Groepenkast (laten) vervangen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Ik wil mijn huidige groepenkast laten vervangen door een nieuwe groepenkast. Voordat ik een e.t. installateur om een offerte ga vragen, wil ik eerst op hoofdlijnen snappen wat ik nodig heb. Heb er een hekel aan als ik offertes niet tenminste op hoofdlijnen kan beoordelen.

Huidige situatie
In de huidige situatie heb ik 1 hoofdschakelaar met daarachter 3 groepenkasten met een later aangebrachte aardlekautomaat en een hoofdschakelaar:
  • Groepenkast 1 heeft 5 groepen (met 'ouderwetse' zekering) waarvan er 3 beveiligd zijn met de losse aardlekautomaat. Deze zal later wel zijn toegevoegd.
  • Groepenkast 2 heeft 2 groepen (met 'ouderwetse' zekering) en geheel zonder aardlek.
  • Groepenkast 3 heeft 5 groepen is een stuk nieuwer (maar wel met oudewetsere zekeringen) en bevat de groepen voor de keuken. Ik ken dit type niet en het lijkt erop alsof het toch iets van aardlek heeft. 2 groepen vormen een kookgroep (t.b.v. keramische kookplaat)en op de overige drie zitten dingen als oven, boiler etc.
    dient namelijk ook als punt voor CAI-versterker, ADSL-modem en IP-router.

    Vragen
    Ik heb nu een aantal vragen:
    1. Is dit een logische verdeling van groepen?
    2. Vraag ik drie aardlekautomaten en plaats ik alle groepen achter een aardlekautomaat?
    3. Wat zijn goede producten / merken om rekening mee te houden?
    4. Is het handig rekening te houden met het op termijn toepassen van domotica (bijv. o.b.v. EIB)?
    5. Zo ja, wat zijn dan handige merk keuzes?
    6. Wat had ik moeten vragen, maar zie ik over het hoofd?
    Alvast hartelijk bedankt voor de antwoorden en tips. :lol:
    Robin.
 
Beste Robin,

Als ik zo naar je nieuwe indeling kijk valt me op dat je de close-in boiler bij de vaatwasser hebt zitten.
Als het mogelijk is zou ik deze op een apparte groep zetten.

Met deze nieuwe verdeling kom je op 11 groepen, dus 3 aardlekschakelaar en een hoofdschakaar.

Hieronder de type's als je kies voor de meeste gebruikte onderverdeling
HAD3333-44T
HAD3333-44
HS404-K

Indien geen 3 fase maar slecht 230 volt dan 44 vervangen voor 22.

Wcd's en cai aansluitingen kunnen gewoon in een algemene groep opgenomen worden.
Rekening houden met EIB /domotica, tja je hebt nog een groepje vrij dus ik zou het hier zeker even bij laten.

Hou met het vervangen rekening met een kleine €1000,00 (gokje)

Groeten,
Eric
 
Hallo Eric,

Dank voor je reactie. Ik heb meteen even bij ABB naar de specs gekeken.

Wel een vraagje over de "algemene groep". Betekent dat dat hij daar gewoon aftakt van een "willekeurige" groep? Zo heb ik het even opgevat. Qua stroomverbruik maakt het niets uit, want da's nauwelijks iets met die apparatuur.

Ten aanzien van de boiler en vaatwasser op twee groepen zetten, dat is een goed punt. Ik zou eventueel één daarvan ook nog op de groep kunnen zetten waarop de wcd's in de keuken, de afzuigkap en de koelkast zitten. Dat is ook zo'n groep die het met twee vingers in zijn neus doet. Dan is de vaatwasser waarschijnlijk de meest logische kandidaat daarvoor que stroomverbruik, vermoed ik.

Nogmaals dank voor je hulp en antwoord.
Groet, Robin.
 
Boiler en Vaatwasser moeten gezien de voorschriften op aparte groepen. Daar mag dus niets bij zitten. HAF kasten zijn relatief duur (wel de prettigste om te instaleren).

Hager bijvoorbeeld is goedkoper en niets slechter. Tevens zou ik niet alles achter aardlekschakelaars plaatsen. Dit ivm grotere kans op storingen Ik zou dus een kast nemen met maar 2 aardlekschakelaars en de boiler, wasmachine, vaatwasser op directe groepen aansluiten.
 
Haf abb staat voor kwaliteit, inderdaad voldoet Hager ook hoor.
Vond het alleen ver gaan om van ieder merk een opsomming te maken.
Het was slechts een voorbeeld.
  • Volgens de voorschriften moeten al de groepen in een woonhuis achter een aardlekschakelaar dus ook wassen/drogen/vaatwassen enz.
  • Indien dit storingen veroorzaakt moet je toch eens de apparaten controleren.
Groeten,
Eric
 
Domotica is een term, waarmee gedoeld wordt op (toekomstige) ontwikkelingen om allerlei apparatuur en functies in woonhuizen centraal te besturen.

De site van het Domotica Platform Nederland zegt er onder andere dit over:
Domotica omvat alle apparaten en infrastructuren in en rond woningen, die elektronische informatie gebruiken voor het meten, programmeren en sturen van functies ten behoeve van bewoners en dienstverleners.

EIB (Europesche Installatie Bus) is een gestandaardiseerd verbindingssysteem ten behoeve van domotica toepassingen, en bestaat uit een extra kabel die meegetrokken wordt met de installatiekabels.
 
Domotica is in de luxe woningbouw al een begrip geworden.
Ik denk dat in de standaardwoningen dit nooit toegepast zal gaan worden, het blijft een extra luxe.
Het is overgens wel erg gebruikersvriendelijk, ik ben zelf thuis ook een stukje domotica aan het installeren, mooi maar erg prijzig.
Ik denk dat de prijs veel mensen zal tegenhouden dit stukje techniek in huis te nemen.

Groeten,
Eric
 
Eric schreef:
Volgens de voorschriften moeten al de groepen in een woonhuis achter een aardlekschakelaar dus ook wassen/drogen/vaatwassen enz.
Alleen in nieuw op te leveren installaties. Indien het een oudere installatie betreft hoeft dit niet, mag wel.
 
Klopt helemaal Ronald, maar waarom zou je bij het vervangen van een gehele groepenkast deze ook niet gelijk achter een aardlek zetten?

Verzin eens een paar goede redenen om dit beter niet te doen?


Groeten,
Eric
 
Eric schreef:
Klopt helemaal Ronald, maar waarom zou je bij het vervangen van een gehele groepenkast deze ook niet gelijk achter een aardlek zetten?

Verzin eens een paar goede redenen om dit beter niet te doen?
Kleine defectjes aan wasmachine, afwasmachine die totaal geen problemen geven op een normale groep kunnen de aardlek wel aanspreken. Dus onnodig veel storingen. Geloof mij het gebeurt vaak.

Mensen verhuizen zetten b.v. de wasmachine over en raak aparaat nooit problemen gegeven en leg dat maar eens uit. Tuurlijk kan ik het technisch onderbouwen maar toch.
 
Tuurlijk kunnen die problemen voorkomen, dat wil niet zeggen dat je de mensen die hier een nieuwe groepenkast willen gaan monteren deze apparaten niet achter een aardlek mogen / kunnen zetten.

Ik ben voor alles achter een aardlekschakelaar in een woonhuis !
Gaan er de aardleks uit door bijvoorbeeld:

* vaatwasser
* wasmachine

Het probleem zit hem in het apparaat niet in de installatie, tja en ze klappen er toch niet voor niks uit !

Je kinderen zouden maar eens tegen een draaiende wasmachine gaan staan die een flinke lekstroom, dan is een aardlek wel lekker.

Groeten,
Eric
 
Hallo Allen,

Het neigt bijna een fundamentalistische discussie te worden. Het punt van Eric en Ronald is me helder. Ik ga alles achter aardlekgroepen laten plaatsen. Als ik storing krijg, dan gaat de wasmachine er uit, die is toch al oud genoeg. :lol:

Ik had nog wel deze vraag open staan n.a.v. de eerste reactie van Eric:
Robin schreef:
Wel een vraagje over de "algemene groep". Betekent dat dat hij daar gewoon aftakt van een "willekeurige" groep? Zo heb ik het even opgevat. Qua stroomverbruik maakt het niets uit, want da's nauwelijks iets met die apparatuur.
Dank, Robin.
 
Bij een willekeurige groep bedoel ik mee dat deze gewoon bij een lichtgroep van woonkamer of slaapkamers kan worden aangesloten.

Ps een goede keus de wasmachine achter de aardlek :lol: :lol: :idea: :idea:

Groeten,
Eric
 
Graag wil ik ook nog even mijn steentje bijdragen aan die discussie wel / geen aardlekschakelaar.

Ik zie nog al eens een probleempje bij onze rubriek Witgoed, waarbij de aardlekschakelaar er uit gaat tgv een klein probleempje. Dat kan bijv zijn een beginnende sluiting tgv opeenhoping van stof rond het verwarmingselement van een wasdroger.

Doordat de aardlekschakelaar eruit gaat, wordt je geattendeerd op dat probleem, en kan in veel gevallen het probleem met weinig kosten verholpen worden. Indien (zonder aardlekschakelaar) het euvel zo ernstig wordt dat de "stop" er uit gaat, is er ipv een lekstroom van 30 mA een stevige stroom door de contacten en printplaten van de machine gegaan, met alle kans van grote schade.

Daarom is het alleen al uit dat oogpunt goed dat een machine waar een kleinigheid aan mankeert, toch de aardlekschakelaar doet uit gaan.

Daarnaast is een aardlekschakelaar een beveiliging, die in geval de aardleiding zonder dat je het weet geen contact maakt (draadbreuk, los contact), er toch geen onveilige situatie hoeft te zijn.

Dus ik ben het volledig met Eric eens: altijd aardlekschakelaars als je er toch mee bezig bent je groepenkasten te renoveren!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan