Grohe keukenkraan mechanisch instabiel

Mcouzijn

  • #1
Besten, onze Grohe 'Start' keukenmengkraan (zwenkarm, uittrekbare 'handdouche') vertoonde na een paar jaar probleemloos gebruik ineens instabiliteit. Het kraanhuis stond wankel, bewegen van de zwenkarm ging zwaar. Dus: de moer aan de onderkant aandraaien, zou ik denken. Maar dat hielp niet: zowel wankel staan als zwenken bleven een probleem.

Kraan gedemonteerd. Wat bleek: aan de onderkant van het kraanhuis zitten vier zwart-plastic nokjes, die de kraan in het gat van het aanrecht (35 mm gat in een metalen plaat) moeten houden. Een van die vier nokjes was afgebroken. Dat heb ik gelijmd met Bison tweecomponentenlijm speciaal voor kunststof. Dat lijkt het goed te houden.

Echter, na terugplaatsing blijft de kraan wankel staan. Ik begrijp niet waarom. En eerlijk gezegd zet ik ook een vraagteken bij de constructie van het geheel.

Tussen kraanhuis en aanrecht is een dunne, rubberen isolatiering ('waterdichte dichting'). Daarover moet het kraanhuis 90 graden kunnnen zwenken. Dus: metalen kraan, op dun rubberen ringetje, op metalen aanrecht. Hoe lang kan dat goed gaan zonder slijtage? Is dit smeermiddel- en onderhoudsvrij?

Aan de onderzijde van het aanrecht is een dikke wit-plastic 'stabilisatieplaat'. Daarna een zwarte rubberen ring. En tot slot een metalen 'montageplaat'. Het geheel aangeschroefd met een stevige koperen moer. Deze onderdelen worden aangebracht op een dikke schroefdraad die uit het kraanhuis steekt. Die dikke schroefdraad zit niet muurvast aan het kraanhuis, maar is licht beweeglijk. Hoort dat zo?

Als nu de zwenkarm wordt bewogen, draait boven het aanrechtblad de kraan over de dunne isolatiering heen, en aan de onderzijde draait de metalen montageplaat over de dikke rubberen ring ten opzichte van de stabilisatieplaat. Als hier wrijving ontstaat, kan de borgmoer gaan loszitten, vrees ik.

Vraag: is het zwenken/draaien van twee metalen onderdelen over twee rubberen ringen wel een stabiele oplossing? Gaat dat niet loszitten, na verloop van tijd?

Ik heb de neiging om de instabiliteit te verhelpen' door de borgmoer stevig aan te draaien. Maar veroorzaak ik dan niet juist méér wrijving, méér slijtage en kans op verergering van het probleem?

Overigens ben ik best verbaasd dat aan kraan van 250 euro aan de onderzijde vier kleine plastic nokjes heeft die jarenlang langs een metalen rand moeten kunnen draaien, en aldus kennelijk kunnen afbreken. Het is geen vervangbaar onderdeel.

Alvast bedankt voor de reacties.

Grohe Start montage.jpg
 
Laatst bewerkt:

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Sorry kan je een foto van je kraan en situatie laten zien want de lange tekst snap ik niet veel van.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Google eens: kraan onderdelen zoeken
Je krijgt dan twee website (niet van grohe zelf) waarbij je precies jouw kraan kan opzoeken.
Ik kan onder grohe start geen kraan met uittrekbare 'handdouche' vinden.
Wel via een bouwmarkt, maar goeie kans dat die er zomaar een verkeerde naam bijzetten.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Deze kraan heeft geen nokjes zoals jij zegt er zit gewoon een O-ring onder, maar je kan een losse opvul ring er onder zetten als de oude gat in het aanrecht te groot is.
GROHE Concetto 48165000 Bodemplaat voor grotere gatdiameter

1621338302012.png


1621337532585.png

untitled (grohe.com)
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #5
Is het draadeind los in de kraan ? Eigenlijk zou deze kraan goed vast moeten zitten als je de moer goed aandraait en de oring eronder hebt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu