Handwaterpomp of vleugelpomp over lange afstand?

bassie1

  • #1
Hallo, ik speel voor ons volkstuinencomplex met het idee om een mooie handwaterpomp op het pleintje in het midden te maken. De afstand tot de sloot waaruit we nu emmertjes water halen is circa 15 meter. Zou het kunnen werken als ik bijvoorbeeld een 32mm PE slang ingraaf tot aan de sloot, met aan het einde van de slang een voetventiel met fijn filter? Het zal de eerste vulsessie dan wel even afzien zijn (of ik kan een voorziening maken dat de slang gevuld kan worden vanaf het bijna hoogste punt). Mits goed vacuüm moet dit toch kunnen? En dan zal de horizontale afstand toch niet per se uitmaken, de leidingweerstand is over zo'n afstand haast verwaarloosbaar?

Ik ben pijpfitter maar heb niet zo heel veel kennis van pompen. Zouden er nog voordelen zitten aan zo'n oerdegelijke vleugelpomp ten opzichte van een klassieke waterpomp? Het zal in ieder geval een handpomp moeten zijn want elektriciteit hebben we daar niet.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
zolang de slang geen lucht kan pakken en de voetklep schoon blijft kan dit prima, de eerste keer voor aansluiten op de pomp zelf de slang vast vullen deze loopt dan vol tot de klep.
neem als slang bijvoorveeld een tyleen 32mm
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu