Grijze voeg wit(ter) na voegen: wat ging fout + oplossing?

Ndesch

 • #1
Ik voegde een 1m² keramische tegels in grijze kleur, en die slaan na een nacht uitharden wit(ter) uit. Diezelfde tegels voegde ik met diezelfde zak voegmiddel in een andere ruimte met een uitstekende resultaat een paar maanden terug.

Werkwijze: Omdat ik deze keer weinig voegmiddel nodig had, was het moeilijk mengen in een grote speciekuip, en was het voegmiddel niet waterig/lopend maar eerder een dikke pasta. Ik heb die met een voegrubber in de groeven gewerkt, afgetrokken, en dan ingesponst. Ik wist niet goed wat aan te vangen met de cementsluier -- online zijn de meningen verdeeld over hoe lang je moet wachten om die te verwijderen. Ik begrijp niet goed wat het nut is van lang te wachten en het voegmiddel te laten uitharden op een tegel, en dus heb ik na een kwartiertje proper gemaakt met een natte spons, dan een half uur gewacht en nog eens, en dan een uurtje of twee gewacht, en nog eens, waarna het eindelijk proper was.

Foto na de werken (droge tegel/voeg, maar nog niet uitgehard):
OK.jpg

Foto na uitharding:
NOK.jpg


Ik lees online dat, met veel water te gebruiken, het pigment kan bovendrijven, en dat je de voeg moet opruwen. Heb ik gedaan, maar is nog niet naar wens.

Vraag: Zijn er nog oplossingen, behalve de voeg uitkrabben en opnieuw beginnen? Kan ik bv droog voegpoeder inwerken met een vochtige spons? En wat deed ik eigenlijk verkeerd?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #2
Zelf zou ik even de situatie aankijken en zien of de lage temperaturen invloed zouden kunnen hebben.
Is de vloer aan de onderzijde geïsoleerd?
 

Ndesch

 • #3
Dank, Wgb. Afwachten, bedoel je? De vloer is niet geïsoleerd, nee, en de temperatuur schommelt inderdaad rond het vriespunt hier.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #4
Klopt helemaal.
 

Ndesch

 • #5
Kan iemand mij vertellen wat de correcte manier van werken is na het voegen in termen van overtollig voegsel/cementsluier verwijderen (na de voeg te hebben ingewerkt met een voegrubber en het overtollige zo veel als mogelijk met dat voegrubber af te schrapen)? Ik ga een donker voegmiddel kopen, de voegen - die al diep zijn uitgeschraapt - nog wat dieper uitschrapen met een schroevendraaier, en opnieuw gaan voegen.

Deze keer meng ik het weinige voegmiddel dat ik nodig heb manueel met gedemineraliseerd water in een schone emmer. Maar, naast kalkhoudend water, is volgens mij het overtollig sponsen na voegen ook een boosdoener. Maar .. aan de andere kant is cementsluier verwijderen erg moeilijk. Op de productverpakking van Mapei Keracolor staat niks vermeld.

Mijn plan, obv wat ik lees van mensen met ervaring is:
- Overtollig voegmiddel verwijderen met voegrubber of klassieke aftrekker
- Dan één keer insponsen met vochtige spons en gelijk cementsluier verwijderen
- Arbeidsintensief: met droge doek cementsluier afwrijven op tegels
- Voegen laten uitharden
- Dweilen met twee emmers (één voor nat maken dweil, één vooruitwringen dweil) met een vleugje citroen
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #6
De te witte voeg:
Te snel en vooral te nat afgesponst. Met een donkere voeg doe je het al snel te nat.
 

Ndesch

 • #7
Dank, Jack. Hoe lang wachten tussen afschrapen met voegrubber en sponsen? En is een enkele keer sponsen met vochtig (niet: natte) spons dan de manier?
 

Sander 1972

 • #8
droog tijd en geduld
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #9
In alles wat je doet krijg je ervaring. Je zal zien dat de volgende klus een stuk beter gaat lukken.
 
 • Like
Waarderingen: Ndesch

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #10
Bij donkere (zwarte) voegen is zelfs het advies om niet te sponzen maar om het met een licht vochtige dweil te doen, je trekt het pigment snel uit het voegsel. (dit is internet wijsheid hoor, zelfs tegenzetters hebben er last van)
Wel zelf het ook een keer verpest. Mooie donkere antraciet voeg uitgekozen voor een kleine badkamer. Viel lichtgrijs uit, wel egaal, was de klant vergeten dat we het over de voegkleur gehad hadden en zag het er verder prima uit.
Anders moet het er allemaal weer uit en probeer dat maar zonder tegels te beschadigen, kost veel tijd.
Verven kan een optie zijn.
 
 • Like
Waarderingen: Ndesch

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu