Grondbuisventilatie aanleggen of in ieder geval voorbereiden

Daniel plancius

  • #1
Hoi Allen,

Binnenkort ga ik aan de de gang met een nieuwe schuimbetonvloer erin te leggen en daarvoor wil ik uiteraard alle leidingen die ik ooit nog nodig zal hebben voorbereiden.

Nu had ik ook het idee om ooit met grondbuisventilatie aan de gang te gaan. Mijn gedachte was om eerst een simpel systeem aan te leggen wat later evt. nog uitgebreid kan worden met een WTW installatie.

Het idee is om een ventilatiebuis met onder de grond te leggen met aanvoer/afvoer klep en ventilator. Mijn gedachte is om buitenlucht vanaf de gevel of verderop aan te zuigen, deze lucht staat warmte af onder de grond en komt op een gegeven moment weer omhoog met koudere lucht -> natuurlijke airco. En in de winter ook al voorverwarmde lucht.

Nu ontstaat er uiteraard condens bij het afkoelen van de lucht, dus ik heb er wat vragen bij:

Hoe zou je dit afvoeren? Buis onder afschot, en condensvanger? Die zou dan in een put moeten met een pompje t.b.v. afvoer naar het riool?

En als je de condens weg haalt houd je het dan droog of krijg je altijd nog schimmel groei?

En als laatste vraag, zou je hiervoor een spiro buis kunnen gebruiken?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Spirobuis is niet geschikt om in te graven.
 

ADDave

  • #3
Ik zou geen spiro gebruiken, eerder PVC.
Spiro rot weg als het constant in vochtige aarde ligt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
We bevelen op het forum geen merken aan, link verwijderd.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Er wordt geadviseerd het systeem zo uit te voeren dat je het kan reinigen. Geen idee hoe precies, want een grondbuis moet tientallen meters lang zijn. Na elke bocht een inspectieput gaat misschien wat ver.

Zet er geen ventilator op. Alleen de afvoer van ventilatielucht moet mechanisch. Als je een wtw plaatst, heeft deze natuurlijk wel een ventilator voor de aanvoer, maar dat is gebalanceerd.

Er moet inderdaad een condensafvoer in. Ik heb al diverse systemen op internet voorbij zien komen, maar nooit geven ze de volledige details erbij. Ik zou zelf het laagste punt buiten het huis doen, onder of naast de inlaat. Dat is makkelijk inspecteren en schoonmaken.
 

Daniel plancius

  • #6
Top, dankjewel voor de reacties. Ik ga er in ieder geval nog even over nadenken over hoe en wat het zou moeten worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu