Grote wandtegels met zeer smalle voeg

Eric12

 • #1
Hoi,
Ik heb wat pratische ervaring met tegelen, maar ben wat onzeker over mijn laatste klusidee. In mijn bestaande woning wil ik de wanden van mijn badkamer betegelen met grote tegels (bijv 30x100cm). De wanden zijn nu van stucwerk en niet geheel strak.

Bij de tegelhandel krijg ik vanwege de oneffenheden het advies géén grote wandtegels toe te passen en zeker geen tegels met een "strak" facetrandje met smalle voeg. Iets wat ik eigelijk toch graag wil.

Mijn vraag is of dit advies correct is en dat het tegelen van dergelijke grote tegels met facetranden eigenlijk alleen bij nieuwbouw mogelijk is?

Door te spelen met de lijmlaagdikte kan je natuurlijk divere oneffenheden oplossen. Een gipsplaat ertussen is natuurlijk een optie maar heeft als nadeel de verdikking van het tegelwerk tov de bovenliggende wand.

Ben ik hopeloos eigenwijs en moet ik het advies van de tegelhandel gewoon opvolgen, of is er iemand die mij toch nog wat hoop kan verschaffen. Ik hoor het graag.

Eric
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Het is wel erg fijn om te lezen hoe groot de oneffenheden zijn.
   

  Eric12

  • #3
  Onder een stalen profiel meet ik over een afstand van 1,50 een maximale afwijking van circa 10 mm. De afwijkingen verlopen vloeiend. Het zijn dus geen putjes/gaten oid
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Dan wordt het met gewone tegels ook al moeilijk een mooi resultaat te krijgen, de afwijking is daarvoor te groot, m.n. in de hoeken en bij het ophangen van spiegels, kasten etc. is dat dan duidelijk te zien.

  Mijn advies is de stuclaag eraf te halen en opnieuw te stucen met een cement/kalk stuc, dus geen gipsachtige materialen.
  Het is niet gemakkelijk dat goed vlak te krijgen, een ervaren stucadoor kan dat wel, voor iemand die het niet zo vaak doet is het een bijna onmogelijke opgave.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
  Ik vind het advies van de tegelhandel zeer goed.
  Maar het zou eigenlijk verboden moeten worden om tegels van dit formaat en dan ook nog gecalibreerd (strakke kantenten) te verkopen. :lol:

  Bij ons vertellen de verkopers dat er niet bij, en wij moeten het dan maar oplossen, om het mooi strak en vlak op te leveren.

  Er zijn hier enkele oplossingen voor, om het geheel toch tot een mooi resultaat te brengen.

  Ten eerste zoals Jan al schrijft, de wanden opnieuw uitvlakken zodat ze mooi recht en te lood staan.

  Ten tweede, de tegels lijmen/zetten met een flexibele poederlijm.

  Begin dan van onderaf, en gebruik wigjes om tussen de voegen te zetten.
  Controleer ook steeds met een waterpas, of je goed te lood en waterpas blijft.

  Gebruik geen pasta lijm hiervoor, omdat die als die dikker als 5 mm opgedragen wordt, heel lang tijd nodig heeft om uit te harden.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu