Groot gat betonnnen muur opvullen/egaliseren

PetervdDungen

 • #1
Wat is de beste oplossing om een (gat) 30 x 30 en 3 cm diep op te vullen bij een betonnen muur?

Dit 'gat' zat er fabrieksmatig in denk ik omdat er een bad heeft gestaan, hier zaten de waterleidingen in zodat er destijds geen hakwerk noodzakelijk was ofzo.

Gewoon dichtsmeren is vrij lastig in verband met het zakken van het vulmiddel.
Wapening aanbrengen of eerst opvullen met een bepaald materiaal en dan egaliseren met kalkstucmortel (i.v.m. badkamer) of een plaat tegen de muur en dan het gat volgooien?

Wat is de meest gebruikte oplossing? :roll:
PS. Met wapening bedoel ik gaas o.i.d. tegen het wegzakken van het vulmiddel.
 

Metselaartje

 • #2
Eerst een voorstrijkmiddel gebruiken betokontact bijv., dat is voor niet-zuigende ondergronden.
En dan gewoon stucen met goudband.

Om het zakken tegen te gaan breng je het in 2 lagen aan. De eerste laag hou je 1 cm terug en wanneer die begint aan te harden (na +/- 30 min.)
breng je de tweede laag aan.

Op die manier heb je geen last van het uitzakken van je stucwerk.

Succes
 

PetervdDungen

 • #3
En goudband geeft geen problemen in een vochtige ruimte (badkamer) en als er overheen getegeld moet worden?
 

Metselaartje

 • #4
Er moet juist over heen getegeld worden: dat is je waterkerende laag.
 

JaapKnaak

 • #5
Hmmm... zo zou ik het niet gedaan hebben.

Eerst een goede opvullaag zoals kalkstucmortel of dichtmetselen met halve steentjes, die hele platte, halve bakstenen zeg maar.

De stucmortel laagsgewijs op zetten, het vocht hierin verdampt toch als een tierelier (eerst goed natmaken, de ondergrond!), zodat je snel verder kan stucen. Aan een zak van 25 kg heb je teveel, dus zou gewoon een doosje nemen.

Wat voor soort beton is het? Als het van dat hele knetterharde beton is, zal je waarschijnlijk ook iets van 'betonkontakt' moeten gebruiken, hier heb ik echter geen ervaring mee.

Voor beton dat bestaat uit zuigende mortel ondergrond, werkt de bovenstaande solution prima, heb het zelf ook voor grove vlakken en gaten toegepast! :D

Succes!

W.
 

Amdusias

 • #6
Je eigen idee van opvullen met een plaat, is helemaal nog niet zo raar gedacht.
Je zegt dat de gat 3 cm diep is?

Nou, dat is heel simpel op te lossen, je neemt wat stroken multieplex van 18 mm dik, sla die vast met slaghulsen in je holte van de muur. En schroef hier overheen, 12 mm dik groene gips, of 12 mm dikke watervast verlijmde multiplex. Dat is samen 3 cm...

Klusje van nog geen 30 min... terwijl je met stucen wel heel wat meer tijd kwijt bent, en de vraag ook weer is of je het mooi egaal krijgt!
 

JaapKnaak

 • #7
Waarom zou je het met stucen niet egaal krijgen?
Ligt dat aan je gereedschap, twee linkerhanden of het advies? :)

Ik zou geen verschillende organische materialen op die manier gebruiken, als je een oplossing zoekt voor iets wat definitief opgevuld moet worden, kan je het beste een soortgelijk - lees: mineraal - materiaal gebruiken, of je moet nu al weten dat je het in de nabije toekomst weer weg gaat halen.

Mijn huis dat ik nu grondig aan het renoveren ben, zit vol met dit soort houtje-touwtje oplossingen; overal in gespijkerd, maakt niet uit in beton of hout... alles is rot, nat en vochtig en het kost mij een hoop tijd om het goed te doen. En dan natuurlijk met hulp van dit forum! :D

Ik zou toch voor stucen kiezen met een goede mortel, beamix levert bijv. kant- en klare oplossingen voor dit soort problemen. 3 cm is peanuts! :lol:

En daarbij: koop maar een halve plaat multiplex (120x60), een (halve) gipsplaat 12 mm voor sanitair, schroeven, afdichtband, naden vuller etc. en vergelijk de prijs met een doosje mortel van 5 kg, een plakspaan van 3 euri, een simpel egalisatie-houtje (voor dat kleine stukje, ipv een aluminium rei).

Over dit geheel kan je een laagje fix&finish smeren (ook in kleine doosjes verkrijgbaar) of direkt tegellijm aanbrengen... je kan dus efficiënter werken en houdt minder restmateriaal (lees: afval) over.

Groetjes, W.
 

Amdusias

 • #8
Ja maar jij weet blijkbaar niet dat ik al een X aantal jaren in bouw mee draai, en dus over veel meer ervaring beschik als wel matteriaal kennis, en dat ik bij onderhoud en beheer werk ... dus ik heb van alles wel iets mee gemaakt. en geloof me, dit kan prima.. heb dit zo vaak gedaan.. EN IK WEET ECHT WEL OF IETS GOED IS!!en darbij wie zijn wij om te zeggen hoe handig de vraag steller is??... dat jij het prima hebt kunnen stuccen wilt niet direct zeggen dat hij/zij het net zo goed kan... en daarbij verschillende oplossing aangeven is alleen maar positief , zo dat i zelf kan bepalen hoe i het kan oplossen.. ik zeg niet dat het 1 fout is , of de ander juist goed... alle oplossingen die zijn genoemt , zijn prima uit voorbaar.. dus jouw aregante houding is niet echt gepast.. iedreen probeer elk kaar zo goed mogelijk te helpen... en laat de vraag stellen zelf bepalen hoe het op te lossen... in plaats je eige idee op te dringen..
 

JaapKnaak

 • #9
Hey man, relax. Ik bedoelde het niet lullig...maak je niet dik. :wink:

Als jij het zegt, prima. Het is toch aan de vraagsteller/topicstarter hoe en wat te doen. Ik heb zelf als beginnend klusser ervaren dat jouw oplossing voor mij niet het beste was...en probeer Peter gewoon een goed advies te geven.

Volgende vraag: Ben jij 10 jaar na dato ook nog wezen kijken, bij al jou geimplementeerde oplossingen van hout-met-beton bij klanten/kennissen/bedrijven of waar dan ook, of het niet is gaan rotten e.d. in een vochtige omgeving? Want ieder materiaal werkt, door temp., trillingen e.d. ik zou het risico niet nemen in een badkamer. Dat adviseren ze zelfs in een gemiddelde bouwmarkt nog niet eens. No offense hoor!

Mvg, W.
 

Amdusias

 • #10
Ja want bij onderhoud kom je jaarlijks terug, systeemmatich onderhoud..
en daarbij als zelfs mn uitvoerder zegt dat het kan.... en daarbij trillingen , vocht?... je denkt werkelijkwaar te moeilijk.. dat zie ik wel bij veel meer mensen... maar dat zal wel komen door het gebrak aan kennis en ervaring... jho ik doet dit voor mn dagelijks werk.. maar goed.. beetje zinloos om hierover door te babbelen... het gaat om de vraag steller...

i rest my case
 

JaapKnaak

 • #11
Tegel je je badkamer ook ieder jaar overnieuw dan? :lol: ikkuh niet iig...
i rest my case
...dan ik hoop voor je dat die case een beetje stevig is...want als ik het allemaal zo hoor, zal het wel weer houtje-touwtje-werk zijn :wink:

MVG, W.
 

Amdusias

 • #12
Willem007 schreef:
Tegel je je badkamer ook ieder jaar overnieuw dan? :lol: ikkuh niet iig...
i rest my case
...dan ik hoop voor je dat die case een beetje stevig is...want als ik het allemaal zo hoor, zal het wel weer houtje-touwtje-werk zijn :wink:

MVG, W.

tegels........ nee, kit?.. ja... afhangelijklijk hoe lang de bewoners blijven... (NAM woningen....).. maar ik ga me echt niet verder verdedigen.. lijkt me totaal zinloos en zonde van mn energie....

sterkte met je eige verbouwing.....
 

JaapKnaak

 • #13
OK, thanx. Jammer dat je je niet verder op de kast laat jagen :lol:

Ik had er wel plezier in...sorry! Maar succes verder... :o
(En je zal er ongetwijfeld veel van weten, daar twijfel ik niet aan)

MVG, W.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #14
Willem007 schreef:
OK, thanx. Jammer dat je je niet verder op de kast laat jagen
Vooral ontzettend jammer dat de oorspronkelijke vragensteller hier zo weinig aan heeft...
 

JaapKnaak

 • #15
OK, lijkt me duidelijk Kees...maar eerlijk, wie geeft er nu gelijk zo'n oververhitte reactie? :) :) :)

Gun mij dan ook mijn pleziertje... :cool:

En wellicht dat de topicstarter impliciet hier zijn keuze uit op kan maken, gezien dat hem genoeg info verstrekt is middels onze postings...

MVG, W.
 

Klusidee ralf

Administrator
Admin
 • #16
Jullie geven beiden aan de discussie te willen stoppen maar gaan stiekum toch door :wink:

Ondanks dat we geen winnaar zoeken zou ik zeggen 1:1
 

JaapKnaak

 • #17
Maakt me niet uit hoor, ik ben de goedheid zelve :lol: ...doe maar 1-0 voor the other guy...

Ik kom hier niet om te debatteren, maar voor jullie expertise! (en om evt. zelf een steentje bij te dragen, indien mogelijk) :o

En daar ben ik tot dusver behoorlijk happy mee!

Ciao!

W.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu