Grote oppervlakken stucen

Jon_ny

  • #1
Wat is de aanpak om een 10 m² wand te stucen, wat betreft opzetten, afreien en afwerken (spacken)?

Ik bedoel: de laatste vierkante meter die je opzet (en afreit) is wel 1 à 2 uur later klaar voor de volgende behandeling (schuren/spacken) dan de eerste vierkante meter die je op de muur gezet hebt.
Is dit dan toch een kwestie van gedeelte voor gedeelte van de muur (na voldoende droging) achtereenvolgens vlak afwerken (met spackmes/plakspaan)?

Het gaat om ongeveer 1 cm. goudband op binnenmuur met gebruik van stucprofielen.
De klus doe ik alleen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De beste aanpak is een stucadoor in te schakelen, stucen is een vak dat onderschat wordt, het lijkt gemakkelijk maar dat is het niet.
Hierbij geldt, geen ervaring, niet zelf doen.
 

Chathanky

  • #4
Mijn ervaring is om klein te beginnen.
Ik had verschillende wandjes gedaan en steeds groter.

Een plafond valt toch erg tegen, het is wel gelukt met een goed resultaat.
Maar als het de eerste keer was had het niet goed gegaan denk ik.
 

Jon_ny

  • #5
Hoe heb je de grotere oppervlakten aangepakt? Zo snel mogelijk de hele wand opzetten en afreien (als 1 geheel) zodat er zo min mogelijk verschil is tussen het begin en het eind van de muur qua droogtijd. Of heb je in gedeeltes gewerkt?
En hoe heb je 't plafond vlak gekregen zonder profielen?

Hieronder wat plaatjes van een stucje muur ....







 

EdP

  • #6
Jon_ny schreef:
Hieronder wat plaatjes van een stucje muur ....
:) Klussersdeformatie?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Als je het mij vraagt een klussersgrapje... :wink:
 

Jon_ny

  • #8
Neen, was niet bewust dus inderdaad deformatie.

Maar de vraag, is daar door ervaren groot oppervlakte stucers wat over te melden?
ChatHankey misschien? Iemand?

De vraag/vragen:

Hoe pak je grote(re) oppervlakten aan, bijv. een wand van 10 m² waarop je gemiddeld 1 cm. dik mortel op moet smeren?

Mijn vraag betreft de werkwijze:
De hele muur eerst opzetten en dan afreien of gedeelte voor gedeelte (bijv. tussen stucprofielen) opzetten/afreien?

Behandel je bij het het schuren en spacken ook de wand als 1 geheel of neem je hier het gedeelte wat al droog genoeg is en vervolg je dan met de gedeeltes die je later hebt opgezet (en die dus later droog zijn).

PS. Ik werk in principe alleen.
 

PdeBruine

  • #9
Laat ik allereerst zeggen dat ik zelf geen stucer ben en zelf ook bijna geen ervaring met stucen heb. Maar aangezien ons hele huis door iemand gestuct die dat voor zijn werk doet zal ik hier neerzetten hoe hij te werk ging.

Hier in het voorbeeld gaat het om onze kamer muur (7 meter lang 2,50/60 hoog).

Hij begon met het aanmaken van een kuip stuc.
Daarna zette hij eerst de stuclaag er ruw op, dus flink doorsmeren
Indien nodig maakte hij nog meer aan.
Vervolgens trok hij het vlak met de rei (of is het rij?) en was is het tijd voor een kleine pauze om het iets te laten uitharden.
Hierna werd het goed uitgevlakt met een spackmes.
Helemaal aan het eind werd de muur afgesponsd met water en nog weer een keer vlak getrokken met het spackmes.

Dit deed hij in een uurtje of 3 tot 4. Dan zat het er ook helemaal perfect in. Maar goed dit was ook iemand die dit dagelijks deed.

Dit even voor jullie informatie, ik hoop dat iemand er wat aan heeft.
 

Chathanky

  • #10
Ik ben zeker geen ervaren stucer Jon. Wat ik aangaf is dat je mischien beter klein kunt beginnen, zo kun je ervaring opdoen hoe het gips werkt. met alleen theorie red je het niet (overgens wel belangrijk om te weten wat de werkwijze is).

Grote oppervlakken zit wel een grotere tijdsdruk achter. Als de behendigheid mist kom je met de verwerkingstijd in de problemen, zeker met grotere oppervlakken.

Lichamelijk is een plafond ook een stuk zwaarder dan een wand. Je werkt altijd boven je macht. Als je, 1 niet behendig bent, 2 niet gewend bent om boven je macht te werken is het echt een naar klusje. Een grote kans is dat het dan niet gaat lukken, om er een mooi resultaat uit te halen. Dit zou zonde zijn van al het voorbereidende werk, want opknappen van slecht stucwerk is haast niet te doen en zit je weer op slopers hoogte.

Gevoel wat mij altijd bekruipt is dat net dat ene tegeltje of bobbeltje altijd blijft zien terwijl 9 van de 10 die komen kijken dit niet opvalt. (laat staan dat het er 10 zijn :? )

Als je de mogelijkheid hebt, pak dan eerst de kleine stukken aan voor je aan het "echte" werk begint. Of als je iemand kent die vaker met dit bijltje gehakt heeft, pak het dan samen aan en doe je ervaring op.
 

Thehog

  • #11
Ik ben zelf ook een amateur klusser en heb ook een aantal muren gestuct. Grofweg ga ik ook te werk zoals PdeBruine beschrijft. Het is flink doorwerken, en met ervaring gaat het steeds beter. Het zou dus handig zijn als je eerst wat kleinere oppervlakken doet.

Ik maak een grote kuip aan met stuc: water in de kuip, gips erbij en even laten drinken. In een grote kuip is de verhouding water/gips goed als er een bergtopje gips boven het water uitkomt. Vervolgens goed roeren (ik heb er een 100 EURO mortelmixer voor gekocht omdat mijn boormachine het niet zo trekt). Goed roeren tot het gips mooi glad is en vervolgens een paar min. laten stijven. Daarna nog even roeren. NB. Goed roeren is zeer belangrijk!

Dan komt het zware werk: binnen 3-4 kwartier moet alles op de muur zitten. Ik werk van links naar rechts. Onderweg rij ik per 2 meter de muur snel en grof vlak. Als alles erop zit dan rij ik de muur nogmaals vlak, dit keer wat precieser, het gips mag niet meer "zakken" uiteraard.

Na een tijdje drogen (hangt van het weer af, het gips moet opgestijft zijn) met het spacmes er overheen, om de muur vlak te zetten. Eventueel met een plantenspuit de muur wat bevochtigen om het gladstrijken makkelijker te maken. Dit duurt vrij lang, ik kan er zo een half uur of meer mee bezig zijn.

Het spacmes moet je goed schuin houden, de toplaag van het gips smeer je als het ware uit over een grote oppervlakte. Hierdoor wordt de oppervlakte glad en verdwijnen oneffenheden. Een groot spacmes (60 cm) is erg handig hiervoor. Beweeg het mes in halve circels een armlengte lang over de muur. Zorg dat je de aanzetten bij het plafond en de vloer ook vlak smeert.

Als laatste, als het gips droog aanvoelt ga ik er soms nog even licht overheen met het spacmes om eventuele aanzetten weg te halen. Het resultaat is (meestal) een gladde muur.

De truc verder is om te accepteren dat je zelf geen spiegelvlakke muur kunt maken zoals een professionele stuccadoor dat kan. Stuccen is een vak! Het geeft overigens wel voldoening als je zelf een muur behoorlijk kunt afwerken.

Ik was de volgende materiaalkosten kwijt: mortelmixer +/- 100 EURO, spacmessen, troffel, hoekschop, spaan, kuip, rij: ook +/- 100 EUR. Reken uit wat je kwijt bent en hoeveel muren je moet doen om te besparen.
 

Jon_ny

  • #12
Bedankt!

Deze antwoorden kan ik zeker gebruiken.
Ervaring met kleine oppervlakken heb ik wel.

Wat ik uit jullie antwoorden haal is dat ook een wat grotere muur als 1 geheel wordt behandeld. Daar ging 't me om.
Ik beraad me nog even of ik 't alleen doe, dan wel een hulp inschakel die kan helpen opzetten (berapen) en aanmaken/mengen (dit gaat in 2-en vanwege grootte van de kuip).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu