Groepenkast uitbreiden.

Kromhout27

  • #1
Graag zou ik de groepenkast willen uitbreiden. Het gaat om een oud huis 1890. Een aantal groepen hebben ook geen aarde en er is geen hoofdschakelaar. Voor zover ik weet is het niet toegestaan bij het vervangen van de groepenkast om niet geaarde groepen terug te plaatsten. Daarom wil de kast uitbreiden echter is er aansluitend geen plek. Is het toegestaan om met een stuk kabel zijwand de uitbreiding te plaatsten vanaf de hoofdrail? Vroeger werd dat wel gedaan maar ik zie het nu nergens meer in voorbeelden.

De meterkast zit in de woonkamer en heeft geen kruipruimte. Nu wilde ik daar een kabel buitenom graven van 5 x 2.5mm naar de keuken voor een kookgroep en een 3x4mm kabel naar de kachelkast eveneens in de keuken. In de keuken zit wel een kruipruimte. In de kachelkast wilde ik dan een 2de meterkast plaatsen waar de omvormer van de zonnepanelen op zit. Een groep maken voor 2 airco's en een groep voor de boiler. Tevens met een B aardlekschakelaar voor de zonnepanelen (is deze nodig als het frame op de aarde zit aangesloten op de hoofdrail?).

De aarde is nu nog verdeeld over meerdere huizen. Het is niemand bekend waar de aardepen zit dus wil een ook een eigen pen laten slaan. Ik meet wel 230V tussen de fase een aarde dus hij zit wel aangesloten.
IMG_20230107_104732_143.jpg
IMG_20230107_104705_434.jpg
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ik zou dit gewoon geheel vervangen. Volgens mij krijg je een 33x22cm kast er wel tussen gepuzzeld? Afhankelijk van welk merk kast je kiest wel even oppassen dat de buisinvoer soms ook ruimte inneemt of dat je er een ander invoerstuk bedoeld voor renovaties in krappe ruimtes bij besteld. Desnoods de kast ietsje naar rechts schuiven waar de ruimte steeds groter wordt. :wink:

In zo'n kast heb je dubbel zoveel ruimte en moderne componenten zijn smaller, je kunt dan makkelijk tot 10 groepen en een kookgroep kwijt.

Ik neem aan dat je dit zelf niet spanningsloos kunt maken, dus je hebt daarbij wel een installateur met zegelrecht nodig.

Hoe wilde je de onderverdeler beveiligen? In een 1-fase 1x35A of 1x40A aansluiting kun je wel iets met een onderverdeler zonder direct met de selectiviteit ten opzichte van de hoofdzekering in de knoei te komen. Maar persoonlijk zou ik dit hele plan vergeten en 2 extra kabels leggen. Amper meer werk als je toch een sleuf hebt gegraven.
 

Patrick2791

  • #3
Ik zou sowieso alles vervangen.
Gewoon een nieuwe kast, waarin ook een hoofdschakelaar geïnstalleerd wordt, zodat te allen tijde alles spanningsloos te maken is.
Vier groepen per aardlekschakelaar en met de huidige componenten heb je aan een 330mm x 220mm kast voldoende.
Ik zou het buisje tussen de meter en groepenkast weg laten halen en de groepenkast er rechtstreeks opzetten.
Heb je sowieso meer plaats om buis/kabel van bovenaf in te voeren.

Wel een installatiebedrijf met zegelrecht contacteren om het geheel spanningsloos te maken.

Succes!
 

Kromhout27

  • #4
Het spanningsloos maken is geen probleem. De hoofdzekering is nu sinds kort vervangen door een 40A automaat. Sorry dat ik een verkeerde inbeelding hebt gemaakt. Die plaat erboven zit los dus dat is geen probleem met de hoogte. Dus een 24 module 220x380 past gemakkelijk

Hoe wilde je de onderverdeler beveiligen? In een 1-fase 1x35A of 1x40A aansluiting kun je wel iets met een onderverdeler zonder direct met de selectiviteit ten opzichte van de hoofdzekering in de knoei te komen.

Ik heb een 40A hoofdzekering dus dacht aan 40A/1.6A= 25A groep naar de CV kast en een kookgroep. Maar beide zijn eensgezind om de hele kast te vervangen lijkt me dat ook het beste. Die 25A kabel moet sowieso gegraven worden omdat de zonnepaneel constructie 4mm² is en zo ook geaard moet worden al zou die eventueel ook op het oude aardenetwerk kunnen die al over het dak loopt.

En is het geen probleem om dan 2 groepen zonder aardlek te plaatsen of sluit ik deze wel op de aardlek aan?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu