Hangbed ophangen

Anenamsterdam

 • #1
Hoi,

Ik hou van creatieve meubels en wil dit nu ook doortrekken naar de kinderkamer. Voor mijn zoontje van drie wil ik een strandhuisje achtige kamer met een hangend bed gemaakt van een oude deur en opgehangen met touwen.

Het idee is als volgt. Een oude deur op maat gezaagt (160x80), matrasje (150x70), vier spleitex (syntetisch hennep) touwen met 5600 draagkracht en lus, vier hangmat haken in plafond (door proffesional bevestigd).

Het moet ondeveer zo worden:
Nu heb ik twee vragen waar ik graag advies over zou willen krijgen.

1) De touwen zijn stevig en kunnen makkelijk aan de haken in het plafond worden bevestigd maar hoe maak ik deze aan de deur vast? Aan de zijkant? Of door de deur heen en dan onderop vastzetten? Hoe dan?

2) Een beetje wiebelen mag maar mijn zoontje moet er niet misselijk van worden. Denken jullie dat dit werkt met hangende stevige touwen of is het nodig om de touwen van plafond tot vloer vast te zetten?

Advies wordt heel erg gewaardeerd!

Groet,

Anne
 

Poster

 • #2
Touwen door het schot en een flinke knoop eronder, in het midden onder het bed een trekveer, van bed tot op de grond, dat verminderd het schommelen, en er blijft toch wat beweging in voor het "hangbed" idee.
 

Anenamsterdam

 • #3
Trekveer is een goed idee. Maakt het iets stabieler maar hangen mag inderdaad zeker :-)

Aan knopen dacht ik in eerste instantie ook maar is dit niet heel moeilijk om gelijk te krijgen?
 

Poster

 • #4
Niet in één keer strak aantrekken, dan kan u nog wat stellen in hoogte
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #5
Ik zou een metalen klem gebruiken:

Eventueel een stalen ring boven de klem
Die zijn precies te stellen.
Je hebt namelijk ook kans dat het touw nog gaat rekken en dan bij ongelijke rek het bed op een gegeven moment scheef hangt. Dan is dat makkelijk te corrigeren.
 

Anenamsterdam

 • #6
Ha Frank,

Dank voor je antwoord! Die metale klem lijkt me ivm mogelijk verstellen inderdaad handig maar hoe werkt het precies? Maak ik deze aan het bed vast en gaan de touwen in een lus of maak ik ze direct aan het touw vast en hangt het bed dus eigenlijk op de klemmen? Of werkt het anders? (Sorry, ik ken deze klemmen nog niet)
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #7
Het laatste, touw door het gat van de bodem, ring over het touw en dan de klem om het touw. De bodem rust nu op de klem. Wel even de juiste diameter klem nemen natuurlijk.
 

Anenamsterdam

 • #8
Ok, top. Dat lijkt me prima te doen en handig om bij te stellen. Ik twijfel wel nog een klein beetje of die klemmen de breek/draagkracht niet te niet doen. Hij moet natuurlijk wel op zijn bed kunnen springen zonder dat die klemmen verschuiven ;-) Maar dat zal wel loslopen en anders kan ik er altijd nog een knoop onder leggen.

Dank voor jullie antwoorden!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #9
Ik kan me vergissen, maar ik heb het idee dat die klemmen alleen voor staalkabels bedoeld zijn, niet voor touwen.

Ik denk dat je het touw vrij snel plet of er zelfs doorheen snijdt.

Knopen lijkt me beter.
 

Poster

 • #10
Staaldraad klemmen zijn niet geschikt voor touw, en zouden dan forse klemmen moeten worden 30/40 mm, of meer.
U kan ook ogen laten splitsen aan het touw, daadeinden met schoefogen door het bed, en het touw met een D sluiting daaraan verbinden.
door de draadeinden blijft het bed verstelbaar.
 

Anenamsterdam

 • #11
Ai jammer, de metal klemmen liken mij een makkelijke oplossing maar nu moeten we toch nog even verder denken.

Poster, ik denk dat ik je niet helemaal begrijp... Lus aan het touw/splitsen kan inderdaad maar als ik de ogen dan aan de bovenkant van het bed monteer dan kan ik het niet meer bijstellen toch? Of monteer ik de ogen dan onder het bed en gaat get touw met een loep?
 

Poster

 • #12
B.v. dit soort, zijn er in verschillende maten.


 

Anenamsterdam

 • #13
Ahh OK. En die dan boven op het bed vastmaken? (sorry, begrijp het nog niet helemaal)
 

Poster

 • #14
Gaatje boren, draadeind met oogmoer of schroefoog er door, ring met moer eronder en bovenop, dan het touw vastzetten via een D sluiting, of musketonkaak.
Het touw aan één kant een oog laten splitsen, en aan de schommelhaken aan de bovenkant vastmaken.
Maar het makkelijkste en simpelste is gewoon een knoop onder het bed, een passend gat boren, touw erdoor en een knoop eronder, dan hoeft u maar aan één kant een oog te splitsen voor de bovenkant.
 

Anenamsterdam

 • #15
Heel erg bedankt voor de reacties allemaal.

Ik ga eerst gewoon een passend gat boren, touw erdoor en een knoop erin.Waarom moeilijk als het ook makkelijk kan ;-)

Mocht dit gaan verzakken dan ga ik de andere opties van jullie adviezen proberen.

Dank jullie wel en ik zal een foto plaatsen als hij hangt.

Anne
 

Anenamsterdam

 • #16
Ha allen,

Het bed hangt en het is super tof geworden. Omdatde balken van de kamer echter anders hingen dan gepland wil ik het nu toch nog aanpassen en heb jullie hulp nogmaals nodig. Ik wil het namelijk zo aanpassen dat ik het bedje overdag kan optakelen. Met zeiltouwen en een kikker aande muur moet dat lukken toch?

Maar hoe? Hoe kan ik de touwen dan het beste hangen? Ik ga nieuw touw halen dus kan ook uit een stuk of twee als dat handiger is. En welke takel of lier is hiervoor het beste? Ik ga vanmiddag aan de slag dus snelle tips zijn heel welkom :-)

Groet Anne
 

Poster

 • #17
Het ziet er perfect uit, maar kan je niet het hele bed tegen de muur opklappen,met elastieken erover heen wat vroeger op een opklapbed zat, want anders moet je met katrollen gaan werken, waar nu het touw aan het plafond vast zit,daar vier katrollen, dan de touwen naar vier katrollen leiden rechts bovenkant muur, en zo naar een liertje toe leiden. b.v. een liertje van een boottrailer, op de rechtse muur.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #18
Dat optakelen lijkt me knap gevaarlijk met kinderen, dat moet dan wel veilig gebeuren om te voorkomen dat er een kind onder terecht komt als het door welke oorzaak dan ook naar benden komt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu