Hardstenen dorpel onder buitendeur maar ook onder zijramen ?

Nachtwacht

 • #1
Goedendag,

bij mijn verbouwing had ik het idee om de voordeur van een nieuw kozijn te voorzien (is wat rot bovenop de dorpel) en meteen de 2 ramen die er aan de zijkant naast staan mooi van boven naar beneden te laten lopen, tot op de stenen dorpel.

Gisteren was de hardsteenmeneer bij mij en die wist mij te melden dat dit toch wel heel ongebruikelijk was. Hij had het nog nooit meegemaakt en vroeg zich ook af hoe ik dan wel niet de glaslatten wilde bevestigen etc.

Is er iemand die dit wel eens heeft gedaan of hier een idee over heeft ?

Het was mijn idee om een hele brede dorpel te maken met 4 neuten daarop. Ik heb gezocht maar kom hier eigenlijk ook niks over tegen op internet....

Alle tips welkom !
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Plaats even een foto, dat maakt het wat duidelijker.
   

  Azijnpisser

  • #3
  De glaslatten kan je gewoon vastkitten.

  Of voorzichtig een gaatje boren, plug erin, en daar de glaslatten inschroeven.

  Maar persoonlijk zou ik kitten...

  Het idee mag dan wellicht ongebruikelijk zijn (in Nederland) maar daarom niet minder uitvoerbaar. In zuidelijke landen zijn stenen kozijnen gebruikelijker.

  Houdt de stenen-meneer de neuten los, of wordt het uit 1 stuk? (gewoon interessevraag)
   

  Nachtwacht

  • #4
  @jan: Goed idee, zal vandaag even een foto maken.

  @Azijnpisser: Kitten was ook mijn idee (en bij de neuten had ik dan in mijn hoofd om ook hardstenen glaslatten te kitten...)

  De stenen-meneer levert de neuten los. Hij maakt ze wel op maat aan de hand van een kozijnhout voorbeeld wat ik hem lever. Die lijm ik dan dus weer op de dorpel.
   

  Waldy

  Specialist Zonwering
  • #5
  Normaal is het dat er onder de deur een hardsteen geplaatst wordt en dat deze doorlopen aan beide zijden ONDER de houtenonderdorpels van het kozijn.
  Je bent van plan de houten onder-dorpel te vervangen door een hardstenen dorpel .

  Daar ben ik geen voorstander van en wel om de volgende reden:
  Als de voordeur dicht gedaan wordt geeft dit trillingen door aan de stijlen van het kozijn en omdat de hardstenen dorpel/neuten en houten stijlen geen geheel zijn zal dit zeker doorwerken op het glas er naast, met alle gevolgen van dien.
  Zeker als je de deur hard dicht laat vallen achter je.
  mijn voorstel:
  De gehele houten onderdorpel demonteren en het glas inkorten (als het enkelglas is)
  t.p.v. het glas houten dorpels plaatsen op die hoogte zodat er een hardstenen dorpel onder het gehele kozijn geplaatst kan worden.
   

  Nachtwacht

  • #6
  Waldy schreef:
  Je bent van plan de houten onder-dorpel te vervangen door een hardstenen dorpel .
  Ik ben van plan het gehele kozijn te vervangen. Dit omdat ik ook aan de zijkanten dubbel glas wil plaatsen (zit nu enkel glas met een voorzetraampje) en omdat het hout deels rot is (vooral bovenop de dorpel)
  Waldy schreef:
  Daar ben ik geen voorstander van en wel om de volgende reden:
  Als de voordeur dicht gedaan wordt geeft dit trillingen door aan de stijlen van het kozijn en omdat de hardstenen dorpel/neuten en houten stijlen geen geheel zijn zal dit zeker doorwerken op het glas er naast, met alle gevolgen van dien.
  Precies wat de hardsteenmeneer ook vond. Hij had zijn twijfels over de sterkte van deze constructie.
  Waldy schreef:
  mijn voorstel:De gehele houten onderdorpel demonteren en het glas inkorten (als het enkelglas is)
  t.p.v. het glas houten dorpels plaatsen op die hoogte zodat er een hardstenen dorpel onder het gehele kozijn geplaatst kan worden.
  Ja, als ik het goed begrijp is dat eigenlijk de standaard oplossing hoe het altijd wordt gedaan. Met dit verschil dat ik dan het hele kozijn weg ga halen en er een nieuwe voor terug plaats die deze constructie heeft...

  Nadeel daarvan lijkt mij alleen dat de houten onderdorpels weer op de stenen dorpel liggen waar je dan weer makkelijker vochtproblemen zou kunnen krijgen.

  Het leek mij juist wel mooi als ik een stenen dorpel in z'n geheel door liet lopen met 4 neuten maar ik begrijp het probleem wat je schetst.... Zeker omdat ik op mijn slechte dagen nog wel eens met een deur wil gooien :D
   

  Nachtwacht

  • #7  Bij deze de "voor" en "na" situatie. (tenminste, wat ik in mijn hoofd had, en denk er dan even bij dat ik op de stijlen ook nog neuten wilde hebben)

  Het lijkt mij in ieder geval mooi als de hardstenen dorpel mooi doorloopt onder zowel de ramen als de deur. Onder de ramen zal er dan wel een ander dorpeltje moeten komen (die niet schuin omhoog loopt) zodat als ik met een houten onderdorpel moet werken onder de ramen dat de ramen niet hoog boven de stenen dorpel "zweven"...

  Constructief ben ik er dus nog niet helemaal uit... alle tips welkom.
   

  Fiesiekus

  • #8
  Ik zou die voordeur ook eens lekker opkalefateren en een verfrissende lik verf geven.
   

  Nachtwacht

  • #9
  :)

  Ja, dat was zeker de bedoeling. Ik vind de deur dermate leuk dat hij er weer in terug komt met geupdate hang en sluitwerk. Alles wat er omheen zit wordt echter vernieuwd en met doorzichtig glas.
   

  Yossie

  • #10
  Ha,

  Wat je ook zou kunnen toepassen en wat tegenwoordig veel wordt toegepast zijn dts- dorpels. Dit is een kunststof dat als onderdorpel wordt gebruikt bij voordeuren en achterpuien. Hierbij kan je zonder de dorpel door laten lopen bij de vaste glas gedeeltes. Tevens wordt er een kunststof glaslat bij levert en compriband voor tussen de stijl en de kunststof neut.

  Het grote voordeel is dat het niet zo kwetsbaar is als hardsteen, zeker als je de hardstenen dorpel uit een stuk laat maken daarop de hardstenen neuten van breekt de dorpel bij het minste of geringste stiitje al in twee stukken. ( dit komt omdat de neuten ondervandaan door de dorpel heen aan de stijlen worden vastgeschroeft, draai je de schroef net te vast dan is het krak)

  Deze dorpel is tevens leverbaar in low-step uitvoering, hoogte is dan uit het hoofd 52mm
   

  Nachtwacht

  • #11


  Vandaag nog eens bij de hardsteen meneer langs geweest en het er toch maar over eens geworden dat het een beetje zoals bovenstaande moet gaan worden.

  Wat betreft de neuten, ik heb eens rondgekeken bij wat huizen of neuten gebruikt worden met daarnaast dan glas of iets anders. Ik kwam een woning tegen waar ze met 6 appartementen achter 1 voordeur zaten. (beetje rottige omschrijving maar weet het even niet beter te zeggen :D ) Daar zat links van de voordeur een bord met bellen en brievenbussen. De stijl stond op een neut en inderdaad, de deurstijl stond eigenlijk niet (meer) mooi boven op de neut maar stak zo'n 1 a 2mm naar voren uit. Ik kan me niet voorstellen dat ze dat bij het origineel neerzetten zo hebben gemaakt dus ik heb het idee dat na verloop van tijd door het dichtslaan van de deur de stijl gewoon licht naar voren beweegt. Dat idee viel dus af (ik was er al door de steenmeneer voor gewaarschuwd en ook door Waldy hier op het forum)

  De dorpel gaat nu uitgevoerd worden zonder neuten en loopt alleen bij de deur schuin af. Onder de ramen zal de dorpel vlak zijn zodat de onderdorpel bij de ramen er goed op te bevestigen is. Toch een brede dorpel dus en doordat hij bij de ramen vlak is geeft dat toch nog wat "body" wat er voor mijn gevoel wel mooi uit gaat zien...

  Als ik er aan denk zal ik tzt nog eens een foto plaatsen als het klaar is.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu