Grenen vs. vuren

Pieter t

  • #1
In een oud huis (1915) gaan we de verdiepingsvloeren vervangen. We willen vloer planken leggen op de balken van zo'n 15cm breed en 22mm dik. dit wordt ook de leefvloer, waarschijnlijk met een laag verflak.

Wij vroegen ons af, wat het verschil is tussen grenen of vuren houten planken als vloer. qua prijs, duurzaamheid, geluid, sterkte, alles.

ben benieuwd.
 

Sjaan Smit

  • #2
Grenen vind ik persoonlijk mooier om te zien.....
 

Kasperht

  • #3
Ik vind grenen ook mooier. Grenen is ook net iets duurzamer dan vuren heb ik mij laten vertellen. Heb zelf ook net een grenen vloer aangeschaft. Ik ga de afwerking met olie ipv lak doen. Ben bang dat door de relatief zachte grenen plank lak eerder beschadigd, en een geoliede vloer is bij te werken als er een lelijke plek zit (en met kleine kinderen zoals in ons geval bestaat dat risico wel :)).
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #4
Grenen is duurder dan vuren
Tekening en structuur van grenen is mooier dan vuren (persoonlijk)
De kleur van Grenen is warmer dan die van vuren
Duurzaamheid, gaan beiden zeer lang mee.
Geluid maakt geen verschil
Sterkte Grenen is wat taaier.

Als je de vloer blank laat, transparant lakt, heeft grenen de voorkeur
 

Pieter t

  • #5
Dank voor de reacties. wat ik begrijp, zit het verschil hem vooral in het uiterlijk. die indruk kreeg ik ook al van de poging het antwoord te googlen.

wij zullen de vloer waarschijnlijk verfen en dan is het denk ik goedkoper vuren te nemen, daar duurzaamheid en sterkte geen verschil maken.

1.verder overweeg ik om eerst een laag underlayment 18 mm aan te brengen op de balken. en dan de planken vloer zwevend te leggen. ivm geluidsisolatie. (tussen de balken komt overigens ook nog wol en dan gips als plafond.)

is dat een goed idee, underlayment als basisvloer?

2. vervolgens vraag ik mij ook nog af of ik beter eerst een zwevende vloer kan maken, en daarop de tussenwandjes kan bouwen. of dat ik juist de tussenwandjes op de basisvloer bouw, en de zwevende leefvloer apart in de kamers leg.

ik verwacht dat de eerste optie makkelijker werken is en dat de geluidsisolatie dan ook beter is, alleen zou tussenwandjes op een zwevende vloer misschien minder sterk kunnen zijn.....
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
1. Prima.

2. Eerst de wanden plaatsen en dan pas de vloeren leggen, moet de vloer er een keer uit dan hebt u een probleem, ook is de vloer niet erg zwevend als de wanden erop gezet worden.
Kijk even rond voor een goede ondervloer, de ondervloeren zijn er met een geluidsreductie van 21 Db, dat is minimaal voorgeschreven voor appartementen en voldoet uitstekend vooral als u tussen de balken ook nog isoleert.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu