Harde tegels snijden/zagen: wat doe ik fout?

J-weetje

 • #1
Dag heren,
Ik heb een conflict met de vloertegels voor mijn badkamer :? . Op een klein stukje muur in de douche komen deze vloer tegels ook. Het zijn tegels van 11mm dik, 60cm bij 30cm en ze heten darkstorm. Google met “darkstorm tile
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Anders probeer eens de lelijke kant naar boven en dan zagen misschien springt er dan niks af.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Zorg er voor dat de zaag niet meer dan 2 mm boven de tegels uit komt, dan springen er geen stukjes af en gebruik een zaagmachine met water.
   

  Ralph

  • #4
  Een nieuw snijwieltje in de snijder doen en de breekinrichting niet gebruiken maar door tikken met een hamertje of zoals ik altijd doe met de zijkant van de vlechttang.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
  Deze tegels zijn dus wel geglazuurd, en niet door en door gekleurd.
  Dat kun je ook zien, aan de witte ondergrond die aan de randen te zien zijn, en de andere kleur van de basis van de tegel.

  De veel gemaakte fout bij het snijden van dit soort tegels, is dat er met het snijden van de tegels, flink wat druk wordt uitgeoefend op het snij wieltje.
  Dat is helemaal niet nodig, zeker als je een scherp snijwieltje hebt.
  Want door veel druk te geven, krijg je dit soort problemen.
  Gewoon lichtjes over de tegel gaan, zodat er een kras in de tegel ontstaat.
  Dan zoals Ralf al schreef, met een hamertje aan de onderkant van de snijkant tikken.

  Met het zagen is het belangrijk, dat de zaag zoveel mogelijk haaks op de tegel zaagt.
  Dus 2 mm boven te tegel geeft meer splinters.
  Zorg ook dat het zaagblad vanaf de geglazuurde kant zaagt, en gebruik een dicht diamant zaagblad.
   

  J-weetje

  • #6
  Heren, dank voor het meedenken.
  @Henk253: Ik heb de tegel ook met de mooie kant naar beneden gelegd op de zaagtafel. Het resultaat is slechter helaas.

  @Jan:Ik gebruik al een zaagmachine met waterkoeling. Helaas kan ik de zaagdiepte niet instellen anders dan de tegel op hout leggen om hem hoger te krijgen.

  @Ralph: Een nieuw wieltje heb ik ook aan zitten denken. Bij de tegelsnijder zitten twee wieltjes. Een kleine (diameter weet ik ff niet) en een grote met diameter 10mm. De laatste hebben wij het meest gebruikt en is ook het meest versleten. Het kleine wieltje krast mooi en voelt scherper aan dan de grote. Ik wil wel een nieuw groot wieltje kopen alleen weet ik niet waar. De tegelsnijder heeft geen merk o.i.d. :?. Hieronder een foto van het wieltje, weet iemand hier een merk tegelsnijder van? Dan kan ik wat beter zoeken want ik kan tot nu toe niets vinden dat erop lijkt.  @Peter: Ik zie inderdaad in de datasheet dat deze tegels “glazed
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
  Ik weet niet wat je voor model zaagmachine hebt, maar zorg dat het zaagblad altijd eerst het glazuur raakt van de tegel.

  Tik met een hamertje of ander hard voorwerp, enkele keren aan de onderkant van de tegel, op de snijlijn.

  Het snijwieltje, komt uit een Ruby snijplank, en is van een professionele snijplank :wink:
   

  J-weetje

  • #8
  @ Peter. Ik zal het merk niet noemen maar het is zo'n kleine zaagtafel waarbij het zaagblad van onder de tegel komt en naar te toe draait. Vrij goedkoop ding, circa 60 euro. Dus dan zou de tegel met de mooie kant boven moeten. Dat geeft ook het minst slechte resultaat heb ik ondervonden.

  Het tikken ga ik eens proberen. Net zo lang tikken tot hij breekt neem ik aan?

  Professionele snijplank? Wow :lol: Ik twijfel geen moment aan je kennis maar mag ik mij afvragen of het daadwerkelijk een rubi snijwieltje is? :oops:
  Mijn snijwieltje heeft een ronde steel die aan een kant vlak is, de rest is helemaal rond zonder inkepingen. Misschien komt dit niet zo goed uit de foto. Het wieltje richt zichzelf door de stang van de breek inrichting die je hier tegenaan schroeft. De wieltjes van rubi hebben allemaal (degene die ik heb kunnen vinden) een soort ster vorm met meerdere inkepingen waardoor het wieltjes zich mooi parallel aan de geleider richt. Ik denk dat als ik zo'n wieltje bestel ik hem niet goed uitgericht krijg.
   

  J-weetje

  • #9
  Ik dacht, kom laat ik de afloop nog eens even melden hier. Ik ben met een stukje tegel naar een verhuur bedrijf gegaan waar ze zo aardig waren even te testen wat het beste werkte. Een tegelsnijder ging ook daar moeilijk (misschien was het stukje tegel wat te smal). Een kleine tegelzaag had er moeite mee maar een grote (lees echt overkill :D ) deed het goed. Het kost wat maar dan heb je ook wat.....
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu