Halogeenspots vallen uit

Jjgroningen

  • #1
Hallo allemaal, Al veelvuldig gebruik gemaakt van het klusidee forum toen ik twee jaar geleden een extra slaapkamer ging maken op zolder, maar nog nooit geregistreerd. Nu dan toch, want ik kom er niet meer uit met de halogeenspots in mijn badkamer.

De situatie is als volgt: 4 spots in het plafond van de badkamer, trafo gelukkig dicht bij een gat gemonteerd.


Gisteravond vielen ineens alle 4 de spotjes uit. Meteen gisteravond gekeken of er nog stroom stond op de trafo, dat was het geval. Alle contactjes opnieuw aangesloten. De lampjes deden het nog een paar minuten, toen viel de boel weer uit. Trafo kapot dacht ik?

Vandaag een nieuwe trafo gehaald. Oude was van het merk Paulmann. Daar zat 5 jaar garantie op, dus ik kreeg bij de bouwmarkt zo een nieuwe mee. Het gaat om de volgende trafo:In de bouwmarkt hebben ze de trafo nog even doorgemeten. Die leek inderdaad overleden te zijn. Thuis de nieuwe ingebouwd. De lampjes lichtten een seconde op, waarna ze weer uit gingen.

Afzonderlijk van elkaar de linker en rechtersnoeren getest, maar precies hetzelfde verhaal. Even een flits en ze vallen weer uit. Ook getest met nieuwe lampjes, weer hetzelfde.

Voor ik het hele plafond los haal (want als er een hele nieuwe set moet komen gaat dat nodig zijn vrees ik) wil ik nog eens bij jullie checken wat het kan zijn. Kortsluiting voor de trafo leek me zelf sterk. Dan zou de stop om moeten vliegen, toch?
Kan de trafo meteen kapot zijn gegaan nadat ik hem heb aangesloten, omdat er toch nog ergens (lampje, snoer?) sluiting is? Kan het dan toch dat hij nog even licht geeft bij een volgende testpoging?
Er zit een normale schakelaar op, buiten de badkamer. Geen dimmer.

Vast bedankt voor het meedenken!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Doormeten van een elektronische trafo bij een bouwmarkt dat is vast lachen, je kan ze een nieuwe trafo geven dan moeten zij die ook defect verklaren, die dingen kan je 1 onbelast niet meten, 2 niet doormeten, 3 belast niet meten met een standaard meter.

Kijk eerst je schakelaar eens na(bruin en zwart doorverbinden)
 

Jjgroningen

  • #3
Zover rijkt mijn kennis niet, maar goed om te weten. Optie 3 hebben ze gedaan. Ik vond het allang prima dat ik zo zonder gedoe een nieuwe mee kreeg, al ging ik er dus wel van uit dat die van mij echt kapot was...hmmm.

Als ik de schakelaar aan zet staat er wel spanning op de schakeldraad, of zegt dat niet zoveel?

De ventilator gaat dan ook draaien en blijft dat ook gewoon doen. Ik heb trouwens wel de lampjes ook gecheckt met de ventilator afgekoppeld.

edit: ik heb nu een normale fitting aangesloten om toch wat licht te hebben. Die lamp brand normaal.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Trafo defect.
 

Jjgroningen

  • #5
Kan dat komen door de draden ná de trafo? Zou daar ergens sluiting zitten en kan ik daar achter komen zonder het plafond te slopen? Maw: hoe meet ik die draden door om dat uit te vinden?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Je geeft aan dat de lampen oplichten, dat gaat bij kortsluiting in de bedrading niet.

Je kan de lampen verwijderen en dan de weerstand meten op de 2 draden, deze zou oneindig (Mohm) moeten zijn.
 

Jjgroningen

  • #7
OK, dankje. Ik kan voor de zekerheid de draden morgen nog eens doormeten.

Het kan natuurlijk dat de vorige trafo op was en dat de nieuwe gewoon slecht was, maar dat lijkt me wat sterk.

Als het eigenlijk geen kortsluiting kan zijn, omdat de lampen nog even oplichten, nog enig idee hoe dan beide trafo's ineens kapot kunnen gaan?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #8
Weet je zeker dat alle lampjes 35W en in orde zijn?
De nieuwe trafo is wat krap bemeten en is blijkbaar wat al te gevoelig voor overbelasting. Als een lampje koud is trekt hij meer stroom.

Als je één spotje verwijderd zullen de andere drie het gewoon doen.
 

Jjgroningen

  • #9
Heb het geprobeerd met 3 lampjes en ook met 2. Daarnaast ook met 3 20W lampjes. Steeds zelfde probleem.

Zou het kunnen dat de nieuwe trafo direct kapot is gegaan bij de eerste keer inschakelen met 3 lampjes van 35W doordat 1 van die lampjes kapot was?


Al weer diverse quotes verwijderd die niet nodig zijn omdat de tekst er net boven staat, iedereen kan dat lezen, mod.
 

Jjgroningen

  • #10
Het lijkt opgelost te zijn. Blijkbaar was ook de nieuwe trafo kapot. Geen idee nog altijd waarom de oude en nieuwe beiden kapot zijn gegaan. Heb een andere trafo van een ander merk aangesloten, na eerst de draden doorgemeten en bekeken te hebben. Voorlopig doen de lampjes het weer! Heb nu 4 x 20W erin, lijkt ook wat vriendelijker in de spierwitte badkamer :p

Bedankt voor het meedenken in ieder geval.En mijn welgemeende excuses voor het duidelijk zeer hinderlijk en onnodig quoten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu