Groep saunakachel klapt eruit

tomhk

  • #1
Hallo. Wij hebben een sauna met een 400V kachel van 8kW. Afijn, 3 x 16A fasen aangevraagd en laten aansluiten, compleet (aardlek etc.).
Als ik nu de kachel aanschakel, dan wordt ie lekker warm. Na 5 - 7 minuten klapt de groep eruit. Er zit verder niks anders op de groep.
Ik heb nog geen water op de kachel gegoten, dus geen kortsluiting daardoor.
Wat kan het zijn?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Wat gaat er precies uit? De installatieautomaat of de aardlekschakelaar? Of is het een gecombineerde aardlekautomaat? Ook dan kun je vaak zien wat de reden van uitschakelen was, er zit vaak een venstertje in wat anders kleurt bij aardfouten.

Verder zou het natuurlijk kunnen dat er iets fout is gegaan bij het aansluiten, zowel in de groepenkast als aan de kant van de sauna, maar daar kunnen we zonder details niet veel zinnigs over zeggen.

Is de sauna nu daadwerkelijk aangesloten op 3-fasen? Het is niet stiekem een 400V 8kW verwarmingselement wat is aangesloten tussen 2 fasen? In dat geval trekt het 8000VA/400V = 20A, dan kan het wel eens kloppen dat een 16A beveiliging het 5 tot 7 minuten volhoudt.

(Maar de meeste saunakachels die je hier koopt zijn opgebouwd met 3x 230V elementen, aangesloten in ster op een 3-fasen aansluiting.)
 
  • Like
Waarderingen: stylish

stylish

  • #3
Je hebt een zoutsteensauna omdat je ook kan opgieten, correct? met een vierkant blok met verwarmingselementen dus. Deze opgietsauna kan wel tegen een beetje water wat toch weer verdampt. Pas op met het toevoegen van teveel zout (geur die aan je opgietwater toevoegt, is ook vaak een zout) en laat het ook niet aankoeken maar ik lees eigenlijk door de regels door dat het een nieuwe sauna betreft, of ga ik nu off-topic -lol-.
 

tomhk

  • #4
@XanderH het is een aardlekautomaat. En inderdaad 16A is te weinig. Het is zo dat de aardlekautomaat niet meteen bij de eerste piek overbelasting afschakelt maar na een paar minuten. Dat wist ik niet.
Ik ga hem laten vervangen voor 20A.
 

tomhk

  • #5
@stylish: nee ik heb geen zoutsteensauna maar een gewone opgietkachel met van die lavastenen. Toch blijf ik het een griezelig idee vinden als je op die gloeiende verwarmingselementen water giet terwijl de stroomboel daaronder zit...
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Een 20A automaat plaatsen gaat niet zomaar.

Het zou ook niet nodig moeten zijn bij een 8kW 3-fasen saunakachel, dat is nog geen 12A maximaal.

Tenzij er iets anders aan de hand is dus... Daarom stelde ik je wat gerichte vragen.

- Weet je zeker dat het uitschakelt door overbelasting, niet door een aardfout?
- Hoe is het aangesloten? Kun je wat meer details delen? Het typenummer van de kachel bijvoorbeeld.
 

stylish

  • #7
@tomhk lol, het zijn verwarmingselementen die aan de onderkant verbonden worden met de prik. Feitelijk is het een weerstandsverhaal. Stroom welke omgezet wordt in warmte. En die onderzijde is weer afgeschermd met een vloerplaat. Dat beetje water wat je opgiet is lang en breed verdampt op je lavastenen (contactoppervlak) voordat dat beetje uberhaupt beneden kan geraken. En dan zit daar ook nog een beveiliging (als het goed is) en zijn de kabels ook eens voorzien van een mantel, dus ehhh, no worries
 

stylish

  • #8
Ben het eens met @XanderH heb je al eens bij je installateur nagevraagd of de automaat zelf niet de boosdoener is. Er is namelijk een zog. uitschakelkarakteristiek die bepaalt hoe snel het spul eruit klapt. meer begrijpbare info hier bijv. zonder reclame te maken:
Maar ik vind 5 tot 7 minuten wel fors want dan had een D er ook al uit moeten klappen... ik neig met Xander mee te gaan
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu