Groep bijplaatsen appartement

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik woon in een klein studio appartement in Amsterdam. Van oudsher heeft er altijd maar een groep in het appartement gezeten.
Recent is alle electra vervangen (via de woningbouw), maar er is echter nog steeds maar een groep geinstalleerd.

Ik zou het erg prettig vinden om een 4 pits kooktoestel en zo nu en dan mijn wasmachine aan te kunnen zetten.

De situatie is nu als volgt:
Hoofdaansluiting
Aardlekschakelaar (ABB B16 250A DS 751)
Verbruiksmeter (EM10-DIN)
Hoofdschakelaar (ABB hoofdschakelaar 40A 230V AC 23A EN 609473)
Groepschakelaar (ABB S941N B25 230V 4500)

Hieruit concludeer ik:
* Dat er een groep is geschakeld op 25A
* Bij een hoofdschakelaar van 40A zou het mogelijk moeten zijn om een
groep bij te schakelen
* Er een nieuwe set draad naar de keuken getrokken moet worden.

Kloppen deze aannamen?
 
Ik lees helemaal niets over de enige groepsbeveiliging. Zitten al deze onderdelen in uw studio of zitten er meedere studio's op deze hoofdaansluiting?
 
Wellicht werkt en fotootje van de groepenkast verhelderend. De genoemde types komen een beetje vreemd over. Voor nieuwe groepen moeten waarschijnlijk idd nieuwe leidingen worden aangelegd.
 
Let wel dat normaal gesproken 25A eindgroepen in huisinstallaties niet toegestaan zijn. Laat even weten hoe het nou precies zit, want mogelijk is dit een brandgevaarlijke situatie.
 
Het lijkt mij dat je hoofdzekering ( S941N ) een waarde heeft van 25A
Daarnaast heb je een hoofdschakelaar van 40A
Daarnaast heb je gecombineerde aardlekschakelaar/installatieautomaat,
(een zogenaamde combimaat of aardlekautomaat ) de DS 751 van 16A/0,03mA.
Het geheel voldoet dus aan de eisen.
wat je kunt doen is een zelfde automaat ABB (DS751) 16/0,03 bij plaatsen voor de keuken. Vanaf de zekeringkast een buisleiding pvc5/8 met 3 vd draden naar de keuken monteren en afmonteren op een contactdoos 16A van goede kwaliteit.
Belangrijk om te weten is wel wat voor een elektrisch kookapparaat het is,mn het el. vermogen
Dit ivm met keuze van installatie-automaat en leidingaanleg.
Stuur maar een reactie
 
Is dit 'm ?

2477_1SPC801368F0000_1.jpg
 
Bedankt voor alle reacties! Ik denk dat de schets van elektrieker klopt. Voor de duidelijkheid is een foto bijgevoegd.
Als ik zo'n zelfde automaat bijplaats (DS 751 van 16A/0,03mA) en ik schakel een aantal apparaten in, komt mijn hoofdschakelaar van 25A dan niet in de problemen?

Wat betreft de kookplaat, deze kan op 1x 380V groep aangesloten worden of via een 2x230V groep. Ik heb 'm nu dus opgebouwd voor 2x230V.
 
Daar moet dus een kookgroep voor geplaatst gaan worden; bestaande uit 2 gekoppelde 16 A groepen. En je gaat over het max. van de 25 A hoofdzekering heen.

Dit is verre van eenvoudig zelf op te lossen.
 
Normaal zou je idd 2 gekoppelde groepen nemen voor de kookplaat alleen.
Maar dan moet de volledige groepenkast op de schop.

Er moet toch een situatie kunnen waarbij een grotere hoofdzekering geplaatst wordt met daarachter in ieder geval 2 groepen waarop beide aansluitingen van de kookplaat staan?

Ik heb nooit meer dan 2 pitten aanstaan, dus zal niet meer vermogen trekken dan ongeveer 3000W. Vind het met name prettig als kookoppervlak. Daarnaast is het een eenkamer studio van 25 m2, met hooguit een TV en paar lampen.
 
In dat geval moet je toch een gekoppelde groep (laten) plaatsen. Overigens vreemd dat je 25 A hoofdzekering zelf uit- en in te schakelen is; meestal is het een smeltbeveiliging waar je zelf niet bij kunt (verzegeld).

KAn je nog wat meer info/detailfoto's van de installatie geven?
 
Je moet een kookautomaat (laten) plaatsen, dit is inderdaad een gekoppelde installatieautomaat. Belangrijk wel is dat deze aardlekbeveiligd wordt.
Dit is voorschrift NEN 1010 5e druk, dat alle nieuwe installaties in o.a.
woningen, aardlekbeveiligd moeten zijn.
Vanaf zekeringkast moet een buisleiding met 5 vd 2,5qmm draden (2bruin, 2 blauw en 1 geelgroen) gemonteerd worden naar de kooklocatie.
Of indien gewenst een 5 aderige kabel van het type ymvk of vmvk geheel of gedeeltelijk in buis. Deze kabel mag zijn 5 x 1,5qmm (goedkoper dan 2,5qmm)
De vd draden of kabel moet afgemonteerd worden op een contactdoos 16A van het systeem perilex. De blauwe vd draden komen op contacten N en L1, de bruine draden op contacten op contacten L2 en L3. De geelgroen op platte pen.
Bij gebruik van kabel de blauwe en bruine op N en L1
De zwarte en grijze op L2 en L3
De geelgroene op de platte pen.
De aansluiting op kookplaat dient ook te geschieden met een 5 aderige rubber kabel van 5 x 1,5qmm op de juiste manier aansluiten oftewel blauw op nul, bruin op nul, zwart op l1+L2, grijs op L3, geelgroen op aarde.
Wat betreft de hoofdzekering, dit betreft steeds meer een installatie-automaat die van buiten af te herstellen is ( lees inschakelen )
Dit kom je tegen in nieuwe installaties.
Hij hoeft niet verzwaard te worden omdat de verwarmings-elementen van de kookplaten nooit tegelijk een piekvermogen zullen vragen.
Wil je meer info, reageer dan via prive berichtsturen
 
Dit zal wel een onderverdeler zijn, gevoed vanuit een hoofdverdeler. Daar zou je die 25A hoofdzekering eerder verwachten, omdat die dan ook kabel naar jouw onderverdeler beveiligd.
Dit uitbreiden met een 16A aardlekautomaat voor bijvoorbeeld een wasmachine zou geen probleem met de 25A automaat moeten geven. Voor nog een kookgroep erbij lijkt 25A me wat licht. De zekering in de hoofdverdeler en indien nodig de voedingskabel naar de onderverdeler, zouden daarvoor verzwaard kunnen worden als je alles gelijktijdig wilt kunnen gebruiken.
 
Er loopt een 3-aderige kabel het appartement in, met 7x2,5mm2 elk. Deze wordt doorgelust naar in totaal 8 appartementen met elk 1 groep.

Het lijkt mij dat dit voldoende moet zijn om veilig een grotere hoofdzekering te plaatsen.
Het totaal uitbreiden naar 3 groepen (2 gepaarde voor de kookplaat en 1 voor de rest van het appartement) moet hiermee toch mogelijk zijn.
 
Mfvoogd schreef:
Er loopt een 3-aderige kabel het appartement in, met 7x2,5mm2 elk. Deze wordt doorgelust naar in totaal 8 appartementen met elk 1 groep.
(...)

Ik ben hem even kwijt: 3-aderige kabel > 7x2,5mm2???? Is het nou 3 of 7 aderig?

Gr. Richard.
 
Het is mij ook nog niet duidelijk, als er een 3 aderige kabel aanwezig is met per ader een oppervlakte van 7x2,5qmm, betekent dit dat er dan een ader aanwezig is van ca 16qmm. Deze is geschikt voor een stroom van 80A? En deze is in een woning aanwezig?
Wat is de dikte van de kabel in mm? Is dat 30-32mm?
Kun je schematisch aanduiden hoe de installatie opgebouwd is?
Als je installatie beveiligd is met een 25A voorzekering kun je deze niet zomaar verzwaren. Kun je misschien een plaatje schieten van de onderzijde van je verdeelkastje, of een totaalplaatje van je verdeelkastje?
 
Het lijkt me helemaal niet veilig de hoofdzekering te verzwaren zolang je niet precies weet hoe de hoofdverdeler en de voedings kabel in elkaar zit. Parallelle kabels van 2,5 mm2 zijn volgens mij helemaal niet toegestaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan