
Voorts was het bouwen in spouw zo rond 1910 nog geen algemeen voorkomend verschijnsel.

Het kan dus goed dat er naderhand door opeenvolgende bewoners aan voorzetwanden en spouwbladen is bijgeplaatst.

Als je de ruimte en tijd/geld hebt loont het waarschijnlijk om hier wat meer werk van te maken : de halfslachtige oplossingen verwijderen en een nieuw binnenblad (Ytong) met spouwisolatie plaatsen.

Dat heb ik in ons vorige huis gedaan, en dat leverde zeer veel voldoening op.
 
Het idee was als er geen spouw/isolatie of enkel halfslachtig materiaal aanwezig was, te gaan werken met voorzetwanden (of: het huis niet te kopen), bij wel spouw evt deze te isoleren of zo te laten...

Reden waarom dit huis zo aantrekkelijk was, is dat een deel van het huis aan de binnenzijde heel redelijk is afgewerkt (de kapotte muur aan de voorzijde is de enige), nette muren/plafonds. Ervan uitgaande dat er een spouw aanwezig was, zouden we met wat minimaal kluswerk (schilderen, vloertje leggen) dit deel van het huis kunnen betrekken en de rest op ons gemakkie doen (slechte ruimtes strippen, etc).

Met het strippen van het hele huis en het plaatsen van voorzetwanden gaat het een hoop extra tijd kosten voor we erin kunnen, en extra centjes... Het kost altijd een hoop geld, maar ik had gehoopt dat dat nie nodig zou zijn...

En ik weet nog niet helemaal wat ik met een 'klapspouw' aan moet in dat kader. Die zijn niet geventileerd denk ik, heb je nog vochtproblemen?! Andere problemen?
 
Wat is nu het energie-verbruik&-label van deze woning? Dat zegt al meer dan alle speculaties van locale provincialen op dit forum.
 
Pepjo schreef:
Je moet een beetje terug in de tijd : de voorkant was de pronkkant, daar werd geld in gestoken. De achterkant was slechts noodzakelijk

Aan de foto's te zien is dat nog steeds zo.

De voorgevel lijkt voor de verkoop gerenoveerd,
misschien proberen erachter te komen wie dit gedaan heeft en daar eens een babbeltje mee maken.
 
Het is onmogelijk te achterhalen wat er met het huis gebeurd is in de afgelopen jaren: het is op een executieveiling gekocht door de huidige eigenaar, deze verkoopt het door, zonder er veel aan gedaan te hebben... Hij heeft er ook niet in gewoond... Dus de info stopt zo'n 4 maanden terug, dat maakt alles een beetje lastig.

Als iemand nog tips daarover heeft zijn ze van harte welkom! Dit is voor ons een lastige beslissing, omdat we niet helemaal een goede indruk kunnen krijgen van waar we aan beginnen. Feit is wel dat het huis een enorme hoeveelheid potentie heeft voor ons, maar bouwtechnisch zijn we een beetje leken (wel met 2 rechter handen).

Energielabel zit er officieel niet op, was ook een beetje lastig als niemand weet hoe het zit met de isolatie van muren, vloeren en plafonds (je kan bijna nergens bij komen zonder de boel af te breken). Waarschijnlijk nu F of G, maar ja: zeg jij het of zeg ik het?!
Er zit in elk geval wel her en der dubbel glas in....

Donderdag komt het bouwkundig rapport, al weet ik niet wat we daar precies van kunnen verwachten, als niet eens bepaald kan worden wat voor muren het zijn...

Als jullie nog andere tips hebben (dank voor de tip van de voorgevel: ik weet dus alleen niet wie dat gedaan heeft en wanneer): heel graag!!!

Merel
 
Ben een beetje aan het googelen:
Als de intentie bij de bouw van het huis was er geen spouwmuur, maar een enkele muur van te maken (waar later dus allerhande isolatiemeuk tegenaan is gemaakt), hadden ze het dan niet in steensverband gemetseld (alleen een halfsteensmuur was dan wel heel dun, tenzij ze er dus een spouw van maakten (met een klapmuur))?!
 
Dat laatste klopt. Vroeger werd er of een steensmuur gemetseld en aan de binnenzijde met tengels+jute+kranten+behang erover. Of dus een halsteens met een klampmuur ervoor. Die laatste versie wordt hier in N-H veel toegepast op zandgrond: de fundering kan dan lichter en ondiep zijn; en dus goedkoper (100 jaar geleden).
 
Misschien is de woning dan wel niet van 1910 (pas vanaf 1930 werd er met spouw gemetseld toch?!) Ben me nu in de GS van de bouwkunde aan het verdiepen, zo ontzettend niet mijn onderwerp.... :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan