Grenen vloer op houten vloer

Figlio del commesso

 • #1
Ik heb 2 jaar geleden op de bovenverdieping van onze woning uit 1928 (houten balken plafonds dus) zelf de grenen vloer gelegd. Ben er erg tevreden over, maar stoor me toch aan een ding: kraken van het lopen op sommige plekjes. Na waterlekkage (leiding loopt onder deze plankenvloer) vergoed de verzekering nu vervanging van een gedeelte van deze vloer die eruit moest om het lek op te sporen. (joepie :lol:) Het gaat om het stuk op overloop (die ook het meeste kraakte).

De opbouw is nu: planken vloer, daar overheen zat gespijkerd een 2 a 3 mm dikke soort geperst hardboard oid en daar overheen de grenenvloerdelen (gelijmd en gespijkerd, zoals door de vloerleverancier aanbevolen). Ik wil het stukje wat ik dus op nieuw ga leggen op een dusdanige manier leggen, zodat het kraken tot een minimum beperkt blijft. Een beetje geeft niet, dat is ook wel weer de charme van een oud huis niet waar.
De grenen delen en het board wat op de vloerdelen zat is er inmiddels uit. Maar dan....

Ik twijfel een beetje tussen spaanplaat ertussen en daar de grenen delen vast op verlijmen en spijkeren, of juist iets flexibelers (die groene laminaatmatten oid) en daar de vloer los (wel onderling verlijmd) op leggen.

Wat is wijsheid..?

Adios, JR
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • EdP

  • #2
  Kraken komt altijd door het bewegen van hout op hout. Als de vloer eruit is kun je de oppervlakken meteen insmeren met kaarsvet, dat zal het kraken verhelpen naar mijn mening.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #3
  Zou een onderlaag van depron (3 mm) dan niet beter werken?

  Over de laag depron dan board en daarop de vloer. Het board en ondervloer niet verbinden maar laten zweven.

  De planken van de orginele vloer vastschroeven. Als ze op de spijkers bewegen krijg je ook geluid.

  Depron is een kunststof wat bv. gebruikt wordt voor vlees schaaltjes bij de super.
  Ze verkopen bij de Bouwmarkten rollen depron met zo'n folie laag erover als ondervloer voor bv. laminaat.
   

  Figlio del commesso

  • #4
  Depron, is inderdaad een idee. Ik zie me zelf de nog niet met kaarsvet de hele vloer doen. Hoe dik zou het board erover dan moeten zijn ? Bij een andere vraag lees is 22 mm, maar dat lijkt me wat veel (ook ivm de drempels) De vloerdelen zijn zelf al 18 mm.

  Adios, JR
   

  EdP

  • #5
  O, ik dacht eigenlijk dat de onderliggende plankvloer losgemaakt werd, vandaar dat ik opperde om dan de balken waar deze op vastzitten in te smeren met kaarsvet. Dat is echt de moeite niet, even gummen met een stompje kaars, zo gebeurd. Maar misschien heb ik het anders begrepen. De hele ondervloer zou ik ook niet insmeren met kaarsvet, dat heeft ook geen zin, het zijn immers de vloerdelen die kraken op de balklaag meestal.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu