Hager LT0056/57

Ambidexterity

  • #1
Bij het maken van nieuwe groepsverklaringen stuit ik op een paar puntjes en foutjes.

In onze HVK heb ik 3x LT0056 en 1x LT057

LT0056: OVK-1 / 80A / groep 52
LT0057: B11 - B12 / 63A / groep 53
LT0056: OVK-2 / 80A / groep 54
LT0056: Voorbeveiliging automaten / 63A

Op de groepsverklaringen van OVK-1 en OVK-2 staat dat de voeding komt vanaf groep 52 en groep 54 uit de HVK. Als vermogen staat er 3x 80A
Op de groepsverklaringen van B11 en B12 staat dat de voeding komt vanaf groep 53 uit de HVK. Als vermogen staat er 3x 50A
Maar als ik kijk naar de meszekeringen zie ik 63A staan en op de tekening staat dit ook.
Heeft dit een reden of is dit gewoon fout?

En dan "LT0056: Voorbeveiliging automaten / 63A", deze snap ik niet helemaal, waar is deze voor?
Bijlage 01.jpg is de tekening waarop deze wordt vermeld.

Op tekening 02.jpg zie dat het blauwe schuifje naar rechts staat, moet dit niet vergrendelt naar links staan?
In mijn logica is het nu ontgredeld.

01.jpg 02.jpg
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Dit is niet echt DHZ spul meer :denk:

De groepsverklaring is waarschijnlijk ooit opgesteld op basis van wat er theoretisch per groep gevraagd zou worden. De tekening is aangepast aan de werkelijke praktijk. Ik zou bij het opstellen van een nieuwe verklaring de werkelijke situatie aanhouden.

Die blauwe schuifjes zijn ervoor als iemand met de installatie bezig is dat de mespatroonhouder vergrendeld kan worden, en met een beveiliging door de oogjes. Dat is niet voor normaal bedrijf.

Voorbeveiliging automaten heeft te maken met voorkomen van vlamboog gevaar. Automaten schakelen mechanisch en hebben daarvoor tijd nodig. Daardoor kan er bij een kortsluiting zoveel energie vrijkomen dat de automaat explodeert voordat hij is afgeschakeld. Dit gevaar is aanwezig bij automaten in installaties waar hoge kortsluitstromen kunnen lopen zoals in (onder)verdeelkasten. Mespatronen schakelen bij kortsluiting sneller af en tot 80 Ampere bieden zij voldoende bescherming tegen vlambogen. Hieronder een filmpje van een kast afgezekerd op 400 Ampere. Dat is wel wat meer, maar geeft een idee waar deze mespatronen tegen beschermen.

Zoals ik zei, dit is geen DHZ spul meer :mrgreen:

 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Ambidexterity en XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Lang verhaal kort: Er staat een foutje op de groepenverklaringen van B11 en B12? Want deze is dus niet 3x50A voorbeveiligd, maar 3x63A. Tenzij er nog iets tussen deze HVK en beide bedrijfsruimten zit?

Klopt er iets van die vermogensberekening in de rechter kolom? Voor 17kW heb je natuurlijk geen 3x50A nodig. Dat is zo ongeveer precies 3x25A.

"Voorbeveiliging automaten" is een voorbeveiliging voor de groepen t/m groep 20, deze is ook met pen getekend net naast de hoofdschakelaar. Deze groepen zijn voorbeveiligd zodat dit deel van de verdeelinrichting niet hoeft te worden uitgelegd op de 160A voorbeveiliging. Met die 63A voorbeveiliging kunnen er dunnere bedrading, goedkopere kamrails, eventueel 63A aardlekschakelaars etc. toegepast worden.

Óf deze voorbeveiliging zit er omdat de maximale kortsluitstroom in de verdeelinrichting hoger is dan de kortsluitvastheid van de gebruikte automaten (bijvoorbeeld omdat je kort op de transformator zit). Smeltpatronen helpen om de kortsluitstroom te beperken. Als dit het geval is vraag ik me wel af hoe het met groep 50 en 51 zit, zijn dit andere types automaten met een hogere kortsluitvastheid bijvoorbeeld?

De mespatroonhouders zijn nu inderdaad niet vergrendeld. Je kunt ze vergrendelen en verzegelen. Maar dat hoeft niet. Ik neem niet aan dat er onbevoegde personen bij een dergelijke verdeelkast kunnen komen, dus wat maakt het uit?
 
  • Like
Waarderingen: Ambidexterity en Krunnie

Ambidexterity

  • #4
@Krunnie
Het is inderdaad geen DHZ situatie nee ;-)
Ik wil de groepsverklaring op orden hebben om dat er OVK-1 een aantal veranderingen zijn doorgevoerd.
Terwijl ik daar mee bezig was liep ik tegen andere foutjes aan en die wil ik er ook gelijk tussen uit halen zoals de 3x 50A wat dus 3x 63A is.
Daarnaast is het ook interessant en ben ik nieuwsgierig hoe het een en het ander werkt en waarom het zo is. Het meeste weet ik wel, maar die "Voorbeveiliging automaten" was voor mij niet echt duidelijk.

@XanderH
Tussen B11 en B12 zit verder niks, dus dan moet dit gewoon 63A zijn.

Of die vermogensberekening klopt of niet, ik geloof het niet.
Het bedrijf die dit in 2007 heeft aangelegd heeft zoveel fouten gemaakt, ik wil ze niet meer zien. De HVK is van binnen zwart geblakerd en we zijn bijna een keer afgebrand geweest. De meeste schroeven zaten los. De dikke 160A kabels zaten gewoon los en klapperde aardig op los, de nul was helemaal los en de mantel was groten deels weggesmolten. In alle kasten waren de draden te ver afgestript, letterlijk een paar centimeters. Was gekrompen werd er gezegd. In een koppel doos komen 2 400v groepen samen. En zo is het lijstje nog veel langer.

Is het raadzaam om een keer nieuwe tekeningen en berekeningen te laten maken denk je?

Je schets twee situaties betreffend de "Voorbeveiliging automaten", om hier duidelijkheid en zekerheid in te scheppen ga ik morgen direct contact opnemen met een elektricien.

@Krunnie en @XanderH
Het is mij nu duidelijk waar de "Voorbeveiliging automaten" voor is en wat het doet, ook de schuifjes zijn voor mij duidelijk. Er zijn nu wat vragen bijgekomen en ik ga hier met de elektricien mee aan de slag. De uitkomst meld ik dan hier.

Bedankt voor jullie duidelijke en uitgebreide hulp/uitleg.
 

Ambidexterity

  • #5
Update:

Vandaag is er iemand geweest en hebben we er samen naar gekeken.
De "Voorbeveiliging automaten" beveiligd alle groepen in de HVK, dus ook groep 50 en 51
Ook zorgt hij ervoor dat er geen 3x 160A op de automaten staat.

Het is voor mij nu helder en duidelijk en ik kan weer gerust slapen ;-)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Dan klopt dat deel van je schema ook al niet. :wink:

Zoals het getekend staat worden groep 50 t/m 54 gevoed direct vanaf de hoofdschakelaar.
 
  • Like
Waarderingen: Ambidexterity

Ambidexterity

  • #7
Nee, dat klopt zeker niet. Wat je niet zie bij de gescande bijlage en wel op het origineel is dat de onderbreking in de zwarte lijn tussen groep 20 en 50 is gedaan met tipp-ex. Dus dit is bewust gedaan, verwarrend dus.

We hebben de kast open gehad en de output "Voorbeveiliging automaten" loopt als naar voeding naar de verdeelklem. We hebben de draden gevolgd en de verdeelklem voed de automaten 1 t/m 20 230v en de groepen 50+51 400v

Ik ga de groepsverklaring in orden maken en dan ga ik dit toch bij de instalatie bedrijf voorlegen en aangeven dat hier veel fouten in zitten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu