Grotere tegels op kleinere

Kjk1987

 • #1
Hoi,

Korte vraag, hopelijk heeft iemand een antwoord :)

Ik heb een badkamer van 250cm bij 250cm. De vloer is betegeld met kleine tegeltjes van 8cm bij 8cm. Het is heel goed betegeld, alleen erg ouderwets. Dat wil ik dus nieuwerwets maken door er grote tegels van ongeveer 50 bij 50 overheen te plakken. Nu is het probleem dat er direct onder de douche ongeveer 1m2 is die schuin aflopende tegels heeft om het douchewater richting de afvoer te laten bewegen.

Mijn vraag is nu: hoe ga ik hier goed mee om? Ik zie mezelf niet als een lui persoon, maar ik voel er zeer weinig voor om de vloer (gedeeltelijk) weg te hakken. Dit wil ik ook m'n buren niet aandoen en bovendien is de vloer echt heel goed betegeld. De kwaliteit van het betegelen is dus geen reden om de huidige tegels te verwijderen.

Alvast dank!

Groetjes,

Klaas
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Hoe groter de tegels, des te meer problemen heb je om het benodigde afschot (meestal schuin twee richtingen) te realiseren. Je keuze is naar mijn idee:

  - Voor de vloer kiezen voor kleinere tegels. Ik heb hetzelfde gedaan (over een granieten vloer) met 20 x 20 cm tegels, dat was geen enkel probleem .

  Zou je bijv. wandtegels hebben van 50x50 dan zou je voor de vloer tegels kunnen nemen van 25x25, dan loopt het toch netjes door (mits je daarop let natuurlijk). Je moet dan wel rekening houden met een extra voeg (ddordat je 2 tegels hebt ipv. 1) Dus een dunnere voeg voor de vloer gebruiken of een iets bredere voor de muur.

  - Of de grote tegels telkens 'doorsnijden' om de gewenste schuinte te verkrijgen. Wordt er alleen niet mooier op, lijkt me. Vergeet niet dat de echte vloertegels vaak bikkelhard zijn en niet zomaar te snijden. Je moet ze dan zagen (met een geschikte machine) of met de flex doorslijpen.

  Het tegelen over de oude kleine tegels heen hoeft op zich geen enkel probleem te zijn, mits de tegels maar heel schoon zijn en goed ontvet. Hier en daar zul je wat extra lijm nodig hebben om (kleine) hoogteverschillen te overbruggen. Gebruik in elk geval poederlijm, pastalijm is ongeschikt voor zoiets. Die is leuk (en handig: kant-en-klaar) voor de wandtegels, maar niet voor de vloer. :wink:
   

  Kjk1987

  • #3
  Hoi,

  Bedankt voor je reactie! De combinatie tussen de optie tegels snijden en wat kleinere tegels nemen gaven me een idee. Ik ga gewoon een combinatie van mozaïek en grote tegels doen. Het kleine stukje van 1m2 wordt mozaïek (of iets in die trant) en verder worden het gewoon grote vloertegels op de rest van de vloer en kleinere wandtegels op de wanden.

  Problem solved :)

  Bedankt!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu