Hakselaar specificaties

Hebeentuin

  • #1
Hoi Allemaal,

Zijn er mensen die thuis gebruik maken van een hakselaar en hun ervaring willen delen? Of willen aangeven of de onderstaande specificaties prima zijn dan wel mij wat aandachtspunten geven die echt belangrijk zijn?


bij voorbaat dank!

Technische gegevens
  • Vermogen 2500 W
  • Hakselsysteem Slagmessen
  • Hakselcapaciteit 40 mm
  • Snoerlengte 10 m
  • Gewicht 13,4 kg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ik heb zelf een soortgelijke hakselaar. 2700 watt, ook 4 cm en met slagmessen. Voor mij werkt hij prima. Scheelt veel werk omdat ik snoeiafval niet meer zelf klein hoef te knippen voor de kliko.

Je hebt ook hakselaars met van die wormwielen die een tak meer echt verpulveren dan klein slaan. Die schijnen sterker te zijn, dikkere takken aan te kunnen en minder herrie te maken. Daar heb ik dan weer geen ervaring mee (heb de mijne gratis en niet werkend opgehaald en weer gerepareerd).
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik heb een (******) hakselaar met wals. Die hapt kleine stukjes van de takken af. Prima voor houterige takken tot 4 cm dik.

Hij werkt minder fijn als er veel bladeren aan de takken zitten. De bladeren (en de smurrie hiervan) blijven in de wals plakken waardoor de “tanden” hiervan vollopen. Uiteindelijk blijft er dan een ronde wals over die niks meer doet. Je moet dan de trechter losschroeven en de openingen tussen de tanden van de wals leegmaken. Vultrechter er weer op, stukje verdraaien, weer er af en de andere openingen leeg peuteren totdat je rond bent.

Als ik veel takken met bladeren wil hakselen zorg ik er voor dat ik ook houterige takken bij de hand heb. Beetje om en om er door en vooral niet teveel tegelijk en niet aanduwen, dan gaat het prima.

Heb er in het voorjaar nog een complete boom van 10 meter hoog mee versnipperd dienaars omgewaaid (althans alle takken die er in gingen). 4 240 liter kliko’s vol met snippers en fijn blad. Prima ding hiervoor. De rest van de boom is haardhout geworden.

Merk verwijderd, mod.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Ik zoek eigenlijk een hakselaar die ik bovenop de kliko kan plaatsen. Het scheelt ook opbergruimte, want iedere keer de poten eraf halen is ook lastig...
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Die zal je niet (snel) vinden, want in ieder land hebben klikos een andere maat en vorm en een fabrikant gaat maar 1 model maken.

Bij mijn wals hakselaar kan ik de vultrechter er afhalen en in de opvangbak leggen. Past precies en scheelt veel ruimte.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Dan wordt het een dhz-projectje... Een houten frame wat op de kliko past is wel te maken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Vind alleen een kliko niet zo stevig op de grond staan.
Denk om de veiligheid, je zult niet de eerste zijn die een paar ledenmaten mist door een hakselaar.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Een speciekuip onder de hakselaar en deze legen in de kliko is veel veiliger ja.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #9
Hoe had u het trouwens voor u gezien als de hakselaar op een kliko gezet wordt? Dan heb je een trap nodig om takken in de hakselaar te stoppen.

En zoals Peter al zei is het simpelweg onveilig. Een lege kliko (instabiel) voorzien van een zware “opbouw” (hakselaar) geeft al een hoog zwaartepunt waar ook nog eens dikke (4 cm) en lange takken met zijtakken in moeten. Deze constructie valt bij het eerste gebruik al om.

Ik heb in het voorjaar takken met allemaal zijvertakkingen van wel 4-5 meter in de hakselaar gestopt. Hij knabbelt ze rustig naar binnen, maar dat wil je niet op 180 cm hoogte hebben bovenop een lege kliko.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Ik heb er een met turbine cut systeem van 2500W
turbine cut.png

Gaan takken tot 45mm in en hakt alles keurig in hapklare brokken zodat een grote berg met takken in mum van tijd in de kliko past of makkelijk naar het groendepot gebracht kan worden.

Enige nadeel is net als met de meeste andere hakselaars dat als er veel groen aan de dunne uiteinden zit dat hij dan verstopt gaat zitten. Dus goed opletten en houterige takken mengen met groen en dan gaat het prima.
Hiervoor het ik er een met een wals maar die ging nog veel vaker verstopt zitten dan deze en takken zoals van de Japanse duizendknoop plette hij alleen maar ipv. aan stukjes te hakken en dat doet deze dus wel prima.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #11
@Gerrit B

Goed om te lezen dat jouw hakselaar ook wel vol loopt bij veel groen. Ik heb de wals versie van jouw hakselaar en overweeg de turbine variant te gaan kopen. Maar ik begrijp dat die geen meerwaarde heeft dus dat idee laat ik bij deze los.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
Hij is wel een stuk beter hoor maar als je coniferen takken invoert dan pakt hij eerst het hout en dat gaat probleemloos maar aan de uiteinden zit steeds meer groen met minder hout. Op een gegeven moment trekt hij dat dan niet meer door de trechter omdat het teveel wordt en hij te weinig houvast heeft aan de dunne takjes om dit naar binnen te trekken.
Voer je ze gewoon in wat in de trechter past dan maalt hij ze probleemloos in kleine stukken.
Ook als je andere dunne plantstengels invoert dan maalt hij dat perfect aan stukjes terwijl uit de wals alleen gekneusde stengels komen.
Belangrijkste is om de afvalbak telkens op tijd te legen, ik laat die vaak gewoon weg en schep er regelmatig alles onderweg gewoon direct in de kruiwagen, met als voordeel dat hij ook veel minder snel volloopt en in het eigen maalsel staat te draaien.

Binnenkort mag hij weer aan het werk, heb nog 6 coniferen staan van zo'n 8m hoog die plaats moeten maken voor een hek zodat ik met de aanhanger naast het pand kan komen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #13
Ik moet de opvangbak er onder laten. Daar zit een magneetsensor in en zonder de opvangbak er onder werkt de hakselaar niet.

Ik herken dat je de bak vaak genoeg moet legen, omdat anders de snippers niet wegvallen uit het mes / wals. Dan blijft hij inderdaad in het maalsel draaien.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #14
Klein magneetje op de sensor plakken, dan heb je de bak niet nodig.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #15
Weet ik, maar ik heb alleen een emmer die er onder past en die is kleiner dan de opvangbak. Daarnaast vind ik de opvangbak wel handig: vol niet te zwaar vanwege het formaat en hij sluit de boel rondom veilig af.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #16
Is de machine zonder bak wel aanrakingsveilig?
Toch minder als de hond eronder door loopt en zijn gegrepen wordt.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #17
Ik heb een hakselaar met twee messen op een ronddraaiende schijf. Daar gaan takken in tot zeker 4cm. Als je voorzichtig bent kunnen dikkere (verse) takken ook wel. Bladeren en zelfs zacht onkruid is ook geen enkel probleem, maar het onkruid moet wel afgewisseld worden met takken. Ik slijp de messen regelmatig (raken snel bot).

Ik zet er een grote speciekuip onder om het haksel op te vangen. Dat gaat op de composthoop of direct in de tuin. Is ideale bovemverbeteraar (zonde om in de kliko af te voeren!). Als je alleen groffe takken hebt geeft het hele mooie snippers voor op een natuurlijk tuinpad.

Die van mij komt bij een verhuurbedrijf vandaan, iets meer dan €100 voor betaald. Is een van m'n beste aankopen ooit.
 
  • Like
Waarderingen: Walker en BertPleizier

Hebeentuin

  • #18
Verhelderend, Ik had mijn vraag ook gepost omdat ik van mijn buurman al begreep dat die van hem vaak verstopte.
Ik begrijp dat je dus een wals hebt en een hakselaar, verschillende systemen. Het zachte spul zoals blad en zachte stengels zorgen ervoor dat een hakselaar sneller verstopt raakt.

Ik heb er eentje nodig omdat ik zoveel mogelijk groenafval op de composthoop wil gooien.
Dat zijn dan zonnebloemen, grote bloemstengels en soms wat snoeitakken van de fruitbomen.

Een wals is dan beter geschikt begrijp ik?

AANVULLING, nee ik begrijp dat je hakselaars met of zonder wals hebt.

Bert beschrijft het probleem zoals ik zelf ook al vermoede. Is daar nog een slimme keuze in te maken?

Bert zegt:
Hij werkt minder fijn als er veel bladeren aan de takken zitten. De bladeren (en de smurrie hiervan) blijven in de wals plakken waardoor de “tanden” hiervan vollopen. Uiteindelijk blijft er dan een ronde wals over die niks meer doet. Je moet dan de trechter losschroeven en de openingen tussen de tanden van de wals leegmaken. Vultrechter er weer op, stukje verdraaien, weer er af en de andere openingen leeg peuteren totdat je rond bent.
 
Laatst bewerkt:

Henk E

  • #19
1632313067915.png
Zoiets is weer te groot zeker?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #20
Je hebt inderdaad handelaars die met een groot ronddraaiend mes werken en handelaars met een wals.

De wals kan minder goed overweg met zacht materiaal (zachte takken en bladeren) omdat de wals dan snel vol loopt met haksel / smurrie dat in de tanden van de wals blijft plakken. Voor houterige stengels is deze hakselaar zeer geschikt. Werkt met zeer laag toerental.

De messenvariant kan daarentegen weer veel beter met zacht(er) materiaal overweg dan met harde / houterige takken en werkt met een hoog toerental.

Heb je veel zacht materiaal dan kies je dus voor een hakselaar met een snel draaiende mes. Heb je voornamelijk harde takken dan kies je voor de wals variant.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
3
Gerelateerde onderwerpen
Gebruik hakselaar

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu