Grondwatervoorziening en pomp

Heidi W

 • #1
Beste mensen,
We hebben een stukje land waar we een grondwaterput willen laten slaan/graven/pulsen. Dit i.c.m. een benzine waterpomp want er is geen elektriciteit aanwezig.
Nu hebben we wat offertes voor het aanleggen van de bron, maar die hebben geen kaas gegeten van wat voor pomp er aan kan of hoe die aangesloten dient te worden. Ook schijnt capaciteit belangrijk te zijn (t.ov. diepte van de put). Zijn er mensen met een soortgelijke situatie?
Er ligt ook een slootje langs het land, maar trekt een vuilwaterpomp wel slootwater? Een opzetbaar filterstuk lijkt mij vrij snel dicht te slibben.
Alvast bedankt!
Groetjes Heidi
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #2
  Water uit een sloot trekken kan mits je daar toestemming voor hebt. In de kustprovincies en in de polder doet men vaak niet anders. Inderdaad een goede korf/filter aan de slang en zuigen maar.

  Hier in het zuiden van het land op de hoge zandgronden moet je wel een put hebben om te kunnen regenen.

  Voordeel van een put is wel dat je langer door mag blijven pompen. Er komt in tijden van droogte (en dat is de laatste jaren al vroeg in het jaar) eerst een verbod op onttrekken van oppervlakte water. Sloten leeg trekken mag dan dus niet meer maar grondwater mag je nog veel langer blijven gebruiken.

  Nadeel van grondwater is dan weer dat je maar op 1 plek een put hebt ipv een sloot rondom een perceel. Je bent dus meer tijd kwijt met leidingwerk naar de haspel toe of hebt een grotere haspel nodig.

  Mocht je met grondwater willen regenen, dan moet je andersom beginnen. Eerst bepalen hoeveel je moet kunnen regenen en hoeveel m3 per uur je dus nodig hebt. Daar kies je de pomp op uit en dat geef je weer door aan de boorder van de put. Hij moet dan een put leveren die minimaal x aantal m3 per uur kan leveren.

  Kan al beginnen met een paar m3 en oplopen tot wel 100 m3 per uur als je een flink perceel en dito apparatuur hebt. Kost ook wel een aardige duit aan diesel.

  Goede bedrijven kunnen gewoon testen hoeveel m3 een put levert (voor bijv. brandweer putten zijn er harde eisen en die worden periodiek getest op opbrengst).
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu