Grindbak maken

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #1
Ik ben inmiddels al weer een flink eind opgeschoten met mijn overkapping.
https://www.klusidee.nl/Forum/topic/12-gaten-maken-van-320mm.106312/
Nu alle palen staan heb ik nog een flinke hoeveelheid grind over en aangezien ik toch ook een oplossing moet zien te vinden voor de afvoer van het regenwater had ik me bedacht om het grind te gaan gebruiken voor een grindbak.

alle spanten staan.

Echter hoe groot moet die bak worden?
Het totale dak heeft straks een afmeting van ongeveer 47m2 en dat water moet ergens naar toe aangezien er geen riool oid, in de buurt is.
Mijn plan was om eerst een flinke regenton (300l) onder de regenpijp te zetten en de overloop naar een grindbak te laten lopen.
Maar hoe bepaal ik de grote van de grindbak?
(ik heb nu nog ongeveer 1/3 m3 grind 18 - 35mm over)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Als je nergens anders heen kunt met het regenwater is een bron slaan misschien een oplossing, je kunt daar het overtollige regenwater wellicht in kwijt.
Ik heb bij ons een paar jaar geleden geprobeerd een bron tot bovenaan te vullen van buitenaf, dat koste met een standaard hydrofoor best wat moeite, dit is sterk afhankelijk van de grondlaag.
Zorg dan wel voor filtering van het regenwater om vollopen van de bronpijp te voorkomen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
De gemeente heeft dat hier ook gedaan bij het loskoppelen van regenwater op het riool maar die zijn dan ruim 100m diep gegaan dus dat is wel erg diep.
Verder zit hier het grondwater pas op goed 14m. Op 8m is er ook wel wat water maar dat is niet genoeg om op te kunnen pompen.
Ook 8m is flink diep, ik ben al blij dat ik 1m20 diep kan komen om die dikke buizen de grond in te graven maar ik heb hier nog wel een buis van 6m liggen met 1,5m filter aan de onderkant.
Dus eens kijken of ik die een eind de grond in kan krijgen onder het mom van baat het niet dan schaadt het ook niet.
Zou ik die buis dan ook moeten vullen met kiezel of gewoon open moeten laten?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Kijk of je een regenton als buffer (bij extreme buien) én als bezinkbak kunt gebruiken voordat je het water de grond in laat lopen. Anders is deze snel vervuild met slib.

Vullen met grind is alleen bedoeld om de stabiliteit van de buis te vergroten (tegen samendrukken), maar gaat ten koste van het volume.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Een regenton als buffer gebruiken is ook zeker de bedoeling want het wordt een overkapping voor de konijnen waar regelmatig wat schoongespoeld moet worden en er is daar verder geen water in de buurt.
Dan is het wel handig dat er in de zomermaanden een flinke regenton aanwezig is (in de winter bevriest die toch)
Maar als er 10mm regen valt dan heb ik met 47m2 aan dak wel 0,5 m3 aan water en zal het teveel dus overlopen en als ik een grindbak maak met 1m3 grind is dat dan voldoende om het vertollige water in de grond weg te laten zakken? (ik heb nog 6 buizen van 1m lang en 320mm doosnee over)
Er is nl. veel te vinden over grindbakken en het nut ervan maar hoe groot die dan moet zijn dat heb ik (nog) niet kunnen vinden.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
8
9

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu