Granieten vloer, oude afvoer vernieuwen

ChapB

 • #1
Hallo allemaal
Ik wil de badkamer van mijn zoon (laten) opknappen. Momenteel is het oude meuk maar de vloer is nog prachtig: graniet en helemaal heel. Dus die willen we laten zitten.
We zijn naar 2 badkamershops geweest en hebben leuke dingen gezien. Maar zij stellen dat de granieten vloer eruit moet anders geeft men geen garantie op lekkage. Maw: alles eruit slopen en eventueel ook de leidingen vervangen, die lijken (iig deels) van lood dus we weten niet wat we na sloop van het graniet nog meer tegenkomen...

Vraag: maken de badkamerspecialisten ons nu bang om een grotere opdracht te krijgen? Of maakt men een terecht punt? Stel nu eens dat we niets aan de badkamer doen, dan maken we ons toch ook totaal niet druk over lekkage. Maar als we een nieuwe douche plaatsen, nieuwe tegels plaatsen en een nieuw wastafelmeubel dan zou er opeens een grote kans op lekkage zijn?

Wat is wijsheid? Dank voor de reacties!
Vr.gr. Tjebbe
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #2
beoordelen van werk door derden doen we hier niet.
 

ChapB

 • #3
Dank je wel Marcn.88 snap ik ook wel. Maar als ik de vraag anders stel (feitelijk zoals die bedoeld is): is het verstandig om een oude granieten vloer te laten liggen of niet? Is het een bekend gegeven dat dergelijke badkamervloeren enorm veel problemen gaan opleveren als er niets aan gedaan wordt?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #4
ChapB schreef:
We zijn naar 2 badkamershops geweest en hebben leuke dingen gezien. Maar zij stellen dat de granieten vloer eruit moet anders geeft men geen garantie op lekkage.
Moeten wij die garantie dan wel gaan geven?

ChapB schreef:
Maw: alles eruit slopen en eventueel ook de leidingen vervangen, die lijken (iig deels) van lood
Een extra reden om het meteen goed te doen.
 

ChapB

 • #5
Oeps ik heb bijna spijt dat ik een vraag heb gesteld ;-) @Walker wij vinden de huidige granieten vloer prachtig en willen die daarom graag behouden. Het feit dat er geen garantie wordt gegeven lijkt me objectief gezien logisch, de lekkage zou eventueel immers plaatsvinden op een plek waar niet gewerkt is door de badkamerwinkel. Dus het gaat niet om het risico verhalen op een 3e. Mijn enige vraag is: is het risico dat er lekkage ontstaat in een oude granieten vloer heel erg groot en heeft de expert daarom die opmerking gemaakt? Of valt dat wel mee, het voelt ook wel wat raar om iets wat nu goed is zomaar te slopen en weg te gooien, terwijl dat misschien niet nodig is.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #6
ChapB schreef:
Mijn enige vraag is: is het risico dat er lekkage ontstaat in een oude granieten vloer heel erg groot en heeft de expert daarom die opmerking gemaakt?
Hoe denk je dat wij dat van afstand kunnen beoordelen.
Indien er inderdaad nog loden afvoerpijpen zitten, dan is naar mijn persoonlijke mening dat risico behoorlijk groot en ben je straks verder van huis. Ik kan me heel goed voorstellen dat een bedrijf daar geen garantie op wil geven of zonder meer er niet aan wil beginnen. Werk zat in die branche, dus dan maar niet.

Verder is het inderdaad géén vraag die over een eigen te verrichten klus gaat en dus geen onderwerp dat past bij dit forum.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #7
Hoe moet men dan douche, bad en toilet aansluiten zonder aan de vloer te komen? Wij weten niet wat er aangesloten moet worden, of het op de juiste positie zit en of de oude materialen deze nieuwe aansluiting wel verdragen kunnen. We hebben alleen jouw omschrijving...

Je kunt ook zeggen: Ik laat alle materialen komen en doe het zelf.
 

ChapB

 • #8
Oeps ik weet het zeker ik had de vraag niet zo mogen stellen. Neemt niet weg dat ik heb gemeld:
1) granieten vloer is prachtig en willen we behouden en
2) "als we een nieuwe douche plaatsen, nieuwe tegels plaatsen en een nieuw wastafelmeubel" onstaat er dan een grotere kans op lekkage?

Ik schrik een beetje van de vijandige ondertoon van de reacties maar daar dat zal wellicht aan mij liggen.

Wees wat vriendelijker voor de volgende nieuweling hier zou ik vriendelijk willen zeggen ;-)
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #9
er word niks onvriendelijks gezegd, u word er alleen op gewezen,
a. we beoordelen geen werk derden
b. loden afvoeren zijn verouderd en zijn niet meer van deze tijd
c. het advies word gegeven om alles te vervangen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #10
Ik zag al dat er genoeg adviezen waren gegeven.
Een oude granito vloer zit vaak loden leidingen in voor de wastafel.
De douche put ook maar dat is vaak een onder uitlaat en komt vaak in een kast uit met een verlaagt plafond waar door de wastafel dan op zit en zo naar de stand leiding.
Je zou wastafel leiding in de muur kunnen maken en waar dat verlaagde plafond zit een gat boren zodat je daar de leidingen laat samen komen.
Of je sloopt gehele vloer er uit en maakt nieuwe leidingen en later plaats je een nieuwe granito vloer zodat het weer oud lijkt met nieuwe afvoer en waterleidingen.
 

ChapB

 • #11
Dank jullie wel voor de reacties @Henk253 en @Marcn.88!

Obv alle opmerkingen heb ik geleerd dat 1) als ik alles bij het oude laat, of 2) als ik de klus zelf ga doen, of 3) laat doen, ik er sowieso niet verstandig aan doe om de huidige doucheput incl oude leidingen niet te vervangen.

Zou goed kunnen dat het er dus op neerkomt om de oude granieten vloer eruit te hakken, en daarna een nieuwe granito vloer te plaatsen ;-( maar better save than sorry als het niet anders kan
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #12
Je merkt het wel als alles mooie bad kamer hebt en dan kan je later wel janken om dat er iets lekt omdat het in begin niet is door gepakt en je badkamer gesloopt moet worden.
Zo vaak mee gemaakt verkeerde zuinigheid.
 

ChapB

 • #13
Inderdaad @Henk253 hoewel het geen verkeerde zuinigheid is, de vloer vinden we simpelweg prachtig. Maar het was meer de gedachte dat we met zijn allen misschien wel een einde moeten maken aan de wegwerpmaatschappij en dus in ons denken wel de omschakeling moeten proberen te maken dat we dingen die goed zijn niet zomaar klakkeloos weggooien. Maar in dit geval gaat het dus niet om iets wat nog goed (genoeg) is. Goed dat ik me er nu bewust van ben. Dank je wel (weer).
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #14
Als je de vloer wilt behouden dan zou ik eerst eens kijken hoe alles is aangesloten en misschien kan je waterleidingen ergens anders via laten lopen.
Je ken ook mazzel hebben daarom is onder zoek hoe je leidingen lopen van belang.
 

Hharbers

 • #15
Ik ben het met Henk253 eens.

ALS je mazzel hebt en je kunt aansluiten op bestaande leidingen of vial alternatieve routes aansluiten dan hoef je graniet er niet uit te halen.

Dan borduur je dus verder op bestaande leidingen waarop installateur niet kan beoordelen wat condities is. Of hij zet dit in de offertte of zegt dat hij er gewoon niet aan begint. Dat is zijn keus.

Risico dat deze problemen kunnen gaan geven is dan voor jou.
Jouw keus is of je risico wilt nemen.
Wij kunnen jou situatie niet inschatten vanachter de pc

Als het mijn verbouwing was en ik zou vertrouwen hebben in kwaliteit van bestaande leidingstelsel en de middelen (tijd, geld, geduld) hebben om in de toekomst bij problemen dit toch op te lossen zou ik het best durven

Uiteindelijk is het wegleggen van aansprakelijkheid niks bijzonders want als badkamerboer alle leidingwerk wel zou vervangen is er toch een punt waar hij aansluit op bestaande stelsel. Vanaf dat punt kan hij ook geen garantie geven en is dit jouw pakkie an en dien jij te bepalen of het vanaf aansluitpunt in jouw ogen geen problemen zal geven.
Kun je dat niet of durf je dat niet dan moet je nieuwbouw kopen met eindeloze garantie door aannemer
 

ChapB

 • #16
Goede punten @Hharbers er is idd altijd een punt waar nieuw werk overgaat in iets wat oud(er) is. Zoals eerder door mij aangegeven vind ik het volkomen terecht dat werk dat niet door een eventuele uitvoerder is opgepakt niet opeens onder garantie kan vallen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #17
je kunt ook gewoon een nieuwe granito vloer laten maken, kost wel wat
 

ChapB

 • #18
Klopt helemaal @Marcn.88 maar waar mogelijk probeer ik toch meer na te denken over mijn eigen wegwerpmentaliteit. Da's het enige waar ik zelf invloed op heb nietwaar ;-)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #19
Je kunt aan de put vaak zien hoe de leidingen zijn, als bij wastafel een loden buis uit komt en je hebt een put met zij aansluiting dan kan je er wel van uit gaan voor 100% dat leidingen in de beton zitten dus onder de granito vloer.
Naamloos.jpg
 

ChapB

 • #20
Heel fijn die foto's @Henk253 daar kan ik wel wat mee dank je wel :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu