Heb ik asbest staan schuren?

Michael4321

  • #1
Ik ben erg geschrokken.
In ons huis uit 1948 heb ik de plinten langs de (stenen) trap geschuurd en opnieuw geverfd. Daarna is de trap opnieuw bekleed.
Ik ben/was in de veronderstelling dat dit een soort hardboard is, want de kleur die door de verf heen kwam is oranjebruin.

Nu ben ik gaan twijfelen, want toen ik er een gaatje in wilde boren merkte ik dat het toch wel keihard spul was. De accuboor ging er maar nauwelijks in, met de hamerboor ging het wel makkelijk.

Ik ben nu bang dat het asbestcement is, vanwege de witte vlokken. Kan iemand met verstand hiervan de foto goed bekijken?

Erg dom dit, ik ben zo geschrokken. De gang was helemaal vol met stof en met de stofzuiger heb ik het opgezogen. Die is daarna ook nog gebruikt!

Het bedrijf dat de trap heeft bekleed heeft niks gezegd over de mogelijkheid van asbest.
Ik vind het heel erg, we hebben ook kleine kindjes, die hebben nu al een week mogelijk asbeststof binnengekregen.

Of is het toch ander materiaal?

Ik ben normaal gesproken waakzaam voor asbest. Zo weet ik dat het dak van het houthok het ook heeft. En ik weet dat het op hittebestendige plaatsen werd gebruikt. Maar dit soort oranjebruine plinten (weliswaar zwart geverfd) heb ik nooit eerder gezien en vond ik ook niet verdacht.

Wie kan mij helpen? Werd dit vaker toegepast (ons huis staat in Duitsland). Ik ben radeloos. Hopelijk is het toch geen asbest?

 

Frank

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Om het zeker te weten moet je een stukje materiaal naar een lab sturen en vragen te onderzoeken of het asbest is.
Ik weet niet bij welke instantie je in Duitsland moet wezen, maar bij brandweer of de gemeente moeten ze je wel verder kunnen verwijzen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
In NL is asbest in bijna alle toepassingen in de bouw gebruikt. Niet alleen tegen hitte of vanwege brandwerendheid. Meestal zie je wel wat vezels zitten als je een stukje bloot hebt liggen. Die zie ik niet bij je plint. Maar zoals gezegd geeft laten onderzoeken de enige zekere uitsluiting. Kost een paar tientjes.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Laat dat materiaal gewoon even onderzoeken voor je eigen geruststelling


De foto is niet al te duidelijk maar ik vermoed dat het gewoon een cementgebonden steen is.
 

Michael4321

  • #5
Bedankt voor de reakties. Die waren wel al een beetje geruststellend.
Inmiddels heb ik van de vorige eigenaar vernomen dat er echt geen asbest in het huis is verwerkt. De trap-plinten zijn putzwerk.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Heeft hij die bewering onderbouwd? (los van de plinten)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu